BÜYÜKŞEHİR'DE HEYKEL KAVGASI

BÜYÜKŞEHİR'DE HEYKEL KAVGASI

Bugün gerçekleştirilen Aydın Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. oturumu gergin geçti. Büyükşehir Belediyesi'nin kadın temalı heykel yarışmasına Cumhur İttifakı üyesi meclis üyelerinin karşı çıkması üzerine tartışma yaşandı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. oturumu bugün 14:00'da Efeler ilçesinde bulunan Şükran Güngör - Yıldız Kenter Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Alışılagelmiş şekilde sakin başlayan meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi düzenlemek istediği "Kadın" temalı soyut heykel yarışmasına Cumhur İttifakı üyesi meclis üyelerinin karşı çıkması üzerine ortalık karıştı. 

"Kadın Temalı Soyut Heykel Yarışması" başlıklı teklife karşı çıkan Cumhur İttifakı üyesi meclis üyeleri karar hakkında ret oyu vereceklerini kararlarının gerekçeleri ile açıkladı.

"İŞTE O GÜNDEM MADDESİ"

"Toplumumuzun temel taşı olan, çağdaş ve modern kadınlarımıza yönelik “Kadın” temalı soyut heykel yarışması düzenlenmesi ve düzenlenecek bu yarışmada dereceye girmeye hak kazanan eserlere vergi, harç, stopaj ve benzeri kesintiler hariç net; birinci gelen esere 110 bin TL, ikinci gelen esere 70 bin TL ve üçüncü gelen esere 50 bin TL ödül verilmesi komisyonumuzca oy çokluğuyla uygun görülmüştür."

"ÖNCELİKLİ BULMADIĞIMIZ İÇİN RET OYU VERİYORUZ"

Büyükşehir Belediyesi tarafından okunan teklif sonrası söz alan AK Partili meclis üyesi Mustafa Arı, kendilerinin grup olarak karara ret oyu vereceklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin kadınlar için müşterek bir çalışması olmadığı dile getiren Arı, "Hayatımızın temel taşı, hayatı bölüştüğümüz kadınlarımızla ilgili yapılacak bir sanatsal faaliyete tabii ki karşı olmamız söz konusu olamaz. Elbette ki kadınlarımıza verdiğimiz değeri göstermemiz bakımından böyle bir çalışmanın yapılmasına bir itirazımız yok ancak burada heykelin yapılabilmesi için, bize göre, kadınlarımızın muhattap olduğu, daha çokta mağduru olduğu kadın sorunları ile ilgili de belediyemizin bir takım çalışmalar yapmış olması, bununla ilgili de kadınlarımızın sorunlarına çözüm bulmuş, bir aşama kaydedilmiş olmasını biz arzu ederiz." dedi.

"KAYNAK AKTARILACAKSA ÇALIŞMALARA ÖNCELİK VERİLEBİLİR"

Kadınlar için toplumda daha öncelikli sorunların olduğunu ve kaynakların bu sorunların çözümü için harcanmasının daha doğru olacağını dile getiren Arı, "Ayrıca bir heykel yapılacaksa, ki yerel ve ulusal ölçekte şu örneği de verebilirim; Adnan Menderes Üniversitemizin bünyesi içerisinde Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi diye bir merkezimiz var, eğer sizde uygun görürseniz bu merkezimizle de eşgüdümlü bir şekilde bu sorunların üzerinde çalışmalar yapılabilir. Kaynak aktaracaksak bu çalışmalara öncelik verebiliriz. Kadınlarımızın istihdamı, sosyal hayata katılabilmeleri gibi kadınlarımız için daha aktif olmak ve kaynaklarımızı bu yönde kullanmanın daha doğru olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

"BİR HEYKEL YAPILACAKSA SOYUT DEĞİL İZ BIRAKMIŞ BİRİ OLSUN"

Yarışmanın temasının soyut değil, toplumda değer gören ve tarihe iz bırakmış kadınlar olması gerektiğini düşündüklerini aktaran Arı, "Ama bütün bunlara rağmen bir kadın heykeli yapılacaksa, bunu Türk Dil Kurumu’nda ki açıklamaya baktığımızda anlaşılması güç olarak tanımlanıyor soyut kelimesi, böyle bir heykel yerine sözgelimi Aydınımızın geçmişinde iz bırakmış, akademik tabanlı olabilir bu, siyasi alanda olabilir, demokrasi ve toplum alanında olabilir, sözgelimi övünebileceğimiz bir değerimiz, bir hanımefendinin merhum Gül Esin hanımefendinin olabilir bu 1933 yılında Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olarak mesela ilimizde iftiharımız, böyle bir ismin hatırasını yaşatmak için soyut olmak yerine böyle bir ismin yaşatılabilmesi için canlandırabilmesi için de tercih yapılabilirdi. Biz bu gerekçelerle ret oyu verdik, bundan sonrada kadın konusunda yapacağınız çalışmalara biz grup olarak her zaman destek olacağız. Teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"12 YIL BOYUNCA KADINLARA HİZMET ETTİK"

Arının sözlerinin ardından konuşan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Bu sözleri bir kadın olarak işitmek beni çok üzdü. Gerçekten ne söyleyeceğimi bile bilmiyorum. Yani biz Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak, kadın ve aile komisyonu kuruldu artı daire başkanlığı kuruldu, 12 yıldır belediye başkanıyım, kadın bir belediye başkanıyım, 12 yıl boyunca kadınlara hizmet ettik. Hizmet etmeye de devam ediyoruz. Birçok kadın kooperatifi kurduk. Eşitler arasında kadınları tercih ettik işe alırken. Ama şuanda sayın meclis üyesi çarpıtarak kadınlara yeteri kadar ilgi gösterilmediğini söylüyor." dedi.

"BUNA BİLE KARŞI ÇIKILIYOR"

Türkiye'de kadın cinayetlerinin ve kadına şiddetin yüksekliğinden de bahseden Çerçioğlu, "OECD ülkeleri içinde en çok kadına şiddet ve kadın cinayetleri bizim ülkemizde yaşanıyor. Maalesef, üzülerek ifade ediyorum ben bunu. Önümüzde bir 8 Mart var. İstedik ki Aydın gibi ismi aydın olan bir kentte bir farkındalık yaratalım. Sanatla kadın ve erkeğin eşitliğini anlatmak istedik. Buna bile karşı çıkılıyor. Kadın dendiği zaman nüfusun yarısı, bütün kadınları kapsayan soyut bir heykel yarışması açıyoruz. Sanata, sanatçıya hem değer veriyoruz hem de kadın ve erkeğin eşit olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Tamamen düşüncemiz bu yöndedir ama kalktınız, nasıl bir düşünce yapısı söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum." diye konuştu.

Tartışmaların sona ermesinin ardından teklif mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

whatsapp-image-2021-02-11-at-15-05-49-1.jpeg

whatsapp-image-2021-02-11-at-15-05-49.jpeg

whatsapp-image-2021-02-11-at-15-05-49-3.jpeg

whatsapp-image-2021-02-11-at-15-05-49-2.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler