Caretta carettalar Kuşadası'nda koruma altında

Caretta carettalar Kuşadası'nda koruma altında

Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü nedeniyle açıklama yapan EKODOSD Aydın Şubesi Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası'nda her yıl 1 ya da 2 caretta carettanın yavruladığını belirtti.

Başarıları çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODSD) Aydın Şubesi, 16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü nedeniyle açıklama yaptı. Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta cinsi iri başlı deniz kaplumbağalarının yavrulamak için Kuşadası'na da geldiğini, bu kaplumbağaların Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın İl Şube Müdürlüğü işbirliğiyle koruma altında olduğunu belirten EKODOSD Aydın Şubesi Başkanı Bahattin Sürücü; vatandaş ihbarlarının ve iz takibinin caretta carettaların türlerinin devamı konusunda çok önemli olduğunu belirtti.

Kuşadası sahillerinde yumurtalarından çıkan caretta carettalar için gönüllüler tarafından nöbet tutulduğunu, bu sayede yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaşmasının sağlandığını belirten Sürücü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 

"Kuşadası’nda her yaz onbinlerce insanın bulunduğu 20 km.lik sahil şeridinde, tek yuva olmasına rağmen önemli bir farkındalık oluşturmakta ve deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgilendirme yapılmaktadır.

Bölgemizde denizde kaza geçiren kaplumbağaların yaraları hafifse, gönüllü veterinerimiz tarafından tedavi edilmesi sağlanıp tekrar denize bırakılmaktadır.

Yaraları ağırsa, Dalyan’da bulunan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’e gönderilip, merkezde tedavisi yapılmaktadır."

"KUŞADASI'NDA ÖNEMLİ FARKINDALIK OLUŞTU"

Kuşadası'nda aynı zamanda 'yeşil deniz kaplumbağası' olarak bilinen chelonia mydas türü kaplumbağalarında görüldüğünü belirten Sürücü, trol ağlarına ve paragatlara takılan veya plastik poşetler nedeniyle yüzeye çıkamayan kaplumbağaların ölümüne geçmişe göre daha az şahit olduklarını söyledi. Kuşadası'nda oluşan farkındalık nedeniyle mutlu olduklarını dile getiren Sürücü, "Trol ağlarına ve paragatlara takılarak, su yüzeyine nefes almak için çıkamadığından dolayı, denize atılan plastik poşetler yüzünden, tekne çarpmalarından ve nadir de olsa kasti olarak ölümler yaşanmaktadır. Parklar Genel Müdürlüğü, ÖÇK alanlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, üniversitelerden bilim insanları, vakıf ve dernekler işbirliğiyle deniz kaplumbağalarının koruma çalışmaları özveriyle sürdürülmektedir. 

Kuşadası’nda yapılan farkındalık çalışmalarıyla son yıllarda ölen ya da yaralanan kaplumbağalarla ilgili önemli farkındalıklar oluştu. Belediyeler, Sahil Güvenlik, jandarma, kıyıda bulunan turistik işletmeler, oteller ve vatandaşlarla oluşturulan ağ sayesinde duyarlı bir işbirliği yapılmaktadır.

Deniz kaplumbağalarının nesillerini sürdürebilmesi, duyarlı insanların çoğalmasına, plastik atıkların toplanarak deniz kirliliğinin önlenmesine ve sürat yapan deniz araçlarının dikkat etmesine bağlıdır. 

Kibrit kutusu büyüklüğünde dünyaya gözlerini açan kaplumbağalar, süratle denize ulaşarak, büyük bir yaşam mücadelesi verip, eğer şansı varsa devasa boyutlara ulaşabilmektedir."
dedi.

whatsapp-image-2021-06-16-at-17-46-57-1.jpeg


whatsapp-image-2021-06-16-at-17-46-56.jpeg

whatsapp-image-2021-06-16-at-17-46-56-1.jpeg

whatsapp-image-2021-06-16-at-17-46-54.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler