Çetinbaş: Adalet eşiğinin uzağında tekliflerle karşılaştık

Çetinbaş: Adalet eşiğinin uzağında tekliflerle karşılaştık

Büro Memur-Sen Aydın Şube Başkanı Kaan Çetinbaş, hükümetin memura zam teklifi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin iki yıllık memur zam teklifi belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada, "3600 meselesinin bu sözleşme sürecinde çözülmesini istiyoruz" dedi ve "2022 yılı için ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı. 2023 ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı" teklifini sundu. Teklifin ardından birçok sendika ve memur, oranın düşük olduğunu söyleyerek Bakan Bilgin'e tepki gösterdi.

Teklife bir tepkide Büro Memur-Sen Aydın Şube Başkanı Kaan Çetinbaş'tan geldi. Konu hakkında Ajans Aydın Gazetesi muhabirine değerlendirmelerde bulunan Çetinbaş, kamu işvereninin, Memur-Sen’in teklifinden 18 gün, ilk oturumun gerçekleşmesinden 10 gün sonra teklifini sunduğuna ve bu yönüyle teklifin geç geldiğine vurgu yaparak, "İçerik itibariyle beklentilerin, olması gerekenin, adalet eşiğinin uzağında tekliflerle karşılaştık. Kamu işvereni, maaş ve ücretlere 2022’de yüzde 5+6, 2023’de yüzde 6+6 olmak üzere toplamda iki yıllık 23 puanlık bir artış önerdi. Bunun dışında somut, hesaplanabilir, tarihi, içeriği, kapsamı, uygulama süreci bilinir ya da öngörülebilir bir teklif sunmadı. Sayın bakan tarafından ifade edilen teklif içeriğinde; ek gösterge, sözleşmeli personel, refah payı gibi bizim tekliflerimizde yer alan ana konularla ilgili müzakere etme eğilimi hissettirecek bir netlik ne yazık ki söz konusu değildir" diye konuştu.

Çetinbaş, 26 Temmuz’da iletilen Genel Toplu Sözleşme metni içeriğinde yer alan birçok konuya bakanlığın kendilerine olumlu veya olumsuz bir beyanda bulunmadığını belirterek, "Genel toplu sözleşme tekliflerinin tasnifi ve müzakeresi noktasında da hem kurumların ve bürokratların hem de sayın bakanın toplu sözleşme tekliflerimizle ilgili içerik, maliyet ve mahiyet yönüyle yeterince bilgi sahibi olduğu da ortak kanaatimizdir" dedi.

EKSİKLİKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Sunulan teklifin toplu pazarlığın başlamasını sağlayacak nitelikte olmadığını, kamu işvereninin müzakere başlatacak yeni bir teklif hazırlaması gerektiğini söyleyen Çetinbaş, "Ayrıca, kamu işvereni teklifinde toplu sözleşme sürecinin diğer önemli ayağını oluşturan hizmet kollarıyla ilgili bir bölüm, hüküm ve teklif de bulunmamaktadır. Bu tablo, kamu görevlilerinin beklentilerini ve haklı taleplerini yansıtan toplu sözleşme tekliflerimizin karşılığında işveren tarafından ortaya konması gereken iradenin henüz tam olarak ifade edilmediği kanaati oluşturmaktadır. Kamu işvereni 6. Dönem Toplu Sözleşmenin pazarlık aşamasını başlatmayı gerektirecek yeni bir teklifi en kısa sürede ve en geç Pazartesi gününe kadar bizimle ve kamuoyuyla paylaşmalıdır" dedi ve ekledi; "Yeni teklifle birlikte artış oranları yükseltilmeli, ek gösterge, sözleşmeliler ve refah payı başlıklarına ilişkin olumlu tutum devam ettirilmeli, kapsam ve takvim belirsizlikleri giderilmeli, teklif netleştirilmelidir."

"KAMU İŞVERENİ MASAYA MÜZAKERE TEMELLİ TEKLİFLER GETİRMELİ"

Teklifte seyyanen zam, aile yardımı, toplu sözleşme ikramiyesi gibi konulara yer verilmediğine dikkat çeken Çetinbaş, "Genel toplu sözleşmeye dair tekliflerimizde yer alan seyyanen zam, aile yardımı, toplu sözleşme ikramiyesi, dini bayram ikramiyesi, ek ödeme, özel hizmet tazminatı gibi başlıklarının cevapsız bırakılması durumu fark edilmelidir.

Kamu işvereni masaya müzakere temelli teklifler getirmeli, toplu sözleşmenin hizmet kollarına ilişkin bölümü kapsamında devam edecek müzakerelerde genel toplu sözleşme teklifindeki hata yapılmamalı, teklif içerikleri net ve somut olmalıdır"
diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler