Çetinbaş'tan zam açıklaması

Çetinbaş'tan zam açıklaması

Büro Memur-Sen Aydın Şubesi Başkanı Kaan Çetinbaş, enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte belli olan zam oranlarını değerlendirdi. Çetinbaş, "Memur maaşları eridi, enflasyona karşı korumasız bırakıldı" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yılın ilk yarısını kapsayan enflasyon rakamlarını açıklamasıyla kamu görevlileri ve emeklilere yapılan zamlar belli oldu. 2021 yılı ilk 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 8,45 gerçekleşti. Bu enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 5,45 artışla birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde temmuzdan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 8,45 artış yapıldı.

Enflasyon oranından kaynaklı ilave artışla birlikte aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 4 bin 881 liraya, en düşük memur emekli aylığı ise 3 bin 276 liraya yükseldi.

 "HÜKÜMET ZAM YAPARAK MEMURLARI RAHATLATMALIDIR"

Memur maaşlarına uygulanacak zam oranlarının netleşmesinin ardından Ajans Aydın muhabirine açıklama yapan Büro Memur-Sen Aydın Şubesi Kaan Çetinbaş, kararı eleştirdi. Çetinbaş, "Memur maaşları eridi, enflasyona karşı korumasız bırakıldı.  Bu sebeple hükümet ivedi olarak seyyanen zam yaparak memurları rahatlatmalıdır. 5. Dönem Toplu Sözleşmesinde Kamu İşvereni ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 2021 yılı için yüzde 3+3 zam verildi. “Bugün açıklanan 1,94’lük Haziran ayı enflasyon oranıyla  2021 yılı ilk altı aylık enflasyon farkı 5,45 olmuş, böylelikle  1 Temmuz 2021 itibariyle yüzde 8,45’lik bir artış olmuştur.  Bu zam değil, enflasyon kaynaklı memurun kaybıdır. Hiçbir gerçeği ıskalamadan,  özellikle enflasyon üzerinden yaşanan gelir kayıplarının tazmini noktasında hem sesimizi hem de sözümüzü sizlerin vasıtasıyla yükseltiyoruz. 6. dönem toplu sözleşmenin arefesinde, bugün açıklanan enflasyon rakamları, deyim yerindeyse evdeki hesabın çarşıya uymadığını bir kere daha tescil etmiştir. Son 18 aylık enflasyon rakamlarına baktığımız zaman hedeflenen enflasyonun 3 katı, maaş ve ücretlere yapılan artışın ise tam 2 katından fazla oranda bir sapma olduğu görülecektir. Böylesi büyük bir sapma, hedeflenen enflasyon üzerinden ücretlendirme politikasının yanlışlığını ortaya koymuyor mu?" diye konuştu.

"GERÇEKLER ÜZERİNDEN ARTIŞLARIN YAPILMASI GEREKİR"

Enflasyon oranlarının piyasada yaşanan fiyat artışı ile örtüşmediğini belirten Çetinbaş, "Artık enflasyon oranı bazlı güncelleme/yeniden değerleme katsayı uygulaması yerine büyümenin yansıtıldığı, refah payının kamu görevlilerine aktarıldığı adil bir sistemin kuruluş startının hep birlikte verelim. Kamu görevlisi devletin yükü değil gücüdür.  Her şeye zam yapılırken memurun seyretmesi beklenemez. Biz, en düşük devlet memuru maaşının yüzde 10’undan az olmamak üzere seyyanen zam talebini her zemin ve şartta dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz" dedi ve "Orta sınıf eriyor" diyerek hükümetin konuya el atması gerektiğine dikkat çekti.

Çetinbaş, sözlerini şöyle tamamladı;

"Biz olmayan bir kaynaktan artış istemiyoruz, var olan ve kamu görevlilerinden sakınılan bir kaynaktan payımız olanın, hakkımız olanın verilmesini istiyoruz. Evet, Türkiye’nin ekonomisi büyüyor İhracatta tüm zamanların rekoru kırılıyor. Fakat birçok kesimin haklı olarak tepki gösterdiği şekilde Türkiye’nin büyümesinden sadece yüksek gelirli kesim, büyük sermaye ve finans sektörü pay alıyor. Büyümenin ürettiği kaynağı, bu kesimler kendi arasında paylaşıyor. Ne yazık ki, gelir dağılımındaki makas gün geçtikçe açılıyor, ülkeyi ayakta tutan orta sınıf eriyor, tabanla tavan arasındaki uçurum büyüyor. Türkiye ekonomisi büyüyor fakat memurlar büyümüyor.

Kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları söz konusu olduğunda “mali disiplin”, “bütçe imkânları” ve “tasarruf tedbirleri” başta olmak üzere çeşitli bahaneler üretiliyor. “Hal böyle iken; sermaye ve finans kesimi için teşvik paketleri, vergi afları çıkarılıyor. Bunun bir sosyal maliyetinin olacağını herkesin düşünmesi gerekmiyor mu?"

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler