CHP’li Bülbül Yörüklerin sesi oldu

CHP’li Bülbül Yörüklerin sesi oldu

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, son günlerde Yörüklerin bazı ova ve yaylalara alınmamasını Meclis’e taşıdı.

Yüzyıllardır süren Yörük geleneğinin çıkarılan bazı yasa ve alınan kararlarla tehlikeye girdiğini belirten Bülbül, “Bir yandan endemik bitkilerin olduğu bölgelerin, ormanlık alanların korunması diğer yandan da Yörüklerin yaşamlarına devam edebilmeleri için hayvanlarını otlatacakları alanların var olması gerekmektedir. Bu alanda olan sorunu çözmek ve bu dengeyi sağlamak devletin yükümlülüğüdür’’ ifadelerini kullandı.
 
 
Bülbül, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu: 
 
1- 2017 – 2020 yılları arasında Orman Teşkilatı tarafından endemik bitkiler olduğu gerekçesiyle kaç ova ve yayla hayvan otlatılmasına kapatılarak koruma altına alınmıştır? 
 
2- 2017 – 2020 yılları arasında daha önce ova ve yayla statüsünde olan yerlerin kaçı ova ve yayla olmaktan çıkarılmıştır? Bu alanlarla ilgili herhangi imar planı var mıdır? 
 
3- Yörüklerin hayvan otlatmasına izin verilen kaç ova ve yayla vardır? Daha önce Yörüklerin hayvanlarını otlatmak için kullandıkları ovaların kaçı hayvan otlatılmasına kapatılmıştır?
 
Nedeni nedir?
 
4- Yörüklerin hayvanlarını otlatabilmeleri için yeni alanlar gösterilecek midir?
 
5- Yeni otlak alanlar gösterilmeyecekse, Yörüklerin yüzyıllardır süren bu geleneği ve hayvanlarını otlatma ihtiyaçları nasıl karşılanacaktır?
 
6- Ülkemizde turizm ve kültürel mirası yaşatmak açısından da önemli bir faaliyet olan Yörüklerin göçü ve yaylalardaki yaşamının devam ettirilebilmesi için her hangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz?
 
7- Göç edilen bölgelerde endemik bitkiler ve diğer türlerin korunması açısından Yörüklere bilgilendirici eğitim verilmekte midir?
 
8- Yörüklerin göç yolları veya konakladıkları alanlar arasında orman arazilerinin olması sebebiyle göçlerde sıkıntı yaşanmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından bu sorun ile ilgili ne gibi çözümler sunulmaktadır? 
 
9- Yörüklerin göçtükleri alanlarda onlara sağlanan sağlık, eğitim, güvenlik gibi hizmetleri var mıdır?  
 
10- Bazı köylerde muhtarların Yörüklerden köyün meralarını kullandıkları gerekçesiyle para talep ettikleri, Yörüklerin başka alternatifi olmadığı için bu parayı verdikleri iddiaları vardır? Bu iddialar araştırılmış mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler