ÇINTAR MEVSİMİ BAŞLADI

ÇINTAR MEVSİMİ BAŞLADI

Ege mutfağında önemli bir yere sahip olan ve dağlık bölgelerde yetişmesiyle bilinen çıntar mantarı sezonu başladı. Salı pazarında tezgahlarda boy gösteren çıntar mantarı bazı bölgelerde kanlıca, mevki veya çimlik olarak da biliniyor.

Sonbahar aylarında yetişen ve Ege mutfağında vazgeçilmez bir yere sahip olan çıntar mantarı pazarda boy göstermeye başladı. Tezgahlarda kilosu 25 liradan satılan çıntar mantarı közlemesi, kavurması ve hatta pide malzemesi olarak kullanılması ile Ege mutfağında önemli bir yere sahip olmasıyla biliniyor.

YÜKSEK BESİN DEĞERİNE SAHİP

Ormanlık bölgelerde doğal olarak yetişen çıntar mantarı adeta binbir derde deva. Kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin olan çıntar mantarı protein içeriğinin zenginliği yönüyle de dikkat çekmekte. Fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 ve B2 vitaminleri yönünden de zengin olan çıntar mantarı yüksek besin değeri ve mineral deposu olmasıyla da dikkat çekmekte. Özellikle çocuklar için zihinsel gelişim ve öğrenme durumlarına iyi gelir. Çok düşük kalorili olduğu için kilo sorunu olanlar rahatlıkla tüketebilir. Vejetaryenlerin imdadına koşan bu aminoasit deposu besin; ağrılara da iyi gelir.- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Mide rahatsızlıkları ve romatizmal ağrılara iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirir anti-ageing etkisi yapar. Kanserin iyileşme sürecine yardımcı olur. Cilt hastalıkları için mantarın suyu çok faydalıdır. Özellikle sivilcelere iyi gelir. Günümüzün stresli yaşamına yardımcı olarak zihinsel yorgunluğa iyi gelir. Demir açısından oldukça zengin olan çam mantarı kansızlığa iyi gelir. Yağ içermediğinden kolesterolü olanlar için iyidir. İçindeki bol folik asit sayesinde kalp-damar hastalıklarının oluşmasını engeller.

USTASINDAN ÇINTAR MANTARI TARİFİ

Malzemeler
10-15 adet Çıntar Mantarı (yaklaşık yarım kilo)
1 adet küçük boy soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı tereyağ
Kırmızı tatlı toz biber
Karabiber
Tuz

Yapılışı
Çıntar mantarları iyice ve özenle yıkanır. Daha sonra istenilen büyüklükte kesilir. Kapaklı tava ya da tencereye zeytinyağı dökülür. Küp küp doğradığımız soğanlar rengi değişip yumuşayınca mantarlar eklenir. Tahta kaşık yardımıyla biraz karıştırılıp tencere kapağı kapatılır. 2 dakika sonra tuz, karabiber ve kırmızı tatlı toz biber ilave edilir. Mantarlar kısık ateşte kavurarak pişirilir. Pişme anının sonlarına doğru tereyağını eklenir. Ve ateşin altını biraz daha açıp suyunu çekene kadar kaşık yardımıyla kavrulur. Mantarlar yumuşayınca ocağı kapatıp servis ediyoruz.

maxresdefault.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler