ÇOCUKLAR İÇİN OYUNLAR NEDEN ÖNEMLİ?
Hatice ALBOĞA yazdı...
Oyun, çocukların gelişiminde oldukça önemli bir role sahiptir. Çocukların sağlıklı bir gelişim dönemine sahip olabilmesi adına oyun, yemek ve uyku kadar gereklidir. Çocukların refahı için oyunlar o kadar önemlidir ki, Birleşmiş Milletler tarafından barınma ve eğitim haklarına eşdeğer bir temel insan hakkı olarak görülür. Çocuk yeteri kadar oynayamazsa birçok yönden gelişim geriliği gösterebilir. Oyunun doğal bir alan içerisinde yeterli araç-gereçler ile oynanması çocuğun gelişimine olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Oyun ve oyuncak birbirinden bağımsız düşünülememektedir. Nasıl ki bir çocuğun sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için dengeli beslenmesi gerekiyorsa aynı şekilde çocuğun bulunduğu evreyi nitelikli bir şekilde tamamlayabilmesi için de oyun araçlarına ihtiyacı vardır.
Çocuk hayatı oyun yoluyla öğrenir. Oyun, çocuğun kendini ifade etmede, yeteneklerini keşfetmede, motor becerilerini geliştirmede, zihinsel, duygusal ve dil gelişimini sağlamada en etkili yöntemdir. Oyun, çocuğun dilidir. Çocuk oyun yoluyla geleceğe ve gerçek hayata hazırlanır. Öyle önemidir ki çocuklar oyun oynarken tuvalete gitmeyi hatta en temel ihtiyaçlarını bile unuturlar. Bütün gün kural ve engellemelerden sıkılan çocuk için oyun dinlendirici ve sakinleştirici etkisi olan bir olaydır. Çünkü oyunu kendisi kurar ve o dünyanın kurallarını kendisi koyar. Oyun oynarken uçan filler, konuşan aslanlar kullanabilirler, bu da hayal güçlerini geliştirir.
Çocuklar oyun oynarken;
- Kendi yeteneklerinin farkına varırlar.
- Yaratıcılıkları gelişir.
- Problem çözme becerileri gelişir.
- Yeni kavramlar öğrenir.
- Kurallara uyma, işbirliği, yardımlaşma ve paylaşmayı öğrenir.
- Sosyal olarak gelişir, yeni arkadaşlar edinir.
- Denge, el becerisi ve kaslarını geliştirir.
- İnce ve kaba motor becerilerini geliştirir.
- Fazla enerjilerini atıp, mutlu olur.
- Benlik saygıları ve özgüvenleri gelişir.
NEDEN DAHA AZ OYUNCAK?
Çok fazla oyuncak olması oyun alanını dağınık hale getiren bir faktördür ve bu dağınıklık stres yaratır. Daha az oyuncakla yaşamaya başladığınızda, çocuklarınız kendilerini sınırlar ve kısıtlamalar getirmek zorunda kalır. Böylece, bu önemli sosyal beceriyi daha sık deneyimlerler.
Az sayıda oyuncak sahibi olmak, yaratıcılık ve yenilikçiliğin artışıyla doğrudan bağlantılıdır. Aslında bunlar, hepimizin çocuklarımızda gelişmesini istediği özelliklerdir.
Çocuklar, evde özenle seçilmiş daha az oyuncakları olduğunda, ihtiyaç duydukları oyuncağı kolayca bulabilirler ve oyuncakları kendi kendilerine ortaya çıkarıp, yerine koyabilirler. Sahip oldukları oyuncakları kullanmanın farklı ve sıra dışı yollarını düşünmeleri, oyun kurmaları ve oynamaya dalmaları için gerekli “sahneyi” sağlayacak seçenekler ortada ve göz önündedir.
Ebeveynler için önemli konulardan biri de, oyuncakların hiç düşünülmeden, dürtüsel bir şekilde satın alınmamasıdır. Oyuncaklar, evimizde ve çocuklarımızın yaşamında, yüksek değer taşıyan ve önemli bir yer işgal eden nesneler olmamalıdır.
Çocuklar oyunlarına sıklıkla onları etkileyen olay ve durumları yansıtırlar. Siz ebeveyn olarak sık sık çocuklarınızın oyunlarına dahil olmalısınız fakat yönetmemelisiniz. Bu sefer yardımcı oyuncu rolünde olmalısınız. Bu hem aranızdaki bağı güçlendirecektir hem de onların gözünden dünyayı görmenizi sağlayacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.