Dijital dünyada 'sahaflar'

Dijital dünyada 'sahaflar'

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaklaşık 8 yıldır sahaflık yapan Fehmi Keskin, AJANS AYDIN’ın sorularını yanıtladı.

Haber: ( Evin GÜNEŞ )

Arkeoloji mezunu olan ve kendi kitaplarını satarak mesleğe adım attığını belirten Keskin, “Çocukluktan beri kitapları çok severim. O nedenle hep böyle bir işin içerisinde yer almak istedim” dedi.

Kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

Adım Fehmi Keskin. Arkeoloji mezunuyum, aynı zamanda üniversitede doktora programı yapmaktayım. Şuanda görmüş olduğunuz bana ait olan bu sahafta, sekiz yıldır sahaflık yapmaktayım.

Sahaflık serüveniniz ne zaman başladı?

Öncelikle hep karıştırılan bir konunun altımı çizmek ister ve mesleğimiz adına hep yanlış bilinen bir şeyi düzeltmek isterim. Bu yanlış mesleğimizin sahafçılık olarak zikredilmesi ama literatürde böyle bir şey yok. Bizler sahafız, sahafçı değiliz. Bunu da bilgi olarak verelim ki artık bu yanlış düzeltilsin. Bu hatayı düzelttiğimize göre asıl sorunun cevabına geleyim, sahaflığa bir kitap sever olarak önce kendi kitaplarımı satarak başladım. Binlerce kitaba sahiptim. Otuz yıldır okur ama sekiz yıldır da sahafım. Demek istediğim, benim sürecim kitapları çocukluktan beri çok sevmekle başladı.

Dijitalleşen dünyada kitaplarınızı sadece sahaf dükkanınızda mı yoksa internet üzerinden de mi satıyorsunuz?

Dijitalleşen dünyada maalesef ben de kitaplarımı sahaf dükkanımın dışında internetten satmaktayım. Türkiye’deki sahafların yüzde doksan beşi gibi. İnternet satışı ise söyle oluyor, öncelikle çeşitli platformlar var onlara üye oluyoruz. Ardından elimizdeki tüm kitapları teker teker işliyoruz. Bunu da önce kitap türü, sayfa sayısı, ebatı ve görseli ile benzeri özelliklerini sitelere işliyoruz.

Dijital platformlarda en çok talep gören kitap türleri nelerdir?

Sahafların kullandığı bu kitap satışı yapılan dijital platformlarda en çok din araştırmaları ve yabancı romanlara talep oluyor. Ben de en çok bu kitapların satışını gerçekleştiriyorum. Çünkü talep bu yönde.

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte okuma alanı değişti mi?

Zaten okuma oranı maalesef ki çok zayıf. Ben açıkçası internetten satış yapmamak için uzunca bir süre direndim, yaklaşık iki yıl sabrettim ama bu dijitalleşmeye yenik düştüm. Kitap satın almak isteyen misafir okurlar artık internetten de satış yapmamızı talep ettiler. Tabii ki altını çizmek isterim ki kitap satışları her zaman zayıftı. Özelikle elektronik kitaplardan kitap okuyan kişilerin yavaş yavaş basılı kitaplara döndüklerini görüyoruz. Sebebi sorulduğunda ise dijitalden yapılan okumaların basılı kitaplar gibi tatmin etmediği ve kitap okuma hissini vermediği, hatta keyif almadıklarını iletiyorlar. Bu sebepten dijital okurların basılı kitap alma oranı arttı diyebilirim.

Bu dijital platformlar içinde bulunan kitapları, en çok talep eden okurların yaş aralığını nedir?

Alınan kitap türlerine göre tahmin edebiliyoruz bu yaş aralığını. Bu dijital platformlardan alınan kitapların alıcılarının yaş aralığı yirmi beş ve elli arası oluyor diyebilirim.

Kitap satın almak için dijital platformları değil de sahaf dükkanını tercih eden kitap severlerin yaş aralığı nedir?

Şimdi biz çok özgün bir şey yapıyoruz. Cuma akşamları kitap mezatı yapıyoruz. Bu etkinliğimizi de aksatmadan yedi ila sekiz aydır yapıyoruz. Amacımız insanları eskiyi göstermek ve kitap ile buluşturmak. Mezatımıza ve sahafımıza gelen misafirlerin yaş aralığı yediden başlayıp seksen yaşa kadar uzanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler