ELLERİYLE GÖREREK SANAT YAPIYORLAR

ELLERİYLE GÖREREK SANAT YAPIYORLAR

Efeler'de bulunan özel bir eğitim kurumu görme engellilere yönelik verdiği heykel ve resim dersleriyle engelli vatandaşları topluma kazandırmayı amaçlıyor.

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan özel bir eğitim kurumu, Türkiye'de bir ilke imza attı. Görme engelli vatandaşları topluma kazandırmayı amaçlayan kurum, Altı Nokta Körler Derneği Aydın Şubesi ile bir araya gelerek engelli vatandaşlara yönelik resim, seramik ve heykel kursu açtı. Kurs eğitmenlerinin öncülüğünde hayata getirilen sanat eserleri, 11 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek sergide Aydınlılarla buluşacak.

Kursta eğitmenlik yapan Görsel Sanatlar Öğretmeni Begüm Tosun Akın "Görme yetisi doğuştan olmayan ya da sonradan kaybetmiş bireylerin dünyada var olan tüm nesneleri nasıl hayal eder?", "Görme yetisi olmayan birinin zihninde canlandırdığı şeyler nasıl dışa vurulur?" sorularıyla derslere başladıklarını dile getirdi. Akın, "Biz burada 3 boyutlu çalışmalar yaparak onların hayal güçlerini canlandırmış oluyoruz. Burada aslında onların elleriyle görebildiklerini fark ettik; dokunarak 3 boyutlu hale getiriyorlar aynı zamanda yine hissederek resimler yapıyorlar. Mayıs ayında çok güzel bir sergimiz olacak, orada resim ve heykel çalışmalarımız olacak." dedi.

"NEDEN BİR EŞREF ARMAĞAN'DA AYDIN'DAN ÇIKMASIN?"

Kursun katılımcılarından olan Altı Nokta Körler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Bayram Özen, dünyada tek resim yapabilen görme engellinin bir Türk olduğunu, adının da Eşref Armağan olduğunu dile getirdi. 6 haftadır devam eden derslerde büyük yol kat ettiklerini dile getiren Özen, "Bizler bu yola çıkarken “Neden bir Eşref Armağan daha Aydın’dan çıkmasın?” dedik. Aslında burada görme engellilerin neleri yapabildiğini göstermeyi, resim yapabilen görme engellilerin olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz bu kurs sayesinde. Mesela Aydın’da Tralleis Antik Kenti’ni herkes biliyor, güzelliğini herkes görüyor fakat bizlerin dokunarak hissetmesi gerekiyor. Biz bu proje ile hem Aydınımıza bir katkı sağlamak, kentimize gelen görme engellilerin yapacağımız heykeller ile kenti hissetmesini sağlamak ve resim yapabilen görme engellilerin sayısını arttırmayı amaçlıyoruz.

Görme engellilere ilk eğitim verilmeye başlandığında hiç öğretmen, psikolog yoktu aralarında. Fakat şu anda her iş kolunda bir görme engelliyi görmek mümkün. Türkiye’de ilk defa burada gerçekleştirilen proje ile de resim yapabilen, heykel yapabilen görme engelliler ortaya çıkacak."
diye konuştu.

"DAHA SAĞLIKLI OLDUĞUMU HİSSEDİYORUM"

Kursun katılımcılarından olan yüzde 85 görme engelli Oğuzhan Kastancı, derslere başladığı günden bu yana daha dinç ve sağlıklı hissettiğini dile getirdi. Engellerini aşmalarına yardımcı olan kurs eğitmenlerine teşekkür eden Kastancı, "Ben yüzde 85 görme engelliyim aynı zamanda MZ hastasıyım. Yani ellerimde kayma, tutma kaybı var. Hissedemiyorum hastalığım nedeniyle. Buraya geldiğim günden bu yana elimdeki güçsüzlük gitti, çay bardağını tutamıyordum önceden fakat artık kavrayabiliyorum. Sanat işiyle o güçsüzlük kayboldu." ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2021-03-31-at-16-02-23-2.jpeg

whatsapp-image-2021-03-31-at-16-02-23-1.jpeg

whatsapp-image-2021-03-31-at-16-02-23-6.jpeg

whatsapp-image-2021-03-31-at-16-02-23-3.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler