Esnaf üniversite öğrencilerini bekliyor
Efeler ilçesine bağlı Orta ve Zafer Mahallelerinde işletmecilik yapan esnaflar kısıtlamaların kaldırılmasına rağmen işlerinin yeterli derecede artmadığını, Eylül ayında üniversitelerin açılmasını umut ettiklerini söyledi.
2019 yılının ikinci yarısında ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline gelen COVID-19 virüsü, bugüne kadar 4 milyondan fazla vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu. Türkiye'de de 10 Mart 2020 tarihinden bu yana görülen virüs nedeniyle kısıtlamalar hayata geçirildi.
Yeni tip koronavirüs önlemleri Türkiye'de eğitim-öğretim sürecini derinden etkiledi. Mart ayından itibaren Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) öğrencilerinin şehri terk etmesi nedeniyle şehrin ekonomisi adeta bozguna uğradı. Efeler ilçesine bağlı Zafer ve Orta Mahallelerinde bulunan kafe, restoran, yurt, berber, kuaför, spor salonu ve market gibi dükkanları işleten esnaflar, ilk pandemi döneminde kapattıkları kepenklerini öğrencilerin kente gelmemesi ile birlikte neredeyse 1 buçuk yıldır açamadıklarını belirtti.
Öte yandan, vaka sayılarında görülen olumlu düşüş ve aşılama işlemlerinin hız kazanması ile birlikte birçok kısıtlama Haziran ve Temmuz aylarında kaldırıldı.
"İŞLERİMİZ AÇILMADI"
Zafer Mahallesi'nde kafe işletmeciliği yapan İbrahim Hamal, dükkan gelirlerinin yüzde 80'ini üniversite öğrencilerinden sağladıklarını, gençlerin şehri terk etmesi nedeniyle zor zamanlar geçirdiklerini belirtti. Hamal, "Evet tekrar dükkanlarımızı açtık fakat adam akıllı iş yapamıyoruz. Günde 10-15 paket servis geliyor, onla cebimize 3-5 kuruş bir şey giriyor hepsi bu kadar. Bu civarın esnafı ADÜ öğrencileri geri dönmeden iş yapamaz" dedi.
2 yıldır apart ve yurt işletmeciliği yaptığını söyleyen Melike Alpdoğan ise, "Bizim işletmelerimiz 15-16 aydır hiç iş yapmadı. Neyle geçineceğimizi şaşırdık. Eğer bu okullar Eylül ayından açılmazsa bizim sonumuz gelir" diye konuştu.
"ADÜ AÇILMADIKÇA ESNAF TOPARLAYAMAZ"
Orta Mahalle üzerinde berber salonu işleten İsmail Birdal ise, pandemi nedeniyle dükkanını devretme noktasına geldiğini söyledi. Demirci, "Berberler için devlet elinden geleni yaptı. Sağolsun devletimiz bize yardımda da bulundu, kira desteğinde de bulunuyor şuan da fakat öğrenciler olmadığı sürece benim burda yaptığım iş günü bile kurtarmıyor. Elemanlarımla yolları ayırmak zorunda kaldım, tek başıma idare ediyorum artık bu dükkanı ve öğrenciler gelene kadarda böyle devam etmeyi düşünüyorum. Ha keza, öğrenciler gelmezse de dükkanı ederinde bir fiyata devredip başka bir yere taşınmayı düşünüyorum.
Bizim burada sabit müşterilerimiz var çevremizden dolayı ama öğrenciler olmadığı sürece bu müşteriler bizi kurtarmıyor işte. Öğrenciler gelecek ki buradaki tüm esnaflar iş yapacak, Aydın hareketlenecek, Aydın ekonomisi hareketlenecek. Efeler'de ki tüm esnafların en büyük gelir kapısı öğrenciler, bu bir gerçek. ADÜ'de eğitim adam akıllı bir şekilde başlamadığı sürece başta bizim buradaki esnaflar olmak üzere Efeler'de ki esnaflar toparlayamaz" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.