Esnaf 'zincir marketler' düzenlemesini değerlendirdi

Esnaf 'zincir marketler' düzenlemesini değerlendirdi

Efeler'de kırtasiye işletmeciliği yapan Yenal Altun, bin 500 metrekareden küçük alanlarda hizmet veren zincir marketlerde kozmetik ve kırtasiye ürünlerinin satılmasının yasaklanmasının amaçlandığı düzenlemenin sektöre faydası olacağını söyledi.

Son dönemin en tartışmalı konuları arasında yer alan market ve pazarlardaki fahiş fiyat artışları tekrar gündemde. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi Kooperatif marketinden alışveriş yaparken bu marketlerin sayısının artırılacağı müjdesini vermişti. Dün de Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Meclis'e gelerek AK Parti grup yöneticileri ile görüştü.

Bir yandan tarım kooperatiflerinin market sayısı artırılırken diğer yandan perakende düzenlemesi ile vatandaşın ucuz ürüne ulaşmasının sağlanması hedefleniyor. Düzenlemede, bin 500 metrekareden küçük alanda hizmet veren zincir marketlerde kozmetik ve kırtasiye gibi ürünlerinin satışının yasaklanması tartışılıyor. Ayrıca düzenleme kapsamında, zincir market mağazalarının ABD'de olduğu gibi otoyol kenarlarına kurulması düşünülüyor.

"NE KADAR İŞLEYEBİLECEKLERİ MEÇHUL"

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Güzelhisar Mahallesi'nde kırtasiye işletmeciliği yapan Yenal Altun, söz konusu düzenlemenin yalnızca bin 500 metrekareden küçük zincir marketler için değil tüm zincir marketler için uygulanması gerektiğini söyledi. Altun, "Düzenleme bizleri olumlu etkiler fakat bunu ne kadar işleyebilecekleri meçhul. Belirlenen metrekarenin üstü halen satış yapabilecek, eğer bir yasak geliyorsa herkese gelmeli. Yani hiçbir şey farketmiyor, bir karar alınacaksa tüm zincir marketler için gelmeli. Zaten bu sene bizim kırtasiye sezonumuz kötüydü. Zincir marketler, ki bu marketler artık her köşe başında var, bizlerin ürün alış fiyatının altında ücretlerle satış yapabiliyor, müşterilerde doğal olarak buralardan alışveriş yapmayı tercih ediyor" dedi.

Zincir marketler için hayata geçirilmesi planlanan düzenlemenin her sene gündeme geldiğini belirten Altun, "Bu tartışma yaklaşık 10 senedir her sene yaşanıyor. Ben bunu çok iyi takip de ediyorum. Her sene "Aman yasakladık", "Yasaklayacağız", "Yasaklayabiliriz" gibi söylemler oluyor fakat ondan sonra yine olan şey aynı. Günlük satışımız dışında çok toplu satış yapamıyoruz" diye konuştu.

"SATIŞLARIMIZ KÖTÜYDÜ"

Pandemi döneminin ardından yüz yüze eğitime tekrar dönülen süreçte umut ettikleri satışı yapamadıklarını belirten Altun, "Okullar açıldıktan sonra satışlarımız da kötüydü. Neden derseniz; velilerde de bir belirsizlik var. Adam gelip listenin yarısını alıyor ve gidiyor çünkü okulların tekrar kapanıp kapanmayacağını kestiremiyor. İster istemez bu da işlerimizde düşüşe neden oldu. Zaten halihazırda da her sene bir önceki seneden daha kötüye gidiyor bizler için" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler