Geleceğe açılan kapı : Teknofest

Geleceğe açılan kapı : Teknofest

Geleceğe açılan kapı : Teknofest

Geçtiğimiz günlerde Atatürk havalimanında ikincisi gerçekleşen Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali milletimiz tarafından heyecanla takip edildi. Türk Yıldızları, Solotürk, Hürkuş gibi Türk silahlı Kuvvetlerinin gözbebeklerinin gösteri uçuşlarının yanı sıra Rus SU-30 ve 4. nesil süper-manevra kabiliyetli çok amaçlı avcı jet SU-35 gösteri uçuşlarını gerçekleştirdi. Bilim insanları seminerleri, atölye çalışmaları, kara ve hava araçları sergisi de gerçekleştirilen Teknofest, dünyanın en geniş katılımlı havacılık, uzay ve teknoloji festivali olmuştur. Bir milyon yedi yüz bin kişilik katılımcı ile  en yakın rakipleri olan 2009 yılında İngiltere’de gerçekleştirilen Bournemouth Airshow ve 2017 yılında Rusya’da gerçekleştirilen Maks Airshow’un toplamı kadar katılımcıya ev sahipliği yaptı.

 

Festivalin katılımcı açısından büyüklüğü önemli olsa da bizler için esas mühim olan yanı #milliteknolojihamlesi sloganıyla yola çıkılarak ilkokul öğrencilerinden üniversite öğrencilerine kadar geniş bir kitlenin  , gerçekleştirilen yarışmalara katılım sağlayabilmesidir. Öte yandan yerli sanayi kuruluşlarımızın ilk kez boy göstermiş  olan yerli üretim ürünleri; Bayraktar “Akıncı” insansız hava aracı, milli uçan araba “Cezeri” , Altay muharebe tankının seri üretimini üstlenen BMC tarafından silahlı kuvvetlerimize arazide destek olacak olan Pick-up tipi zırhlı arazi aracı gibi niceleri bu festivalde yerini almıştır. Bu iki noktanın önemini idrak etmemiz gerekirse ; öncelikle bir genç hatta bir çocuk hayallerini gerçekleştirmek için ürettiği yahut tasarladığı projesini daha öncelerde bu tip festival ve yarışmalarda kendi ülkesinde  değerlendirme, sunma imkânı bulamıyordu. Ayrıca kendi imkânları ile yurt dışındaki yarışmalarda projesini sunma fırsatını çok azı yakalayabiliyordu. Ancak Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından gerçekleştirilen Teknofest’te;

 

  • İnsansız su altı sistemleri
  • Robotik yarışmaları
  • Turbofan motor tasarım
  • Uçan araba tasarım
  • Roket yarışmaları
  •  

Savaşan İHA ve Yapay zekâ başta olmak üzere 19 farklı kategoride gerçekleştirilen yarışmalar bizlere artık bu engellerin aşılabildiğini ve bu buluşların, fikirlerin önünü açacağını göstermektedir.

 

81 ilden ve 122 farklı ülkeden toplamda 17.773 takım başvurusu ile gerçekleştirmiş olması Teknofest’in sadece Ülkemizde değil tüm dünyada merakla takip edildiğini göstermektedir. Ön elemeyi geçen takımlara toplamda 4 milyon Türk Lirası destek sağlanması, finalist olmaya hak kazanmış toplamda 2.000 den fazla takıma ise 3 milyon TL’nin üzerinde ödül verilecek olması ülkemiz gençleri için büyük bir teşvik olacak olup lise ve altında ki düzeyde eğitim gören gençler için ise meslek belirlemelerinde kolaylık sağlayacaktır.

 

Teknofest’in diğer önemli yanı ise; daha önce Paris Air Show’da ilk defa  sergilenen Milli Muharip Uçak TF-X’in Mock-Up’ının, Eylül’ün başında ilk defa motorları çalıştırılan kod adı “Uçan Balık” gerçek adı Bayraktar Akıncı Taarruzi İHA’nın , ASELSAN tarafından üretilen Bomba İmha Robotları Ertuğrul ve Kaplan’ın ve  yine ASELSAN tarafından üretilen 1 kg faydalı yükle 30 dakikaya kadar havada kalabilen ayrıca 10.000 feet yüksekliğe tırmanabilen otonom iniş kalkış özelliğine sahip Serçe-1,Baykar tarafından 9 ay gibi kısa bir sürede tasarlanan “Göklerdeki Geleceğimiz” Cezeri’nin ve savunma sanayii kuruluşlarımız tarafından tasarlanan onlarca yerli mühimmatın sunulmasına ve geniş kitlelerce bilinmesine yol imkan vermesidir. 

 

Yıllar önce bayrak direğinin ipi ürettiği için sevinen Türkiye bugünlerde Dünyadaki son teknoloji ürünleri kendi ülkesinde kendi firmalarıyla üretiyor, geliştiriyor. Yıllar önce gençlerinin özellikle teknoloji alanındaki hayallerinin peşinden koşamadığı Türkiye, bugün dünyadaki gençlerin hayallerini gerçekleştirmek için rağbet noktası oluyor. Yıllar önce güvenliği için gerekli ürünleri almak için gittiği batıda yüzüne kapılar kapanan Türkiye, bugün geleceğin teknolojisini üreterek ihraç ediyor.

 

Yukarıda bahsedilen hususlar bu festivalin sadece kâğıt üzerindeki etkileridir ancak bu festival ile dünyaları genişleyen çocuklar, imkânlara ulaşabilen gençler var olmuştur. Gelin hep birlikte Ülkemiz için #milliteknolojihamlesine destek olalım. Ülkemiz ve geleceğimiz için durmadan çalışmaya ve üretmeye devam edelim. Ve en önemlisi henüz ilkokul çağındaki çocuklarımızın hayal dünyasını, bilgisini, becerisini bu denli genişleten ve sadece ülke içi yapılan sınavların ötesinde bir dünya sunan bu festivali övmekten, desteklemekten korkmayalım çekinmeyelim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler