"GENÇLER İŞSİZKEN ASGARİ ÜCRET 10 BİN LİRA OLSA NE FARKEDER?"

"GENÇLER İŞSİZKEN ASGARİ ÜCRET 10 BİN LİRA OLSA NE FARKEDER?"

Türkiye'de 2021 yılında uygulanacak olan asgari ücret zamları merakla beklenirken, Aydınlı gençler işsizlikten şikayetçi. Gençler asgari ücret dahi alamadıklarını dile getirirken, birçoğu uygulanacak olan zam miktarının yeterli olmayacağını düşünüyor.

2021 yılında uygulanacak olan asgari ücret zam miktarları gündemdeyken, Aydınlı gençler ümitlerini yitirmiş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çarşamba günü açıklanan burs ve kredi zamları ile, öğrencilerin Kredi ve Yurtlar Kurumu üzerinden aldığı ücretler yaklaşık yüzde 18 zamlanmışken, üniversite hayatı sonlanan gençler işsizlikten şikayetçi. Asgari ücret alabildiklerine sevindiğini belirten Aydınlı gençler, hayatlarını sürdürebilmeleri için en azından yüzde 25'lik bir zam yapılması gerektiğini belirtti.

Çoğu vatandaş ise uygulanacak zamların yeterli olacağına inançlarının olmadığını dile getirdi.

"27 YAŞINDAYIM İŞ BULAMIYORUM"

Üniversite hayatı sonlandıktan sonra iş bulamadığını, kendi alanı dışında birçok işte çalıştığını fakat asgari ücret dahi alamadığını belirten Onur Yaylacı, Aydın'ın Köşk ilçesinde yaşıyor. Devletin kendilerinin değil, işverenin yanında olduğunu düşünen Yaylacı, "Valla asgari ücret zamları tabii ki güzel bir şey fakat ücretler artınca elektriğe, suya, doğalgazada zam yapıldığı için verilen paranın bir anlamı kalmıyor. Mesela diğer ürünlere zam yapılmasa aldığın paranın değerini bilirsin, ne biliyim geçimin daha rahat olur. Ama bu şekilde olduğunda zammın hiçbir anlamı olmuyor.

Bir gencin kendisini geçindirebilmesi için asgari ücret en az 3 bin lira olmalı. Ama inanmıyorum olabilceğine tabii ki de. Aslında olabilir ama gelir düzeyine göre adaletsizlik olduğu için ve genelde iş verenden yana olunduğu için olamaz yani. 27 yaşındayım, 2 yıllık üniversite mezunuyum fakat iş bulamıyorum. Kendi bölümümle ilgili zaten iş bulamadım, kendi bölümümü geçtim alan dışıda iş bulamadım, koskoca Efeler’i bıraktık iş bulmak için Umurlu’ya gittik, oradan çıktık Söke’ye gitti fakat hiçbir şey bulamadık. Umarım gelecekte daha iyi durumlarda oluruz." diye konuştu.

whatsapp-image-2020-12-24-at-14-44-31.jpeg

"3 YETMEZ 4 BUÇUK OLSUN"

Günlerini Aydın'ın Efeler ilçesinde geçirmekten sıkıldıklarını fakat pandemi dönemi nedeniyle iş bulamadıklarını belirten Onur Şen (22), Mustafa Şen(17) ve Samet Koray(24); asgari ücret zamlarının kendilerini etkileyemediğini dile getirdi. Çoğu işletmenin kendilerine sigorta dahi yapmadan kaçak işçi olarak asgari ücret altında miktarlar teklif ettiğini belirten gençler, "Asgari ücreti 3 yapsınlar, hatta 3 yetmez 4 buçuk olsun.

Bizlerin geçinebilmesi için tabii ki de asgari ücret 3 bin lira civarında olmalı ama hiçbir fabrika veya işletmeci bu paraları vermeyeceği için 2 bin 700, 2 bin 800 lira gibi rakamlar demek durumundayız.  Tabii bu paralar kurtarmaz ama ne yapalım? El mahkum.

Geleceği ne yazık ki parlak göremiyoruz, burada hepimiz işsiziz ama bu bizim tercihimiz değil. İş veren yok ki, hepimiz bir yerlerden mezun olduk fakat piyasaya çıktığımızda bir Türkiye gerçeği olarak iş verenler bizlere sigorta dahi yapmadan asgari ücretin altında rakamlar teklif ediyorlar."
dedi.

"GENÇLER İŞSİZKEN 10 BİN LİRA OLSA NE FARKEDER?"

Geleceğe dair umutları olmasına rağmen çalıştığı kurumda verilen ücretin kendisine yetmediğini belirten 22 yaşındaki İsmail Birdal, asgari ücretin 2 bin 600, 2 bin 700 lira bandına çıkartılması durumunda dahi hayatını sürdüremeyeceğini dile getirdi. Gençlerin üniversiteden borç sahibi çıktığını hatırlatan Birdal, "Asgari ücret 10 bin lira olsa ne farkeder? Ülkede gençler iş bulamıyorken, işsizlik ülkenin gerçeği haline gelmişken asgari ücret zammından umut beklemek bence saçma. Öncelikle işsizlik çözülmeli, hayat standartları yükseltilmeli ve gençlerin kendi ayakları üzerinde durması sağlanmalı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Aydın'da bir firmada çalışmaya başladım, ideallerim ve umutlarım var geleceğe dair. Çok şükür şu anda keyfimde yerinde, bir şekilde paramı kazanıyorum ama mevcut asgari ücretle bir gencin kendisini geçindirebilmesi imkansız. 2 bin küsur lira ile 4 kişilik aile geçindiren insanlar takdir edilmeli. Üniversiteden borçla mezun olan ben, bunu şu anda asla yapamam. Mevcut ücretlerle tek başına bir ev kiralayarak hayat kurabilmek dahi bir hayal.

Öyle bir duruma gelindi ki, gençler memuriyeti para kapısı olarak görmeye başladı. Geçmişte "Vatan, millet" diyerek polis ve asker olan gençler artık ayda iyi kötü bir para kazanabilmek için polis ve asker olmayı hedefliyor."
ifadelerini kullandı.

"GENÇLER NE YAPSIN BU ÜLKEDE?"

Özel sektörden emekli olduğunu belirten Ayşe Yıldırım, günümüzde kendilerine hayat kurmaya çalışan gençlerin halini gördükçe üzüldüğünü dile getirdi. Emekli maaşının yeterli olmadığını fakat önceliğin gençlerde olduğunu söyleyen Yıldırım, "Türkiye diye bir şey kalmadı ki asgari ücreti düşünelim. Ekonomi yerlerdeyken, piyasalar diplerdeyken gençler ne yapsın bu ülkede. Asgari ücret şu anda en az 3 bin 500 lira olmalı fakat böyle bir inancımız dahi yok tabii ki. Maske dağıtamayan devlet 3 bin 500 lira asgari ücret mi yapar?

Son zamanlarda yetkililer televizyona bile çıkmıyor ki. Devletimiz çok şükür hiçbir zaman gencin, emeklinin, emekçinin yanında olmadı. Her zaman işverenlerin, zenginlerin yanında.

Emekli maaşına gelen zamlarıda yeterli bulmuyorum. 6 aydan 6 aya emekli zammı uygulanıyor, yakın zamanda da yüzde 5.5’lik bir zam uygulandı. Ben şu anda 1800 lira alıyorum, geçinebilmek için en az 3 bin lira almam gerekiyor." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler