Genel seçimler için hangi isimler ön plana çıkıyor..?

Genel seçimler için hangi isimler ön plana çıkıyor..?

İnan GÜL yazdı...

Aydın’da genel seçimler öncesi kulislerde hareketlilik arttı. 

Partilerin neredeyse tamamı saha çalışmalarına hız verdi.

Bu genel seçimlerin atmosferi çok farklı olacak. Muhalefetin iktidar olabilme umudu son yıllarda ilk defa bu kadar yeşerdi. 

Temel gıda ürünleri başta olmak üzere, akaryakıta gelen zamları ve hayat pahalılığını seçim malzemesi olarak kullanıyorlar. 

AK Parti’de ise Recep Tayyip Erdoğan’ın rüzgarı var. Anadolu’da hala güçlü bir kitleye sahip diyebiliriz. Sahil kesimlerinde ise bu durum biraz daha karışık. 

Özellikle aday profilleri bu seçimlere direk etki edecek.

Aydın’da şuanda mevcutta 4 AK Parti, 3 CHP ve 1’de İYİ Parti Milletvekili var. 

Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesiyle 2018 genel seçimlerinde Aydın’da 68 bin oy alan HDP büyük bir hazırlığa başladı. 

İYİ Parti’de sürpriz isimler konuşuluyor. Net olan tek şey, mevcut İl Başkanı Recep Taner’in aday olmayacağı. Kendisi yerel seçimlere hazırlanıyor..! Ayrıca mevcut milletvekili Aydın Adnan Sezgin’in de bir daha aday gösterilmeyeceği parti kulislerinde zirveye çıkmış durumda. 

MHP’de ise işler istenildiği gibi gitmiyor. Haluk Alıcık’ın son bir hafta hariç yürüttüğü sessiz siyaseti partisine kan kaybettirdi diyebiliriz. 

Peki Alıcık milletvekilliği istiyor mu..? Bence hayır… Hatta geçtiğimiz günlerde Nazilli’de bulunduğum bir yemekte Haluk Başkan’ın yeniden Nazilli Belediyesi’ne aday olacağı konuşuldu. Eee tabi Haluk Başkan’ın İl Başkanlığı sürecinde Nazilli’ye ağırlık vermesi de bunu destekliyor diyebiliriz. 

MHP Aydın’da Burak Pehlivan ismi ön plana çıkıyor. Aksiyoner ve teşkilatçı bir yapısı var. Sahada karşılığı olan bir isim. Tercih edilmesi durumunda dengeleri değiştirecek potansiyeli var. 

CHP bu seçimlerde hata yapmak istemiyor. İktidar ateşini yakmak istediği seçimlere güçlü isimler ile girmek istiyor. Tabi buradaki en büyük soru işareti ön seçim olacak mı, olmayacak mı… 

Parti kulislerinde mevcut milletvekillerinden Süleyman Bülbül’ün olmayacağı net bir şekilde dillendiriliyor. Bülent Tezcan’ın ise farklı bir şehirden aday olma ihtimali var. Kılıçdaroğlu’nun düşündüğü hamleler arasında var. Hüseyin Yıldız ise tam bir muamma… 

2023 seçimleri için CHP’de konuşulan isimler arasında Evrim Karakoz, Metin Lütfi Baydar,  Kaan Erçetin, Ali Çankır gibi isimler var. Tabi liste geniş.. Diğer yazılarımda partilerin potansiyel adaylarına tek tek değineceğim. 

İktidar Partisi AK Parti’de ise beklenenin aksine bir liste çıkacağını düşünüyorum. Mevcut milletvekillerinden şuanda Mustafa Savaş ve Rıza Posacı’nın adı konuşuluyor. Bununla beraber İl Başkanı Ömer Özmen’in de listede yer alabileceği söyleniyor. 

Ama siyasette ters köşe çok olur! 

Mustafa Savaş ismi Aydın’ın 17 ilçesinde biliniyor. Sokakta tanınan ender isimlerden. AK Parti Genel Merkezi böyle bir ismi liste başına yazmaktan çekinmeyecektir. 

Rıza Posacı’nın adı yerel seçim kulislerinde kullanıldığı için listede yer alacağını düşünmüyorum. Ama yerel seçimler için güçlü bir isim diyebilirim.

Kadın aday için Seda Sarıbaş, Neşe Menderes ve Duygu Göğde’nin isimleri konuşuluyor. 

Ama bence asıl önemli olan son dönemde konuşulan isimler. Teşkilatlar başta olmak üzere, vatandaşlarda heyecan oluşturduğunu gözlemleye biliyorum. Bu isimlerin başında Umut Tuncer, Yasemi Sarıçiçek ve Mehmet Erol var. 

Umut Tuncer ismi son günlerde oldukça popüler. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü görevine geldikten sonra güzel işlere imza attı. Kültürel tanıtım noktasında ve Turizm sektöründe Aydın’a çok şey kattı. Tabi yaptığı açıklamalar ile de sık sık gündeme geldi. Söylemlerine CHP tarafından eleştiriler geldi. Ama AK Partililer Tuncer’e büyük destek verdi. Bu nedenle siyasete yönelmesi durumunda listede yer alacağını düşünüyorum. 

Yasemi Sarıçiçek 2018 seçimlerinde listeye giren en  genç isimdi.2018 seçimlerinde hitabeti ve çok çalışması ile göze çarpmıştı. Teşkilatın neredeyse tamamı tarafından mütevazi ve samimi tavrı sebebiyle bizim oğlan şeklinde görüldüğünü gözlemliyorum. Geçen süre zarfında da adını sıkça duydum. 2023’te meclise gitmesi için birçok kişi destekleyecektir.

Mehmet Erol’un ismi birçok kişi tarafından sürpriz olarak görülebilir. Buharkent Belediye Başkanlığı sürecinde yürüttüğü başarılı çalışmalar ile takdir topluyor. Kulislerde ismi şimdiden konuşuluyor. 

Tabi en önemlisi de AK Parti’nin Aydın’da HDP’nin oylarını alabilecek doğu kökenli bir ismi listeye sokması. Bu noktada gözlemlediğim isimler var. Onları da diğer yazılarımda gündeme taşıyacağım. 

Genel seçimler öncesi sık sık yazılarımla sizlerle olacağım. 

Daha kapsamlı değerlendirmelerin olacağı yazılarda buluşmak üzere.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler