Girişimci abla kardeşin 6 yıllık hayali KOSGEB desteği ile gerçek oldu

Girişimci abla kardeşin 6 yıllık hayali KOSGEB desteği ile gerçek oldu

Hatice Muti ve kız kardeşi Tuğba Enginyurt'un girişimleri ile hayata geçen Ege Lider Kimya Ltd. Şti., Nature Wash markası ile üretime başlamak için gün sayıyor

Aydın'da yaşayan ve ikişer çocuk annesi olan Hatice Muti ile kız kardeşi Tuğba Enginyurt, geçirdikleri cilt rahatsızlığı sonrası girişimini yaptıkları Ege Lider Kimya Limited Şirketi'ni Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Aydın İl Müdürlüğü ve kurumun Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger'in desteğiyle gerçeğe dönüştürdü. Efeler ilçesinde kurdukları dev tesiste 6 ülkeye ihracat yapmaya hazırlanan abla ve kardeş, firmalarında oluşturdukları 'Nature Wash' markasını tüm Türkiye'de kadınlar ile buluşturuyor.

whatsapp-image-2021-09-29-at-16-23-23-001.jpg

"HİKAYEM 6 YIL ÖNCE BAŞLADI"

Rahatsızlıklarından ötürü birçok deterjan ve kimyasal ürünü kullanamadıklarını, tüm kadınlara yardımcı olmak ve doğal ürünler üretmen için 6 yıl önce yola çıktıklarını aktaran Enginyurt, "Benim hikayem 6 yıl önce sabunların üzerinden bir araştırma ile başladı. Bu araştırmalarım deterjanların ne kadar temiz içerikli olduğuna yönelik araştırmalar ile devam etti ve ben aslında deterjanların çokta masum olmadığını ve ciltte gerçekten çok ciddi etkiler bıraktığını gördüğüm zaman bir araştırma içerisine girdim. Aydın'da da yaşamanın avantajından faydalanarak zeytinyağı ve arap sabunu ile 'Biz neler yapabiliriz?' fikrinden yola çıkarak ve ağır bir rahatsızlık teşhisi almamla da bu artık iyice hız kazandı. Ben bir otami rahatsızlık ile mücadele ediyorum, bu rahatsızlığıma da aslında bir yerde toxic maddelerin sebep olduğunu, yapay ürünlerin sebep olduğunu araştırmalarım sonucu görmemle birlikte araştırmalarımıza hız verdik. Ciddi bir kimya araştırması yaparak ve güçlü bir ekip kurarak, Ankara ve İstanbul'da araştırmalar yaparak güzel bir sonuç ortaya koyduk" dedi.

"HAMMADDENİN YÜZDE 70'İNİ BURADA ÜRETEBİLİYORUZ"

Ürünlerinde kullandıkları hammaddenin yüzde 70'lik kısmını kendilerinin ürettiklerini, ürünlerinde önceliklerinin doğa ve geleceği korumak olduğunu aktaran Enginyurt, "Hammaddenin yüzde 70'ini ben üretiyorum. Burada naturel, gerçek zeytinyağından hammaddenin yüzde 70'ini burada ben üretiyorum. Ürettiğim hammadde üzerinden de işleyerek 5 kola ayırıyorum. Burada gördüğünüz bulaşık deterjanı, bulaşık makinesi jel deterjanı, yüzey temizleyici, konsantre çamaşır deterjanını artık 5 kola ayırıyorum ama ana hammaddenin yüzde 70'ini ben oluşturuyorum. Bu çok büyük bir başarı, bence bu Aydın'ın kadınlarına, Türkiye'nin kadınlarına örnek olması gereken bir başarı. Özellikle şunu belirtmek isterim; otami rahatsızlığı ile mücadele eden kişilerin doğal beslenmesi, ekolojik yaşaması ve ne yapabiliriz de biz doğaya saygılı oluruzu düşünmesi lazım. Biz temiz bir toprak istiyoruz, temiz su istiyoruz, temiz doğa istiyoruz ve çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakmak istiyoruz. Bizim çalışmalarımız, bundan sonraki AR-GE sürecimiz insanlık ve doğa için olacak" diye konuştu.

whatsapp-image-2021-09-29-at-16-23-01-2-001.jpg

"BÜYÜK TONAJLI ÜRETİME START VERİYORUZ"

Yeni tesislerinde büyük tonajlı üretimin Pazartesi günü başlayacağını belirten Enginyurt, "Pazartesi günü itibariyle büyük tonajlı üretime start veriyoruz. Biz zaten laboratuvar üretimlerini tamamladık, laboratuvar sonuçlarımız çok güzel gelmeye başladı ve Pazartesi artık tonajdaki üretime start veriyoruz." dedi ve ekledi; "Günlük kapasitemiz 3 tona yakın ama tabii ki bunu büyütmeyi hedefliyoruz."

Bir sonraki hedeflerinin yine Aydın'da bir AR-GE tesisi kurmak olduğunu söyleyen Enginyurt, "Projemizi büyüteceğiz, Aydın'da bir AR-GE tesisi kurmayı hedefliyoruz. 6 ay içerisinde artık yeni bir tesiste sizleri aramızda görmek istiyoruz. Butik bir tesis olarak yola çıktık ama şu an ihracat olarak ve Türkiye içerisinde geri dönüşler çok güzel. Biz 6 ay, 1 sene içerisinde Aydın'da ciddi bir istihdam sağlayabilmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2021-09-29-at-16-23-24-1-001.jpg

"İNŞALLAH HER ŞEY DAHA GÜZEL OLACAK"

Ürün yelpazelerine kozmetiği de eklemeyi hedeflediklerini söyleyen Enginyurt, "Burada 3 tane üretim tankımız var, 1 tane stop tankımız var, hem manuel hem de otomatik dolum makinelerimiz mevcut, kapak kapatma makinemiz mevcut; bunların hepsini KOSGEB'den hibe ile aldık. Yukarıda laboratuvarımız var, laboratuvarda ürünün bitmiş hali ve hammaddenin içeriye girdikten sonraki halinin analizlerini yapıyoruz ve daha sonra üretime geçiyoruz. Biz şu ana kadar laboratuvar bazında üretimlerimizi tamamladık, geliştirdik ve ortaya 5 tane şahane ürün çıkardık. Bundan sonrası inşallah çok daha güzel olacak ve bu ürün yelpazesini genişletmek istiyoruz. İlk hedefimiz de kozmetiğe yönelmek. Burada dönüşebilen, yenebilir saflıkta, hiçbir toxic madde içermeyen ürünler üretmek istiyoruz" dedi.

KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger'e ve kendilerine destek olan yakınlarına teşekkür eden Enginyurt, "Biz iki ev hanımı olarak, 2 çocuklu iki ev hanımı olarak rahatsızlığımız doğrultusunda ne yapabiliriz diyerek yola çıktık. Burada gördüğünüz şey, bu devasa çalışma 6 yıllık bir emeğin sonucu. Ablama, bana yani bize destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Önce Türkiye'de sonrasında da tüm dünyaya ihracat yapmak istiyoruz. Şu an 6 ülke ile görüşmelerimiz devam ediyor. Laboratuvar sonuçlarımız geldikten sonra inşallah 6 ülkeye ihracata başlıyoruz.

KOSGEB İl Müdürümüz Sadullah Dülger'e çok ama çok teşekkür ederim. Aydın'da en büyük desteği kendisinden gördük, KOSGEB'e çok ama çok teşekkür ediyorum. Kadınlarımıza eğer bir iş fikirleri varsa hiç çekinmeden KOSGEB'e başvurmalarını tavsiye ediyorum. Ben tüm kadınlarımızı bu konuda cesaretlendirmek istiyorum, Sadullah Müdürümüze tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum. Sadullah Bey bize inanılmaz destek oldu ve biz zaten İleri Girişimcilik programı kapsamında destek aldık, bu çok güzel bir başarı" ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

whatsapp-image-2021-09-29-at-16-23-02-1-001.jpg

"BİZ BURAYA GÖNÜL VERDİK"

Ürünlerinin doğal, saf, yüzde yüz bitkisel, doğaya ve insanlığa zarar vermeyen maddelerden oluştuğunu belirten Muti ise, "Dediğim gibi ürünlerimiz doğal, saf, yüzde 100 bitkisel, doğaya ve insanlığa zarar vermeyen maddeler. Zaten ana temamız doğa ve çocuklarımız, geleceğimiz. Ürünlerimize güveniyoruz, doğadan yanayız. Ürünlerimizde plastiğinden tutunda logomuza kadar büyük bir heyecan ve istekle gidiyoruz. İstek çok önemli, biz buraya gönül verdik.

Ev hanımları olarak bizim en çok ilgilendiğimiz şey temizlik ürünleri; sabun olsun, şampuan olsun, bulaşık deterjanı olsun bunlar bizim için çok önemli. Bende ve 2 çocuğumda da alerjik reaksiyonlar fazla olduğu için "Biz doğaya ve insanlığa ne yapabiliriz?" dedik, kız kardeşim sağolsun bu süreçte bana çok büyük destek oldu" diye konuştu.

whatsapp-image-2021-09-29-at-16-23-00-001.jpg

Muti, desteklerinden ötürü KOSGEB Aydın İl Müdürlüğü'ne ve kurumun İl Müdürü Sadullah Dülger'e teşekkür ederek, "Bu 6 yıllık bir süreç. Ben zaten KOSGEB'in, Sayın Sadullah Dülger'in desteğiyle hibeden yararlandım. Sağolsunlar bu süreçte bize destek oldular ve makine teçhizatlarımızı karşıladılar. Bu destek bizim için çok güzel" ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2021-09-29-at-16-24-16-001.jpg

"AYDINIMIZA HAYIRLI OLSUN"

Muti ve Enginyurt'u girişimlerinden dolayı tebrik eden Dülger ise, Nature Wash markasını örnek göstererek markalaşmanın önemine dikkat çekti. Dülger, "Ege Lider Kimya Limited Şirketi'nin açılışındayız. Kadın girişimcimiz Hatice hanımı tebrik ediyoruz. Burada gördüğümüz, incelediğimiz makine tezgahlarının tamamını KOSGEB desteği ile biz kendilerine sunduk. Güzel bir girişim. Malumuz doğanın önemi pandemi sonrasında çok daha fark edildi, doğaya zarar vermemenin ne kadar önemli olduğunun farkında varan insanlar haline geldik. Bu noktada doğaya saygılı, doğa dostu ürünleri geliştiren kadın girişimcimizi tebrik ediyoruz. Özellikle burada şuna vurgu yapmak isterim; yöremiz biliyorsunuz tarım ürünlerinin üretildiği bir bölge. İnciri, zeytini, kestanesi yani birçok tarım ürünü var ancak bu ürünlerden nitelikli sanayi ürünü üretilmesi gerekiyor. Burada da girişimcimiz saf zeytin yağından, saf hindistan çekirdeği yağından, saf incir çekirdeği yağından çeşitli ürünler üretecek. Yöremizde üretilen ürünlerin özlerini çıkartarak bunları kimya sanayisine, kozmetiğe dönüştürecek. Sabun üretecek, deterjan üretecek, yüzey temizleyici üretecek. Bu noktada da cildimize zarar vermeyen, cildimizde kalıntı bırakmayan, en büyük organımız olan cildimizi harap etmeyen ürünler üretilecek girişimcimiz. Güzel bir marka yarattı "Nature Wash" diye, markalaşma malumunuz çok önemli. Yine yöremizde markalaşma kültürünün çok olmadığını, çok fazla ulusal ve küresel markamız olmadığını görüyoruz. Ancak bu girişimcilerimize biz girişimcilik eğitimi ile markalaşmanın ne demek olduğunu, nasıl önemli olduğunu, verdiğimiz destekle markalaşmayı ön plana çıkarması gerektiğini tabiri caizse aşılıyoruz. Kendisini tekrar tebrik ediyoruz, hayırlı olsun Aydınımıza" diye konuştu.

whatsapp-image-2021-09-29-at-16-23-01-001.jpg

340 BİN LİRA DESTEK SAĞLANDI

Destek programları ile girişimcilerin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Dülger, Ege Lider Kimya firmasına sağlanan desteğin rakamlarını da gazetecilerle paylaştı. Dülger, "Burada girişimcimize toplam desteğimizin 270 bin Türk Lirası hibe şeklinde olacak. 70 bin Türk Lirası da bir kredi tanımlamış durumdayız düşük faizli. Faizin 4'te 3'ünü biz ödüyoruz. Yani toplam 340 bin Türk Lirası bir desteğimiz olacak, akabinde de birçok destek programımız olduğu için diğer destek programları ile girişimcimizin yanında oluyoruz" dedi ve tüm girişimci kadınları fırsatlardan yararlanmaya davet etti.

whatsapp-image-2021-09-29-at-16-35-08-1-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler