GÜNDE 100 LİRAYLA DÖNÜYORUZ

GÜNDE 100 LİRAYLA DÖNÜYORUZ

Türkiye'de giderek artan koronavirüs vakalarından en çok etkilenen esnaf gruplarından biri olan taksi şoförleri, pandemi döneminin sadece kendilerini değil tüm meslek gruplarını derinden etkilediğini belirtti.

Çin'in Wuhan kentinde, 2019 yılının son çeyreğinde ortaya çıkarak kısa sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs, ekonomileri etkilemeye devam ediyor. Dünya genelinde 60 milyon vaka sayısını geçtiğimiz günlerde aşan virüs, Sonbahar mevsiminin gelmesiyle beraber ülkemizde de yükselişe geçti.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü 10 Mart 2020 tarihinden itibaren girilen ilk pandemi döneminde bir çok esnaf kepenk kapatırken bir çok esnafta devlet destekli krediler sayesinde ayakta kalabilmişti. Vaka sayılarının azalması sonucu Temmuz ayında sonlandırılan ilk pandemi dönemine dönüş ise kapıda.

17 Ekim Salı günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla yeni yasaklar hayatımıza girdi. Haftasonları sokağa çıkma kısıtlamaları ve kafe, restoran, pastane, taverna, sinema vb. işletmelere getirilen yeni kısıtlamalardan en çok etkilenen grup yine esnaflar oldu.

Pandemi döneminin gelmesiyle beraber işlerinin adeta kesildiğini, önlemlerin artması durumunda ise ne yapacaklarını bilmediklerini belirten taksi şoförleri ise, aylardır evlerine 100 lira ile dönmekten şikayetçi. Kendileri için herhangi bir destek bulunmadığını belirten taksiciler, yasakların artması durumunda zaten olmayan işlerin iyice kesileceğini belirtti.

"YORGAN YASTIK MI YİYELİM?"

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Kent Meydanı'nda yıllardır taksicilik yapan Yalçın Öksüz, önlemlerin arttırılması durumunda esnafa destek olunması gerektiğini belirtti. Öksüz, "İşler kötü, vasat. 100 lirayla akşam eve dönüyoruz. Pandemi öncesi dönemde 400-500 liraya para demiyorduk. Hafta sonları geceleri sokağa çıkma yasağı başlatıldı, zaten iş yoktu iyice boşa çıktık. Yasak günlerinde 100 lirayla eve dönünce şükür eder olduk.  Bekliyoruz bütün gece, insan yok, piyasa yok, iş yok, yokta yok. Herhâlde yatak yorgan yiyeceğiz bu yasaklar artarsa. 

Denetimler için haftanın belirli günlerinde sağlıkçı arkadaşlardan gelenler oluyor fakat emniyetçi arkadaşlardan bize gelen olmadı. Ya da ben görmedim, bilmiyorum. Yeni yasaklar bugün gelirse iyi olur evet ama iş açısından, esnaf zaten perişan, daha da dibe batar herhalde.

Bizler işimiz gereği çok fazla insanla görüşüyoruz, biz pandemiden iyi yırttık diyen yok. Şu anda herkes mağdur. İyi diyen kimse yok.

Geçtiğimiz pandemi döneminde biraz daha kötüydü, 50 lirayla dönüyorduk eve. Şu anda bence alınması gereken önlem şehirlere giriş çıkışların denetleme altına alınması. Bize de artık devlet destek olmalı."
ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler