Hamile yunus tüm çabalara rağmen kurtarılamadı

Hamile yunus tüm çabalara rağmen kurtarılamadı

Pamucak plajında kıyıya yaklaşan ve doğal alanına kazandırılması için yoğun çaba sarf edilen hamile çizgili yunus, hayatını kaybetti.

Alınan bilgiye göre, 13 Haziran Pazar günü (dün) günün erken saatlerinde Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bulunan Pamucak plajına giden vatandaşlar, kıyıya yanaşan çizgili yunusla karşılaştı. Yunusu, rüzgarın etkisiyle dalgalı olan, denize iterek hayatını kurtarmaya çalışan vatandaşların çabası, deniz canlısının tekrar tekrar kıyıya gelmesiyle boşa çıktı.

Yunusu kurtarmak için Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Aydın Şubesi ve Tarım İl Müdürlüğü'ne başvuran vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye haybulans ve jandarma ekipleri sevk edildi. İskelelerin artına girerek yaralanan yunusu yoğun çabaları sonucu Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait bota çıkartan ekipler, hayvanı derin sularda doğayla buluşturdu.

Ancak, çizgili yunus akşam saatlerinde Pamucak sahiline tekrar geri gelerek kıyıda yüzmeye başladı. Sabah kalktıklarında yunusun kıyıya vurduğunu ve hayatını kaybettiğini tespit eden ekipler, dev canlıdan doku örnekleri aldı. Plastik şüphesiyle karnı açılan hayvanın hamile olduğu, hamileliğinin son sürecinde olduğu tespit edildi. Yunusun cansız bedeni, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda defnedildi.

"REHABİLİTASYON MERKEZİ NE YAZIK Kİ YOK"

Konu hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan EKODOSD Aydın Şubesi Başkanı Bahattin Sürücü, bu tür durumlarda canlıların denize itilmemesi gerektiğini, konunun uzmanlara bildirilmesi gerektiğini belirtti. Deniz memelileri için rehalitasyon merkezi açılması çalışmalarına hız kazandıracaklarını söyleyen Sürücü, "Aslında kıyıdan uzak ve ılıman suları seven çizgili yunuslar, eğer bir sorunu yoksa canlı olarak kıyıya pek gelmezler. Bu tür durumlarda vatandaşlar denize doğru itmek yerine, kıyıdaki sığlıkta üzerine ıslak bir havlu koyarak görevlilerin gelmesini beklemeleri daha doğru olacaktır.

Ancak bu tür vakalar önemli sorun olmaktadır. Çünkü deniz memeleri için bir rehabilitasyon merkezi ne yazık ki yoktur.  Deniz içinde de müdahale şansı çok azdır. Belki böyle bir merkez olsaydı, yunus denizden alınarak havuza konulup doğum için yardım edilebilirdi."
dedi.

whatsapp-image-2021-06-14-at-09-57-46.jpeg

whatsapp-image-2021-06-14-at-09-57-47-1.jpeg

whatsapp-image-2021-06-14-at-09-57-47.jpeg

whatsapp-image-2021-06-14-at-09-57-47-2.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler