Herkes Dijital Medya Uzmanı Olabilir mi?

Herkes Dijital Medya Uzmanı Olabilir mi?

Emrah Yavuz yazdı

Sosyal medya danışmanlığı kurumlara sosyal medya üzerinde daha aktif olabilmeleri için destek veren kişidir. Kurumların daha stratejik bir reklam yapmaları konusunda destek sağlayıp daha geniş kitleler tarafından isimlerinin duyurulmasını sağlamayı sağlar. Sosyal medya danışmanlarının bir takım hizmet alanları bulunmaktadır. Bu şekilde sosyal medya yönetimi konusunda daha tecrübelidirler.
Bu hizmetleri şu şekilde sayabiliriz.

  • Sosyal medya yönetimi
  • İçerik üretme ve geliştirme
  • Organik takip sağlama
  • Sosyal medya tanıtımı yapılan ürün
  • Marka veya firmanın reklam çalışmalarının yürütülmesi
  • Sosyal medya için pazarlama fikri geliştirme gibi yapması gereken bir takım hizmetleri bulunmaktadır.

    Sosyal Medya Danışmanı Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

    Sosyal medya pazarlama konusunda oldukça etkili olmaktadır. Sosyal medya yönetimi Sosyal medyanın bu pazarlama alanında çok etkili olması sosyal medya danışmanının görevleri arasında oldukça aktif olmaktadır.

Bu görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Şirketlerin, markaların ve ürünlerin sosyal medya üzerinden yönetimini sağlamak
  • Şirketlerin dijital pazarlamasını, müşteri ilişkilerini, iletişim stratejileri ile uyumlu bir şekilde sosyal medya üzerinde görünmesini sağlamak
  • Sosyal medya üzerinden şirketin reklamını yaparak tanınmasını sağlayıp takipçi sayısını artırmak
  • Şirketin sürekli müşteri edinmesini sağlamak
  • Müşterilerin istekleri doğrultusunda iletişim stratejisi oluşturmayı sağlamak
  • Düzenli bir şekilde sosyal medya üzerinden yapılan faaliyetlerin raporlamasını yapmak
  • Yapılan faaliyetlerin analizini yapmak
  • Sosyal medya üzerinden paylaşılan içeriklerin ne kadar faydalı olup olmadığı hakkında bilgilerin tespitinde bulunmak
  • Yapılmış olan analizler doğrultusunda eksik veya yanlış olan şeyleri tespit edip yeni bir strateji planı belirlemek gibi birçok görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

    Sosyal Medya Danışmanı Nasıl Olunmaktadır?

    Sosyal medya danışmanı olmak için herhangi bir üniversiteye gidip mezun olmak gerekmemektedir. Çünkü böyle bir eğitim veren üniversite bölümü bulunmamaktadır. Fakat üniversitelerin halkla ilişkiler, işletme, pazarlama, reklam ve tanıtım gibi bölümlerinden mezun olan kişiler iş kolu olarak sosyal medya danışmanı olarak görev almaktadır.

    Sosyal medya yönetimi, Sadece bazı üniversitenin pazarlama(Ben Bu Bölümü Bitirdim), reklam ve tanıtım gibi bölümlerinde sosyal medya ile ilgili bazı eğitimler verilmektedir. Bazı üniversiteler ve özel kurumlar sosyal medya danışmanlığı yapmak isteyenler için sertifikalar düzenlemektedirler. Bunun amacı ise sosyal medya danışmanlığını ileri bir seviyeye çıkarmak için destek sağlamaktır.

    Sosyal Medya Danışmanlığını Kişiler Kendileri Yapabilirler mi

    Elbette kişiler sosyal medya danışmanlığını kendileri yapabilir. Yalnız şunu unutmamak gerekir ki, yapılacak herhangi bir hatadan dolayı büyük sonuçların çıkabileceğini düşünüp sosyal medya danışmanlığı almanızda çok fayda olacaktır.

    Bazı firmaların markalarının reklamı bilinçsiz bir şekilde yapılması o firmanın markasını sonu olmaya kadar gidecek nedenler doğurabilmektedir. Ayrıca sosyal medya danışmanlığı yapan kişiler sadece içerik paylaşarak sosyal medya danışmanlığı yaptığı anlamına gelmez. Reklam yönetimleri de bu işin bir parçası olmaktadır.

    Doğru seçilen reklamın doğru bir reklam alanı üzerinde seçilmesi üst seviyelerde verim almanızı sağlayacaktır. Bu durum reklam paralarını yönetimi durumunda da size avantaj sağlar.

    Sosyal Medya Danışmanlığı Veren Firmaların Özellikleri Nelerdir

    Markaların diğer firmaların önünde olması için sosyal medya üzerindeki platformlarda farklılık göstermesi gerekmektedir. Bu farklılığı göstermek için ise sosyal medya danışmanlığı veren firmalar devreye girer.

    Sosyal medya danışmanlığı veren firmalarda bulunan hangi özelliklerine dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Ajansın hizmet vereceği firmayı iyi tanıması gerekir.
  • Markanın amacının ne olduğunu anlaması gerekir.
  • Kurumsal kimliğine bir zarar gelmemesi için sosyal medya üzerinden kullanacağı dili iyi seçmelidir.
  • Doğru bir şekilde reklam hazırlayarak, web trafiğini artırmalıdır. Müşterilerle doğru bir iletişim kurmalıdır. Satışları artırabilecek bir ajans özelliği taşıması gerekmektedir.
  • Ajans firmanın markasının başka bir firma tarafından analizini iyi yapıp stratejiler belirlemesi gerekmektedir.

    Sosyal Medya Danışmanlığının Kapsadıkları

    Sosyal medya danışmanlığı firmaların hedeflerinin doğrultusunda sosyal medya üzerinde neler yapılabileceğini anlatılması, strateji belirlenip yön verilmesi durumlarını kapsamaktadır. Düzenli bir şekilde plan yapılmış dijital pazarlama ve dijital reklam stratejileri sayesinde istenilen kitlelere ulaşmanız mümkündür. Bu şekilde reklamınız olur ve çok kişi tarafından tanınırsınız. Devamlı güncelleme ve yenilikler yaparak rekabet ortamında kendinize yer edinirsiniz.

Maddeler halinde kapsadıklarını belirtelim.

  • Çalışılan firmaya ve çalışılan kişinin sosyal medya hesaplarını açma durumu
  • Sosyal medyadaki gelişmeler ve yenilikler doğrultusunda firmanın veya kişilerin hesaplarını geliştirmek
  • Firmaların hesaplarındaki revizyon ve güncellemelerini yapmak
  • Sosyal medya üzerinden yapılan strateji doğrultusunda firmaları bilgilendirerek haber vermek
  • Sosyal medya hesaplarına içerik sunmak
  • Sosyal medya hesaplarında uygun bir şekilde SEO geliştirmek
  • Dünyada bulunan değişiklikleri ve trendleri takibini yapmak
  • Özellikle kampanya ve reklam trendlerini takip etmek
  • Rakip firmaların işleri ile ilgili iyi bir analiz yapmak gibi birçok alanı kapsamaktadır.

    Sosyal Medya Danışmanlığı Fiyatları Hakkında

    Sosyal medya danışmanlığı yapan ajanslar ve kişiler talep ettikleri ücretleri firmanın isteklerine göre değişkenlik göstermektedir. Firma hangi hizmetleri istiyorsa fiyat az veya çok hizmet karşılığında artabilmektedir veya azalabilmektedir. Sabit bir fiyat yoktur.

    Sosyal Medya Yönetimi

    Günümüzde internet kullanan kişilerin çoğunlukla kullanmış olduğu sosyal medya iletişim araçlarının başında gelmektedir. Ciddi bir kesim ise gazete ve diğer haberlerin dışında sosyal medya bilgilerini takip etmektedirler. Sosyal medya haberlerini takip etmeniz için bilgisayarınız başında olmanıza gerek yoktur. Teknolojinin gelişmesi ve akıllı telefonların herkeste olması sebebiyle interneti olan herkes sosyal medyadan haberdar olmaktadırlar. Bu durum sadece ülkemizde değil dünya genelinde herkesi etkilemiş durumda bulunmaktadır. Zamanla popülerliği değişse bile yoğun bir şekilde insanlar tarafından sosyal medya kullanılmaktadır.

    Sosyal Medyanın Avantajları

    Sosyal medyanın avantajlarının en başında çok kısa saniyeler içerisinde olayların ve bilgilerin milyonlarca kişiye ulaşmasıdır. Sosyal medya uygulamaları kullanan kişiler bu bilgileri takipçileri ile paylaşarak bilgi alışverişi yapmaktadırlar. Aynı şekilde kendisinin takip ettiği kişiler tarafından yollanan sosyal medya haberlerinden bilgileri olmaktadır. Bu sebeple bütün firmalar sosyal medya hesaplarını geliştirip daha fazla bir kitleye ulaşmayı amaçlamaktadırlar.

    Sosyal Medya Pazarlama Araçları

    Bazı sosyal medya platformları sosyal medya kullanıcılarının takip ettikleri platform yayınlarının tercih etmelerini sağlar. Bir örnek verecek olursak; Facebook üzerinden bir ürününüzü satmak istiyorsunuz. Daha sonra bu ürününüzü ve hizmetlerini tanıtmak için sayfanızı güncelliyorsunuz. Bu güncellemeniz takip edilen kişiler tarafından sayfanız sıkça görülmektedir. Eğer dilerseniz ücret vererek bazı reklam hizmetlerinden faydalanarak satmak istediğiniz ürününüzün daha çok kişiye ulaşmasını ve görmesini sağlayabilirsiniz.

    Sosyal Medya Reklamı

    Sosyal medya dünya üzerinde milyonlarca kişi tarafından kullanılırlığı ispat edilmiş uygulamalardır. Yaklaşık 6 milyar telefonun internete bağlı olduğunu düşünürseniz ve hepsinde farklı uygulamalar olduğunu düşünürseniz bu kullanıcı sayısının çok fazla olduğunu anlamış olursunuz. Sosyal medya üzerindeki çoğu uygulamalarda üyelik ücretsizdir. Fakat bu ücretsiz uygulamalar varlıklarını sürdürebilmeleri için bir gelir kaynağına ihtiyaç duymaktadırlar. Bu durum hem ürününü satmak ve hizmetlerini pazarlamak isteyenler için fayda sağlayan bir ortamdır. Hem de platform sahibi kişi ve kurumlar tarafından fayda sağlayan bir ortamın meydana gelmesidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler