İpek Yolu

İpek Yolu

Hüseyin Barış Özsoy yazdı

İnsanoğlu dünya üzerindeki maceralarına bu topraklar üzerinde başlamıştır. İlk medeniyetler bu topraklarda kurulmuş, ilk aşklar bu topraklarda yaşanmış, ilk ticaret bu topraklarda yapılmış, ilk insan bu topraklarda öldürülmüş, ilk savaşlar bu topraklarda yapılmıştır.

İnsanlık adına en eski tarihe varan tüm bilgiler hep bu toprakları anlatır. Elbette hal böyle olunca insanlık tarihinin en büyük ve en önemli ticari rotası Asya’dan Avrupa'ya uzanan bir hat üzerine kurulmuştur. Adına İpek Yolu dedikleri bu rotanın en önemli geçidi elbette ki Anadoludur.

Çünkü Çin’den başlayıp Avrupa’ya uzanan ve develerle yapılan kervanlar bu ticaret rotasının varış noktasına giden en kısa yolu Anadolu üzerinden geçerek sağlanmaktadır. Bu sebepledir ki tarih boyunca Anadolu en değerli yer olmuştur herkes için. Bu sebeple herkes buraya hükmetmek istemiş ve bu uğurda nice savaşlar verilmiştir. Bu savaşlar çoğu zaman cenk meydanlarında yapılmış olsa da asıl film her zaman perde arkasında entrika üzerine kurgulanarak oynanmıştır.

Bu geçiş hattının en önemli noktası olan İstanbul, iki kıtayı birleştirmesi açısından gözbebeği olmuştur. Bu sebeple bizans İstanbul’a sahip olmayı Anadolu'ya sahip olmaktan daha değerli görmüş ve en son orayı kaybedinceye kadar varlığını sürdürmüştür.

İstanbul’a uzun süre hükmedebilmek adına, Toprakları çok büyüdüğü için Doğu ve Batı Roma olarak ayırmak zorunda kaldıkları koca imparatorluk, Bizans Oyunları diye nam yapacak kadar entrika yuvası bir imparatorluk haline gelmiştir. İşte Anadolu’ya ve dahi İstanbul’a hükmetmek demek, bu ticaret rotasına ve oradan geçen paraya hükmetmek demektir. 1. Dünya Savaşı öncesinde ve devamında 2. Dünya Savaşıyla beraber bir devlet yaratılıp, Dünya Ticareti oraya kaydırılıncaya dek İpek yolu ve Anadolu önemini kaybetmemişti.

Yeni Dünya gazıyla yaratılan milletsiz bir devlet olan bu yeni ZÜPER GÜÇ! bugün can çekişmekte. Şimdi kartlar yeniden dağıtılıyor. 11 Eylül’den hemen sonra sıkça söylenen “Dünya artık eskisi gibi olmayacak” sözü bugün yeni gündemimizle daha yüksek sesle söylenmeye başladı. Çünkü 11 Eylül bu değişimin ilk ayağı ve paranın sahiplerinin parayı paylaştırdıklarına bir yaptırımıydı. Şimdi yaşadığımız ise bu değişimin işçi yani halk ayağına yapılıyor. Hepimiz yeni dünyaya eviriliyoruz zorla. Yalanlara inanmaya, dayattıklarını uygulamaya mecbur bırakılıyoruz. Peki neden? Çok basit aslında, Dünya’nın Ticaret Rotası yeniden oluşturuluyor. Peki bu rota neresi?

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler