"İŞ GÜCÜ EHLİYETİNİ ANKARA'DAN DEĞİL AYDIN'DAN AL"
2018 yılında Efeler’de hizmete başlayan 4K Uluslararası Belgelendirme firması, son 1 yılda ildeki inşaat ve metal sektöründe faaliyet gösteren 90 firmanın Mesleki Yeterlilik Belgesi işlemlerini tamamladı.
Aydın’da, “Mesleğini Belgelendir Geleceğe Güvenle Bak” sloganıyla 2018 yılı sonlarında Efeler’de hizmete başlayan 4K Uluslararası Belgelendirme firması, son 1 yıllık süreçte ildeki inşaat ve metal sektöründe faaliyet gösteren 90 firmanın Mesleki Yeterlilik Belgesi işlemlerini tamamladı. Meslek Yeterlilik Belgesi’nin önemi konusunda iş kazalarının en sık yaşandığı illerden olan Aydın’da yeterli düzeyde bilinç oluşamadığının altını çizen firma sahibi Sertan Yıldız, “Bu ihtiyaç olan bir sistem. Bunun için halen daha gidip Ankara, İstanbul’dan bu sistemi almak için uğraşmaya gerek yok. Aynı standartlar, aynı yetki ve aynı belge, bizde de mevcut. İş gücü ehliyetini Ankara’dan değil, Aydın’dan alın” çağrısında bulundu.
Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un 27 Aralık’ta yaptığı açıklamada, önümüzdeki süreçte yeni mesleklere de Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirmeye devam edeceklerini açıklaması, hali hazırda Aydın’da yeterince bilinç kazanılamayan mesleki belgelendirmenin önemini daha da artırdı. Aile ve Çalışma Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türk Akreditasyon Kurumu’na (TÜRKAK) bağlı olarak Aydın’da faaliyet gösteren 4K Uluslararası Belgelendirme firması sahibi Sertan Yıldız, yakın zamanda inşaat ve metal sektörünün yanı sıra makine, ulaştırma, toplum sağlığı ve kişisel hizmetler alanlarındaki 30 meslekle birlikte toplamda 37 meslek dalında mesleki ehliyet ve belgelendirme hizmetlerini bünyelerinde toplamaya başlayacaklarını açıkladı.
“AYDINLI İŞLETMELER TEŞVİKTEN YARARLANMALIDIR”
Meslek Yeterlilik Belgesi’nin önemi konusunda iş kazalarının en sık yaşandığı illerden olan Aydın’da yeterli düzeyde bilinç oluşamadığının altını çizerek Aydınlı firma ve kuruluşlara çağrıda bulunan Sertan Yıldız, “İşveren bu belgeye sahip işçileri istihdam ettiğinde işverenin SGK ve işçi primleri, Cumhurbaşkanlığımızın son kararnamesiyle 2023 yılına kadar teşvik kapsamında olacak. Yani MYK belgeli işçi çalıştıran işverenlerin sigorta yüklerinde çok ciddi bir azalma da sağlanacak. Aydınlı işletme ve kuruluşlar bu avantajdan yararlanmalıdır” dedi. Aydın’da başta Aydın Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çok sayıda belediyenin tehlikeli işlerde çalışan personellerinin belgelendirmesini de kendilerinin yaptığını söyleyen Sertan Yıldız, “Aydın’da özel sektörde uluslararası düzeyde faaliyet gösteren 3 tane çok önemli firmanın belgelendirme işlemlerini de biz tamamladık. Böylece yasal yükümlülüklerini de yerine getirmiş oldular. Aydın’dan başlayarak tüm Türkiye’de bu operasyonları sürdürüyoruz. 2021 yılında inşaat ve metal sektörü yanında diğer sektörleri de katıp Türkiye’de hem meslek sayısı hem de belgelendirme sayıları olarak sayılı firmalardan bir tanesi olacağımıza inanıyoruz” dedi.
“AYDIN’IN BU YATIRIMA İHTİYACI VARDI”
Kurucusu olduğu şirketin genel müdürü olarak da görev yaptığını ve aynı zamanda kendisinin Aydın Sökeli olduğunu belirten Sertan Yıldız, “Biz faaliyetlerimizi sadece Aydın ilinde değil Türkiye’nin hemen hemen her yerinde gerçekleştiriyoruz. Yatırımımızı Aydın’a yaptık. Aydın’ın böyle bir yatırıma ihtiyacı vardı. Tam zamanlı ya da kısmi zamanlı olarak yaklaşık 30’un üzerinde personelle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çalışanlarımızın büyük kısmı beyaz yaka dediğimiz mühendis ve benzeri kadrolardan oluşuyor. Pozitif ayrımcılık yaparak firmamızda kadın çalışma iş gücüne katılması açısından da daha fazla kadın istihdamı sağlıyoruz. Yaptığımız iş aslında tamamıyla yarı kamu işidir. İş Sağlığı ve Güvenliği açısından iş yerlerinde oluşabilecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde iş kazalarını engelleyebilmek ve önleyebilmek adına Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunludur. Özellikle belirtilen meslekler tebliğ çıktığı tarihten itibaren en geç 12 ay içinde alınma zorunluluğu var. Şu ana kadar çok sayıda mesleğin tebliği çıktı. Ana faaliyet konumuza dönük baktığımızda inşaat sektöründe ve metal sektöründe çalışan ustaların ve işçi kardeşlerimizin belgelendirme işlemlerini yapıyoruz” diye konuştu.
“AYDINLI İŞVERENLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ”
Mesleki Yeterlilik Belgesi alan ve hali hazırdaki çalışan kişilerdeki iş kazalarının, belgesiz çalışanlara göre yüzde 25 gibi çok ciddi bir oranda azalma gösterdiğini söyleyen Yıldız, “Türkiye’de 5544 Sayılı Kanunla yani mesleki yeterlilik kanunu nezdinde biz faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yani özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden sayılan mesleklerde Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanımızın tebliğleriyle birlikte ilgili meslekler artık mesleki yeterlilik belgesi olmadan yapılamıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi veren kuruluşlar da bizler gibi yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarıdır. Yaptığımız iş aslında tamamıyla yarı kamu işidir. Şu ana kadar çok sayıda mesleğin tebliği çıktı. Biz sınavla ölçme ve değerlendirme yapıyoruz ama her şeyin başı iş sağlığı ve güvenliğidir. Bununla ilgili mutlaka kişilere bu işi anlatıyoruz, öğretiyoruz ve gösteriyoruz. Bu ihtiyaç olan bir sistem. Bunun için halen daha gidip Ankara, İstanbul’dan bu sistemi almak için uğraşmaya gerek yok. Aynı standartlar, aynı yetki ve aynı belge, bizde de mevcut. Aydın’a yaptığımız bu yatırımla biz de Aydınlı işverenlerden destek rica ediyoruz. Gelin beraber çalışalım ve birlikte bu yapılması gereken işlemlerin takibini gerçekleştirelim belgelendirme faaliyetini yapalım” dedi.
“VERDİĞİMİZ BELGELER YURTDIŞINDA DA GEÇERLİDİR”
Uyguladıkları sınavlarda baret giymesini, emniyet kemeri takmasını, yüksekte çalışırken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi bir takım kritik başarı ölçümleri olduğunu söyleyen Yıldız, “Bunlar yapılıyor ve ölçülüyor. Biz bu vesileyle aynı zamanda günün sonunda çalışanların kişisel güvenliği için gerekli eğitimlerini de sağlıyoruz. Verdiğimiz belgelerin uluslararası geçerliliği de var. Sadece Türkiye’de değil tüm Avrupa’da geçerlidir. Çalışma Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun dışında Türk Akreditasyon Kurumu dediğimiz Avrupa Birliği’ne bağlı Uluslararası Akreditasyon Birliği’nin bir parçası olan kurumun standartlara göre belgelendirme kalitesini de bize sağladığı için bu belgemiz hem Türkiye hem yurtdışında geçerlidir. Son yapılan çalışmalarda belgeler 5 farklı dilde basılıyor. İsteyen Arapça, İspanyolca, İngilizce, Rusça ve Almanca gibi dillerden de bu belgeleri talep edip gidebiliyorlar. Son dönemde Aydın’dan bizim 35’e yakın belgelendirdiğimiz kişi Almanya’ya gitti. Ondan önce belge alıp Hollanda’ya gidenler oldu. Bu belgeyle yurtdışında da iş bulma imkanı var. Bu belge alındığı zaman hemen biz onayladıktan sonra E-Devlet’e de düşüyor. Tıpkı bir diploma gibi E-Devlet açıldığı zaman bu mesleki sertifikaya sahip olduğunu işveren de görebiliyor. Böylelikle kalifiye bir ustanın ya da çalışan olduğunu anlayabiliyorsunuz” diye konuştu.
“AYDINLI FİRMALAR BİLİNÇLENDİRİLMELİDİR”
Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde oluşabilecek kazaların işverenden kaynaklı yaşandığı takdirde bazı cezai müeyyideleri olduğunu vurgulayan Yıldız, “Ancak şu da var ki işçinin gerçekten mesleki yeterlilik belgesi varsa o zaman işveren bazı açıklamalar getirerek üzerindeki yükü atıyor. Çünkü nitelikli, belgesi olan kişiyle çalıştığı için SGK tarafında da bir takım avantajları var. Hem işçi hem de işveren için Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne ulaşmak için tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerden belgeyi ilk defa alacak kişilerde Devlet belge ücretlerini de yüzde yüz teşvik kapsamına aldı. Ayrıca işçi ya da işveren günün sonunda bu ücretlerin tamamını geri iade alabiliyor. Yani hem ücretsiz bu şekilde bir teşvik kapsamında bir belge alıyorsunuz, hem de hukuki sorumlulukları yerine getirebiliyorsunuz. Yine bu işçi için de kendilerini kanıtlaması için bir fırsat. Bu da önemli bir avantajdır. Biz bu bakımdan özellikle Mali Müşavirler Odası’ndan destek talep ediyoruz. Bu konuda bilinçlendirme yapılması lazım. Mali Müşavirler Odası mükelleflerini bu konuda aydınlatacak bir toplantı, sunum ya da eğitim planlanması gerekiyor. Biz bunu defaatle istiyoruz ve her platformda söylüyoruz. Lütfen mükellefleri bu avantajlardan mahrum bırakmasınlar. Bu konuda kendilerinden yardım ve destek talep ediyoruz” dedi.
“AYDIN’DAKİ BELEDİYELERE DE BELGELENDİRME YAPTIK”
Türkiye’nin her yerinde pek çok sınav organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyleyen Yıldız, “İstanbul, Ankara’da, Doğu ve Güneydoğu illerinde de sınavlar yaptık. Örneğin Şırnak’ta Habur Sınır Kapısı’nın sınav belgelendirme işlemlerini yaptık. Elazığ, Muğla, Denizli, İzmir yani hemen hemen ülkemizin her yerinde sınav organizasyonu yapıyoruz. Aydın’da ne yazık ki aşmaya çalıştığımız bir yapı var. Esasen biz bir nevi kamuyu da temsil ediyoruz. Sadece özel sektör değil kamu sektörü işverenleri de bu işin içindedir. Örnek olarak kamuyla çok hızlı ilerliyoruz. Aydın’da çok sayıda belediyeyi tehlikeli işlerde çalışan personellerinin belgelendirmesini 4K olarak biz yaptık. Bu belediyeler; Buharkent, Köşk, Nazilli, Efeler, Aydın Büyükşehir Belediyesi, İncirliova Belediyesi, Germencik Belediyesi’dir. Yakında İzmir’de Selçuk Belediyesi ile Tire Belediyesi’nin yanısıra Aydın’ın diğer belediyeleriyle de görüşmelerimiz devam ediyor. Bu belediyelerde çalışan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde bulunan kişilerin kanuni zorunluluğu olarak biz belgelendirme işlemlerini yaptık ve yapıyoruz” diye konuştu.
“TÜM TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDİYORUZ”
Belgelendirme sürecinde sınavları baştan sona kadar kamera kaydıyla yaptıklarını söyleyen Yıldız,” Belgelendirme işleminde hiç kimse gerçekten emeğini ve bilgisini göstermeden bu belgeye ulaşamaz. Örneğin sınava soktuğumuz çalışana kaynak yaptırırken kamera karşısında ve belirlenen projeye göre yaptırıyoruz. Ben aynı zamanda Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları Derneği’nin Başkan Yardımcısıyım. Tüm Türkiye’yi temsil ediyoruz. Çok sayıda kuruluşumuz buraya üye. Türkiye’de yaklaşık 200 civarında kuruluş var. Bunların büyük kısmı üyelerimizdir. Kendileriyle de sürekli iletişim durumundayız. Sonuç olarak gerek Aydın’da ve gerekse yurt çapında da belgelendirme işlemleri sayesinde istihdama yönelik son derece olumlu katkılar sağladığımızı düşünüyoruz. Bu pandemi ortamında gerçekten emek sarfedip bir meslek sahibi, diploma sahibi olmuş belli bir kalite ve düzeye ulaşmış insanların çalışabilmesi adına da vesile oluyoruz. Aydın’da yaklaşık olarak bu güne kadar 90’a yakın firmayla çalışma yaptık. Aydın Ticaret Odası, Esnaf odaları ve Mali Müşavirler Odası doğrudan bu işin içinde temas eden taraflar. Bu STK’larla ortak organizasyonlar yapılabilir. Aydın’da farkında olmayan çok sayıda işveren var” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.