"İSYANDAYIZ BU NEDENLE DANS ETTİK"

"İSYANDAYIZ BU NEDENLE DANS ETTİK"

CHP Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir'e "devlet büyüklerine hakaret etme" suçlamasıyla açılan dava bugün görüldü. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlı Aka'da Özdemir'e destek olmak için Aydın Adliyesi'ne geldi, basın açıklaması yaptı.

CHP Aydın İl Kadın Kolları Teşkilatı tarafından 9 Şubat 2020 tarihinde gerçekleştirilen Olağan İl Kongresi'nde kadına yönelik şiddet, taciz ve cinayetlere tepki olarak dünyada da büyük yankı uyandıran "Las Tesis danslı protestosu" gerçekleştirilmişti. Protesto sonrası "devlet büyüklerine hakaret etme" suçlamasıyla dava açılan İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir bugün hakim karşısına çıktı.

Aydın 8. Asli Ceza Mahkemesi'nde görülen dava öncesi CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlı Aka, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, ilçe başkanları ve kadın kolları üyeleri, Özdemir'e destek olmak için Aydın Adliyesi önünde toplandı. Duruşmada tanık olarak bulunduğu da öğrenilen Aka, dava öncesi gerçekleştirdiği basın açıklaması ile dünya kadınlarına seslendi.

"BİZİ DEĞİL KATİLLERİ YARGILAYIN"

Şili'de başlayıp dünya genelinde şiddete uğrayan kadınların ortak protestosu haline gelen "Las Tesis" dansının Türkiye'de suç sayılmasının ve Özdemir'e açılan davanın tüm dünya kadınlarına açıldığını söyleyen Aka, "Bizi değil, katilleri yargılayın." dedi. Aka yaptığı açıklamada, "Yanlış duymadınız; Aydın CHP İl Kadın Kolları Başkanımız Ayşe Özdemir’in yargılanma gerekçesi; Şili’de başlayan ve ardından tüm dünyaya yayılan, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için yapılan ‘Las Tesis’ dansıdır. Kadınlar artık bu ülkede şarkılar söyleyip, yaşadıkları şiddete karşı ses çıkarıp, dans ettikleri için yargılanıyorlar. Herhalde kadınların şiddete karşı ses çıkarmasından; tacize, tecavüze ve cinayete kurban gitmeden yaşamak istemesinden rahatsızlar. Şarkının orijinal sözlerinin Türkçe çevirisi ile dans edildi. Las Tesis dansının sözleri diyor ki; kadına yönelik cinsel saldırı ya da şiddet kadınların giyimlerinden kuşamlarından değil, ataerkil toplum düzeninin ve yargı sisteminin kadınlara reva gördüğü yerden kaynaklı. Bu sözleri çarpıtarak “Cumhurbaşkanına hakaret” diye tutanak tutan polisler, kovuşturmaya izin veren savcılar ve “suç” olduğuna kanaat getiren hakimler; bugün burada bütün dünya kadınlarını yargılıyor." ifadelerine yer verdi.

"DAYANIŞMA İLK SEÇİMLERDE SİZİ SANDIĞA GÖMECEK"

Kadına şiddetin ve kadın cinayetlerinin Türkiye'de her gün 3 kadının katledilmesine yol açtığını söyleyen Aka, iktidarı eleştirdi. 2021 yılının kadın dayanışması ile anılacağını söyleyen Aka, "“Yaşamak istiyoruz” diye İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan kadınlar darp edilerek gözaltına alındıkları için, Dava açılarak para cezalarına çarptırıldıkları için, çocuğunun babası tarafından istismar edildiğini kamu kurumlarından defalarca aldığı raporlarla kanıtlayan annenin akıl sağlığı sorgulandığı, istismarcı baba ise hâkimlik görevine devam ettiği için, kadınlar kendi kanlarıyla katillerin adını yazarak adalet aradığı için, başörtü özgürlüğünü savunurmuş gibi yapıp, kendisiyle aynı görüşten olmayan bir başörtülü kadın hedef gösterildiği için, çıplak aramaya maruz kalan kadınların, yapılan akla ziyan açıklamalarla utancına utanç eklenildiği için, katiller sırtları okşanarak “iyi hal” ve “tahrik” indirimleri ile ödüllendirildiği için, “Benim ölümüm gerçekleşince mi yardım edeceksiniz” diyerek çantasında 23. şikâyet dilekçesiyle katledilen Ayşe Tuba Arslan’ı korumak yerine işini yapmayan kamu görevlileri korunduğu için; isyandayız! Bu nedenle dans ettik. Susmayacağız! Sinmeyeceğiz! Korkmayacağız! Sesimiz daha da gür çıkacak. Bizler, dayanışma, örgütlenme, kazanılmış haklarımıza sahip çıkma ve eşit yaşam talebimizden asla geri adım atmayacağız. Hiçbir kız kardeşimizin feryadı havada asılı kalmasın diye, hiçbir kardeşimizin kirpiğini yere düşmesin diye mücadelemizi günden güne büyüteceğiz. Sözümüz söz: 2021 yılı kadın cinayetleriyle değil, kadın dayanışmasıyla anılan bir yıl olacak ve bu dayanışma, ilk seçimlerde sizi sandığa gömecek!" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler