KADINA YÖNELİK ŞİDDET ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILDI

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILDI

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Aydın İl Valiliği tarafından düzenlenen programa katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aydın İl Müdür Yardımcısı Nurdan Kamal, Türkiye'den ve Aydın'dan verileri paylaştı.

Türkiye'nin gerçeklerinden olan kadına yönelik şiddet her geçen gün can almaya devam ediyor. Sevigilisi, eşi, eski eşi hatta yoldan geçen herhangi biri tarafından şiddet mağduru olan kadın sayısı her geçen gün artıyor. anitsayac.com sitesinin verilerine göre sadece 2020 yılında Türkiye'de cinayete kurban giden kadın sayısı 353.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için Aydın Valiliği tarafından organize edilen toplantıya katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aydın İl Müdür Yardımcısı Nurdan Kamal, Türkiye'de ve Aydın'da bakanlık tarafından açıklanan verileri paylaştı. Kadına yönelik şiddeti önlemek için Aydın'da yapılan çalışmalardanda bahseden Kamal, "Kadına yönelik hizmet çalışmaları hızlandırıldı." dedi.

whatsapp-image-2020-11-25-at-15-31-26.jpeg

ŞİDDETLE MÜCADELE İRTİBAT NOKTALARI OLUŞTURULDU

Türkiye'de 2007 yılından bugüne kadar Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele alanında 3 Ulusal Eylem Planı'nın yürürlüğe girdiğini belirten Kamal, 2021 yılında devreye girecek olan 4. Ulusal Eylem Planı için çalışmalarında hızlandırıldığını belirtti. Aydın'da kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 'Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları' oluşturduklarını belirten Kamal, bu noktaların Efeler, Nazili, Söke, Çine, Kuşadası ve Didim ilçelerinde bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerinde konumlandırıldığını söyledi.

Şiddete uğrayan kadınların başvurmaları durumunda, 2002 yılından sonra kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), kadın konukevleri, Sosyal Hizmet Merkezleri'nde bulunan Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları, Aile İçi Şiddetle Mücadele Büro Amirlikleri (EGM-JGK), Adli Destek ve Mağdur Hizmet Müdürlüğü (Adalet Bakanlığı), Aile Destek Merkezleri (ADEM) ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) merkezlerinden yardım alabileceklerini belirten Kamal, kapılarının her zaman mağdurlara açık olduğunu da dile getirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kadın Destek Sistemi (KADES) uygulamasından da bahseden Kamal, uygulamanın sadece kadınların kullanımına açık olduğunu dile getirdi. Uygulamada bulunan Yardım İste butonu ile kullanıcıların 7 gün 24 saat yardım çağırabildiğini dile getiren Kamal, KADES'e bugüne kadar 45 bin 920 ihbar geldiğini dile getirdi. Gelen ihbarların 841'inin ise Aydın'dan olduğu öğrenildi.

whatsapp-image-2020-11-25-at-15-30-141.jpeg

Bakanlık tarafından Aydın'da kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla yapılan bilinçlendirme ve hizmet çalışmalarından da bahseden Kamal, ŞÖNİM tarafından ilde yapılan toplantı ve seminerlerde 3 bin 70 kişiye ulaştıklarını dile getirdi. Kadınların sosyal hayatta kendilerini daha güvende hissetmeleri için belediyerle ortaklaşa çalışmalar yürüttüklerini belirten Kamal, yardımcı olan herkese teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

whatsapp-image-2020-11-25-at-15-30-14.jpeg

Kamal ayrıca açıklamasında,"Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1999 yılında, kadına şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla, 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir. Bugün 1999 yılından bu yana ülkemizde de çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilmektedir.Ülkemizde özellikle Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin 2012 yılında kurulması ve 2019 yılı sonuna kadar 81 ildeki teşkilatlanmalarını tamamlamaları, yerelde ki kadına yönelik şiddet çalışmalarını hızlandırmıştır. İnsanların dikkatini çekebilecek her alanı, her mekanı kullanmak ve bunları kullanırken insanlarla temas kurmak, iletişim kurmak, bu konuda görüşlerini alıp kısaca kanunlar ve şiddetin suç olduğu bilgisini paylaşmak önemlidir. Bu kapsamda da il müdürlüğü olarak AVMlere, sokaklara, üniversiteye kadar çok geniş bir alanı çalışmalarımızda kullanmaktayız.Kadına yönelik şiddet ve mücadele çalışmalarını 4 ana başlık ve kapsamlı bir politika çerçevesinde gerçekleştirmekteyiz. Bunlar; politika geliştirme ve izleme, hizmet birimleri, mağdur destek sistemleri ve farkındalık çalışmaları olarak sıralanmakta. Şiddete yönelik bireylerin ihtiyaç duydukları hizmetleri zamanında ve etkin olarak kurumsal hizmet birimlerimiz ile 81 ilde faaliyet gösteren şiddet önleme ve izleme merkezlerimiz, kadın konuk evlerimiz, sosyal hizmet merkezlerimiz, sosyal hizmet merkezlerinde bulunan kadın irtibat noktalarımız ve ALO 183 destek hattı ile vatandaşımızın hizmetindeyiz. Diğer taraftan sunulan hizmetlerimizin nitelik ve niceliğini arttırmak amacıyla tüm çalışmalarımız devam etmekte." ifadelerine yer verdi.

Toplantının ardından Aydın Atatürk Kent Meydanı'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kurulan stantıda ziyaret eden Kamal, vatandaşların bu stantlarda gün içerisinde bilgi alabileceklerini dile getirdi.

whatsapp-image-2020-11-25-at-15-30-142.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler