KAHVECİLER MANAV OLDU

KAHVECİLER MANAV OLDU

Yeni tip koronavirüs kısıtlamalarının hayata geçirilmesinin ardından geçici süreliğine kapatılan bir çok kıraathane, manav oldu. Aydınlı kıraathaneciler, yaptıkları bu hamlenin tek amacının günü kurtarmak olduğunu söyledi.

Mevsim değişiklikleriyle beraber Eylül ayından itibaren ülke genelinde tekrar yükselişe geçen koronavirüs vaka ve kaynaklı ölümleri nedeniyle kararlaştırılan yeni tedbirler, esnafı zor durumda bıraktı. Kıraathane işletmecileri ise çareyi dükkanlarını manava çevirmekte buldu.

17 Kasım tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda alınan kararlar kapsamında geçici süreliğine kapatılan kıraathaneler, koronavirüs sebebiyle ikinci darbeyi yemiş oldu. İlk pandemi döneminin etkisinden çıkamamışken yeni bir darbe ile zor durumda kaldıklarını belirten kıraathane esnafları, devletin kendilerine yeterince destek olmadığını söyledi. Kısıtlama sürecinde de çok fazla giderleri olduğunu belirten Aydınlı kıraathane işletmecileri, dükkanlarını manava çevirdi. Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan bir çok kıraathane, manav oldu, meyve sebze satmaya başladı.

DERTLERİ GÜNÜ KURTARMAK

Aydın'ın popüler sokaklarından Sevgiyolu'nda uzun zamandır kıraathane olarak işletilen fakat pandemi ile beraber manava döndürülen Candostlar Kıraathanesi çalışanlarından Emrah Ekin, tek dertlerinin günü kurtarmak olduğunu söyledi. Ekin, "Pandemi önlemlerinin tekrar başlamasıyla biz de bu şekilde bir yöntemi denemeye karar verdik. Çünkü borçlarımız var, dükkan kiramız devam ediyor, giderlerimizin çoğu devam ediyor. Her şeyden önce elemanlarımız var onlara destek çıkıyoruz. Biz burada 5 çalışanız, her gün bir elemanımızın geleceği şekilde bu manav tezgahını işletmeye karar verdik. En azından günü kurtarma derdindeyiz açıkçası.

Başvurumuzu yaptık, ruhsatımıza manav ibaresini eklettik. Pazar alanları çok kalabalık olduğu için ister istemez insanlar kalabalığa girdiklerinde tedirgin oluyorlar, vatandaşlar pazara gitmek istemiyorlar açıkçası virüs korkusuyla. Biz de hem vatandaşlara yardımcı olmak hem de kendi dükkanımızı döndürmek için böyle bir karar aldık. Şimdilik iyi de gidiyor, sağolsun çevredeki esnaf arkadaşlarımız alışverişlerini bizden yapıyor. İnşallah böyle devam ederiz." ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ MANAVA ALIŞTI

Devletin kendilerine yeterince destek vermediğini, kendilerininde çareyi bu şekilde bulduğunu belirten Ekin, "Kıraathane kapanalı neredeyse bir ay oldu. Devletin verdiği ufak bir destek var ama yetmiyor. Benim evimin kirası 1300 lira, devletin bana verdiği para 1573 lira. Yani bana diyor ki 273 liraya elektrik, su, mutfak masrafı, eşinin çocuğunun masrafı ve diğer giderlerine yetmeli. Bu imkansız. Bakalım inşallah bu yöntemle hayırlısı olacak.

Aydın’da bir çok kıraathane bu yönteme gitti, neredeyse tüm mahallelerde bir çok manav oldu, duyduğum kadarıyla hepsi de memnun. Koronavirüs, vatandaşa manav kültürünü aşıladı, daha önceleri manav pahalıdır diye gitmeyen vatandaşlar pazara gitmez oldu." dedi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler