KİRA ÖDEMELERİNE SALGIN DÜZENLEMESİ

KİRA ÖDEMELERİNE SALGIN DÜZENLEMESİ

Pandemi nedeniyle kapalı kalan on binlerce işletmenin kapalı kaldıkları süre boyunca kira ödememesi planlanıyor.

Koronavirüs önlemleri kapsamında on binlerce işletme aylarca kepenk indirmek zorunda kaldı. Salgınla mücadele kapsamında hayata geçirilen kısıtlamalar nedeniyle çeşitli sektörlerde hizmet veren iş yerlerinin faaliyetleri geçici bir süreyle durduruldu. Pandemiyle geçen bir buçuk senenin ardından esnafın sesini duyan hükümet, yaşanan mağduriyeti gidermek üzere harekete geçti.

Alınan bilgiye göre, Yargı Reformu Paketi kapsamında Borçlar Kanunu’nda bazı düzenlemelere gidiliyor. Buna göre, pandemi nedeniyle kapanan iş yerlerinin kira sözleşmelerinde bulunan bazı maddelerde değişiklik yapılacak. Salgın şartlarında gerçekleşecek kira ödemeleri düzenlenecek.

Bu çalışmayla idarenin kararı ile zorunlu olarak faaliyetleri durdurulan iş yerlerinin kapalı kaldıkları süre boyunca kira ödememesi planlanıyor.Pakette ayrıca, kira ödemelerinin tamamından değil, bir bölümünün ödenmemesine yönelik öneriler de yer alıyor.

Mevcut Borçlar Kanunu’na göre bu gibi durumlar, mahkeme yoluyla veya anlaşmayla sonuca bağlanıyor. Planlanan yeni düzenlemeyle, İl Hıfzıssıhha Kurulları tarafından alınan salgın önlemleri kapsamında AVM, restoran, kafe, spor salonları gibi yerler kapatılırsa, bu iş yerleri kapatıldıkları süre kadar kiradan muaf tutulacaklar.

PAKET AK PARTİ'DEN GELDİ

Paket çalışmalarına katılan AK Partili kurmaylar konu hakkında yaptıkları açıklamada, “Sonuçta bir ticari faaliyet nedeniyle bu kira sözleşmeleri yapılıyor. O faaliyet olmayınca, gelir kaybı olacağı için kiranın da kapalı kalınan süre ile sınırlı olmak üzere, ödenmemesi konusunda öneriler var. Bu düzenleme Borçlar Kanunu’na yazılacak. Savaş, terör saldırısı, OHAL gibi durumlarda kapatılan yerler de kiradan sorumlu olmayacak. Kira sözleşmeleri de buna göre düzenlenecek. Sözleşmelerde zorunlu haller sayılacak.” dedi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler