Kuraklığı tetikleyen en büyük etken ne?

Kuraklığı tetikleyen en büyük etken ne?

İklimsel değişikliğin en büyük belirtilerinden olan kuraklığın çevresel kirlilikten kaynaklandığı iddiasına karşılık Ajans Aydın Gazetesi olarak “Kuraklığa, iklimsel değişime neden olan en önemli etken ne olabilir?” sorusunu Aydınlılara sorduk.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 2050'ye kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sorunu yaşayacağını belirterek 5 milyardan fazla insanın bu durumdan etkileneceği konusunda uyarmıştı. Örgütün, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında iklim değişikliği ile ilgili raporun detayları da açıklandı. Raporda dikkat çeken nokta ise yaklaşan su krizi uyarısı oldu. 

Enlem derecesi, yükselti, coğrafi özellikler, geniş etkili hava kütleleri gibi doğal etkenlerin sayılabildiği biliniyor. Ancak günümüzde insanların doğaya verdiği zarar nedeniyle ekolojik dengenin bozulması kuraklığın başlıca nedeni olarak gösteriliyor. Bizler de Ajans Aydın Gazetesi olarak “Kuraklığa, iklimsel değişime neden olan en önemli etken ne olabilir?” sorusunu Aydın halkına sorduk, cevapları sizler için derledik.

“ÇEVRE KİRLİLİĞİ EN BÜYÜK ETKEN”

İklim değişikliğinin yol açtığı kuraklıkta çevre kirliliğinin en büyük etken olduğunu söyleyen Eyüp Şahin, “Yıllardır Aydın’dayım şunu belirtmek isterim Aydın halkı bu konuda çok duyarlı bence, Duyarlı vatandaşların olduğu gibi hiç dikkat etmeyen vatandaşlar da var. İklim bu hale gelmesinin tek en büyük nedeni çevre kirliliği. Bu konuda genelleme yapmamak lazım tabi. Aynı şekilde yetkili kişilerin de fazla çaba sarf ettiklerini düşünüyorum. Ancak biraz daha sıkı bir çalışma olabilir. Bu gibi olumsuz durumların yaşanmasının tek sebebi eğitimsizlik” dedi.

“VATANDAŞ BİLİNÇLENDİRİLMELİ”

Bu konuda gençlerin daha bilinçli davrandıklarını dile getiren Hazal Yiğit, “Aydın’da çevre kirliliği yapan vatandaşlara çok rastladım ben. Özellik yaşlı kesim, daha bilinçli davranmaları gerekirken çok daha bilinçsizce davranıyorlar. Gençler çok daha bilinçli. Bununla ilgili seminerler veya farklı çalışmalar yapılarak insanlar ve altını çizerek söylüyorum yaşlı kesimi bilinçlendirmeleri gerekiyor. Gerekirse bunun için evlerine gidip birebir görüşmeleri gerekir. Çok önemli bir konu, göz ardı edilmemeli” ifadelerini kullandı. 

“DUYARLI OLMAYA TEŞVİK EDİLMELİ”

İklim değişikliğini kötü etkileyen en büyük etkenin eğitimsizlik sonucu olan çevreye bilinçsiz davranma olduğunu söyleyen Kadir Uysal, “Her sorunun arka planında eğitimsizliğin yattığını düşünüyorum. Çünkü insanlar yeteri kadar bilinçli değil. Evet yetkililer çevre temizliği yapıyor olabilir ancak sürekli yapılan bu temizliğin ardından tekrar kirletenler olduğu sürece bu hep böyle kalacak. Hal böyle olunca sadece kuraklık veya olağanüstü bir yağış söz konusu olmuyor. Canlılar ölüyor, doğa her taraftan zarar görüyor. İnsan bilinçlendirilmeli, bu konular insanlara birebir anlatılmalı, inşalar bu gibi çalışmalara teşvik edilmeli” cümlelerini dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler