Kurban kesemeyen vatandaşlar kasapların yolunu tuttu
Efeler'de kasaplık yapan Levent Yelgen, son yıllarda kurban kesemeyerek kendilerini tercih eden vatandaşların sayısının arttığını söyledi.
Kurban Bayramı bu sene 20-23 Temmuz tarihleri arasında kutlandı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen üreticilerin Aydın'da buluştuğu ve hayvanlarını sergilediği bayramda birçok vatandaş fiyatlardan şikayetçi oldu. Üreticiler ise fiyatların düşük olduğunu, kar edemediklerini belirtti.
Efeler ilçesinde kasaplık yapan Levent Yelgen, bayram nedeniyle işlerinin arttığını söyledi. Son yıllarda vatandaşların kurban almaktan kaçındığını, bunun yerine kendilerinden parça et almayı tercih ettiklerini belirten Yelgen, "Et satışlarında büyük bir artış oldu.2-3 seneden bu yana durum değişmiş durumda, artık insanlar hayvan kesmiyor, gelip et alıp evinde yiyor. Bağışını yapmak isteyen de yapıyor. Bu da bayram öncesinde işlerimizin artmasına neden oluyor" dedi.
"DAHA PAHALIYA GELİYOR"
Kurbanlık alışverişinin dini olmasının yanı sıra ticari olarak da avantajlı olduğunun düşünüldüğünün fakat bunun doğru olmadığını belirten Yelgen, "İşleme noktasında geçen senelere göre bir düşme var çünkü kesimler azaldı. Artık işin dini yönü de kalmadı, daha çok ticarete döndü kurban kesmek. İnsanlar 4 kişi bir danaya giriyor ama biz 60 liraya kıyma satarken kurban kesiminde bu fiyat 70-80 liraya kadar çıkıyor. İnsanlar 1 taş ile 2 kuş vurmak istiyor ama zarar edebiliyor. İşlemeye gelen etler var mesela, yanlış saklama koşullarında barındırıldığı için çoğunda bozulma var" diye konuştu.
BOZULMAYA BAŞLAYAN ETLER KIYMA YAPTIRILIYOR
Yanlış saklama koşulları nedeniyle kurban etlerinin kısa sürede bozulduğuna dikkat çeken Yelgen, vatandaşlara tavsiyelerde de bulundu. Yelgen, "İnsanlar dondurucularda et depolamanın sağlıklı olduğunu düşünüyorlar fakat bu doğru değil. Sıcak bir et poşetlere konularak derin dondurucuya atıldığında kısa sürede yeşeriyor. Bu etlerde bozulmaya yüz tuttuklarında bizlere getirilerek kıyma yaptırılıyor. Bu eti yemek güvenli değil.
Et kesildikten sonra 2 veya 3 saat sonra dinlendirilmeli ve havalandırılmalı. Bir vantilatörün veya klimanın karşısında bekletilmeli, ardından da yere serilen bir sofra bezinin üzerine, birbirine değmeyecek şekilde, yine bu cihazların önünde bekletilmeli. Bu şekilde güzelce dinlendirilerek suyunun alınmasının sonrasında buzdolabında durmasa da olur" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.