Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli

Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara seslenen Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, kurban seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken kriterleri açıkladı.

Kurban Bayramı bu sene 20-23 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak. Bayrama 15 günden az kala Türkiye'nin dört bir yanında kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar yetiştiricilere ve hayvan pazarlarına akın etti.

Sağlıklı kurbanlık seçimi için alışverişlerin veteriner hekimlerin gözlemleri altında gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, Ajans Aydın muhabirine yaptığı açıklama ile vatandaşların kurbanlık seçimi sırasında dikkat etmesi gereken konuları paylaştı. Şahin, "Yaklaşan Kurban Bayramı'nda, kurban ibadetini gerçekleştirecek vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi seçilecek hayvanın genel sağlık durumunun iyi olmasıdır. " dedi.

HAYVANLARDAN İNSANLARA HASTALIK BULAŞABİLİYOR

Zoonoz hastalıkların kurbanlıklardan insanlara bulaşabileceğine dikkat çeken Şahin, "Hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz hastalıklara maruz kalınmaması için bu konu elzemdir. Biz, kurbanlık alımlarının veteriner Hekim gözetiminde olması gerektiğini, bunun çok büyük önem arz ettiğini her platformda sıklıkla dile getiriyoruz. Vatandaşlarımızın, hayvan satış yerlerinde, veteriner sağlık raporu ya da ilgili belgeleri mevcut olan, kulaklarında küpeleri bulunan hayvanları almaları gerekiyor. " diye konuştu.

İŞTE KRİTİK KRİTERLER

Kurbanlık seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken kriterleri Aydınlılarla paylaşan Şahin, "Kurbanlık hayvanlarımızı seçerken, genel olarak, bakışlarının canlı olması, tüylerinin parlak olması, çevreye olan ilgisinin normal düzeyde olması, öksürük ve benzeri belirtilerinin olmaması, ağızda, burunda, vücut boşluklarında akıntı olmaması, topal ya da yatalak olmaması temel bir takım kriterlerdir." ifadelerini kullandı.

"Sağlıklı bir kurbanlık seçiminden sonra en önemli husus, kurbanlık hayvanımızın izinli profesyonel yerlerde ve ehil kişiler tarafından, hayvana eziyet edilmeden, veteriner hekim kontrolünde kesilmesidir. Vatandaşlarımızın tüm bu kriterleri dikkate alarak kurban ibadetlerini gerçekleştirmesi, hem inancımız açısından hem de halk ve hayvan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır." sözleriyle hayvana eziyet edilmesinin günah olduğunu hatırlatan Şahin, tüm Aydınlıların Kurban Bayramı'nı şimdiden kutladı.

whatsapp-image-2021-07-07-at-17-24-49.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler