KURYELER DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

KURYELER DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

Koronavirüs nedeniyle kapatılan kafe ve restoranlar, paket servis hizmeti vermeye devam ediyor. Paket servis dağıtımı yapan kuryeler ise vatandaşların kendilerini düşünmemesinden şikayetçi.

Türkiye genelinde giderek artan koronavirüs vaka ve kaynaklı ölümleri sebebiyle Kasım ayında Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda alınan kararlar kapsamında kafe ve restoranlar kapatıldı. Paket servis sistemiyle çalışmaya devam eden işletmeler, günü kurtarmanın çabası ile uğraşırlerken paket servise talebin kararlar sonrası arttığını belirttiler.

Paket servis hizmetinde moto kuryelik yapan çalışanlar ise bazı vatandaşların davranışlarından şikayetçi. Koronavirüs testi pozitif çıktığı halde kendilerini maskesiz şekilde karşılayan kişiler olduğunu belirten çalışanlar, Aydınlı vatandaşları daha özverili olmaya davet etti.

whatsapp-image-2020-12-18-at-13-36-34.jpeg

"BENİM AİLEMDE RİSKE GİRİYOR"

Pandemi döneminin başlamasının ardından işsiz kaldığını ve moto kurye olarak çalışmaya başladığını belirten Ramazan Efe, vatandaşların dikkatsiz davranışlarından dolayı virüsü eve taşımaktan korktuğunu söyledi. Efe, "Ben eskiden bir toptancıda muhasebe ile uğraşıyordum. Pandemi döneminin başladığı ilk günlerde patronumuz beni işten çıkardı ve işsiz kaldım. Bir süre iş aradıktan sonra küçüklüğümden beri tandığım bir abim bana burada moto kurye olarak iş verdi. Yaz aylarından beri burada koşturuyorum fakat artık yoruldum. Yanlış anlamayın işten falan değil, vatandaşlara dert anlatmaktan yoruldum. Günde en az 2-3 kere koronavirüs testinin pozitif çıktığını öğrendiğimiz ya da halinden belli olan kişilerle temasa geçiyoruz, bu kişiler bizim karşımıza maske dahi takmadan çıkıyor. Ben bu insanlarla temasa girdiğim için eve gitmeye korkuyorum. Evde eşim ve 2 çocuğum beni bekliyor, bu kişilerin davranışları yüzünden ben onlara virüs bulaştırırsam bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Bunun günahı kime yazılacak?

Devletimizden tek bir ricam var, bu şekilde hareket eden kişilerden şikayetçi olunduğunda kasıtlı adam öldürmeye teşebbüs cezası ile işlem yapılması. Bu düşüncesiz kişilerin davranışları başka bir şey değil.

Tabii düşünceli vatandaşlarımızda var, sağolsunlar bizi telefonda uyarıyorlar, kapıya parayı bırakacaklarını, bizimde paketi bıraktığımızda onları aramamızı söylüyorlar. Kendilerine buradan çok teşekkür ediyorum. Umarım herkes bu vatandaşlar gibi davranmaya başlar."
dedi.

ÖNLEMLER BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE ALINMALI

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan ve özellikle gençler arasında popüler olan Sevgiyolu'nda kafe işletmeciliği yapan Ömer Faruk Demir, sürecin sağlıklı ilerlediğini fakat masrafların fazla olmasından dolayı ucu ucuna günü kurtardıklarını belirtti. Online yemek servislerinin kendilerine sunduğu hizmetlerin bedelinin çok yüksek olduğunu ve bunlara devletin aldığı vergiler de eklendiğinde bazen zararlı dahi çıktıklarını söyleyen Demir, virüs ile mücadelede Aydınlı vatandaşların bilinçli davrandığını da ekledi. Demir, "Sevgiyolu'nda iki adet kafeyi işletmekle meşgulüm. Pandemi sürecinde çalışan arkadaşlarımıza yardımcı olmak için bazen moto kuryelikte yapıyorum. Aydınlı vatandaşlar koronavirüs ile mücadele konusunda gayet bilinçli, evet bazen testi pozitif olan kişilerin kapısına gitmek durumunda kalıyoruz ama tehlikenin bilincinde olarak hareket ettikten sonra bir zarar geleceğini düşünmüyorum. Çoğu zaman site girişlerinde güvenlik görevlisi arkadaşlarımız bizi gittiğimiz dairelerin virüslü olduğu konusunda uyarıyor, müşteri not olarak yanımızda dezenfektan getirmemizi öneriyor veya ödemesini online yaparak 'temassız teslimat' istiyor. Temassız teslimat ile biz müşterinin kapısına ürünü bıraktıktan sonra kendilerini arıyoruz ve bu sayede birebir temasa geçmemiş oluyoruz, diğer işletmeci arkadaşlarıma da bu sistemden faydalanmalarını öneririm.

Tabii bazen koronavirüs riski olan müşterilerimizle para alıp verme, paket teslim etme veya herhangi bir şekilde temasa geçmek zorunda olduğumuz oluyor fakat virüs artık hayatımızın bir gerçeği oldu, bununla yaşamaya bizler alıştık. Önlemlerinizi bilinçli bir şekilde aldıktan sonra riski en düşük seviyeye düşüreceğinizi düşünüyorum.


PAKET SERVİSİN KAZANCI ÇOK DÜŞÜK

İşin bir de paket servis maliyeti boyutu var. Ülkemizde döviz kurları her gün yükselişte, bizim kullandığımız bir çok üründe dövizden etkileniyor. Vatandaşlar her zaman 150-200 liralık siparişler vermiyorlar, 15 liralık sipariş için Aydın'ın öteki ucunada gittiğimiz oluyor. Biz gitmekten mutluyuz, Aydınlılara da bizi tercih ettikleri için teşekkür ederiz fakat online yemek servislerinin komisyonları, paket servis ücretleri, moto kurye ücretleri ve diğer maliyetler hesaba eklendiğinde bizlerin kazancı gerçekten çok düşük oluyor.

Bahsettiğimiz 'diğer maliyetler'in içerisinde devletimizin aldığı vergilerde var tabii. Vergi ödemeye alıştık fakat her ay daha yüksek vergi ödemeye alışamıyoruz. Online yemek servisleri yüzde 10-12 arası bir komisyon alıyor, bir ürünün paketleme maliyeti 4-5 lirayı buluyor, devletimiz vergi alıyor ve diğer dükkan giderlerinide düşündüğümüzde çoğu siparişten bizlere kalan bir kazanç olmuyor. Pandemi döneminde çalışma sistemi değişen bizim gibi işletmelere devletin bir düzenleme yapmasını talep ediyoruz, bizler günü kurtarıyoruz fakat kepenk kapatıp giden çok fazla dostumuz var."
ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler