KUYUMCULAR ODASI BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

KUYUMCULAR ODASI BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan taslak metinde yer alan, kuyumcuların kamu bankalarına 500’er gram altın yatırmalarını öngören maddeye sektörden eleştiri geldi. AKO Başkanı Murat Öz, maddenin hayata geçirilmemesi taraftarı olduklarını söyledi.

Kuyumcuların uzun yıllardır Ticaret Bakanlığı'ndan talep ettiği 'Kuyumculuk Yasası' hakkında geçtiğimiz günlerde çıkarılan taslak metin sektörde tepkiye neden oldu. Bazı maddelerin hayata geçirilemeyeceğini dile getiren kuyumcular, ‘Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda yer alan 500 gram altın teminatı maddesine tepki gösterdi.

Taslağa göre, kuyumculuk faaliyetinde bulunabilmek için kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba 500 gram altın teminatı yatırılması gerekiyor.

"OLUMLU DÖNÜŞLER ALDIK"

Konu hakkında bu sabah açıklama yapan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, yayınlanan maddelerin henüz taslak olduğuna dikkat çekti. Atayık, "Bu henüz bir taslak aşamasında. Biz geçtiğimiz hafta 3 büyük şehrin oda başkanları olarak Ankara’ya gittik. Ticaret Bakanlığı İş Ticaret Genel Müdürlüğü ile görüşme yaptık ve taleplerimizi ilettik. Taleplerimizin başında teminat konusu da geliyor. Teminat konusunda da ilerleme sağlandı. Bu noktada en büyük beklentimiz 500 gram diye adlandırılan teminat konusunun olmaması. Basında da gerçek dışı haberler yapılıyor ancak henüz alınmış bir karar değil taslak halinde hazırlanmış bir dizi düzenleme. Ancak bunun üzerinden dediğimiz gibi görüşmelerimizi ve taleplerimizi iletiyoruz. Devletimizin biz kuyumcuların altınlarına ihtiyaç yok devletimiz güçlü bir yapıya sahip. Ticaret Bakanlığımıza teminat konusunun olmaması gerektiğini anlattık ve olumlu dönüşler aldık." dedi.

"KONUNUN TAKİBİNDEYİZ"

Taslak hakkında Ajans Aydın muhabirine açıklama yapan Aydın Kuyumcular Odası Başkanı Murat Öz; taleplerinin, getirilen yasanın her iki taraf içinde faydalı olması olduğunu dile getirdi. Öz, "Henüz tasarı aşamasında; daha görüşmeler ve toplantılar devam ediyor, kesinleşmiş hiçbir şey yok. Bizler de konunun takibindeyiz.

Bizler bir takım düzenlemeler olmasını tabii ki istiyoruz ama her iki taraf açısından da ‘olabilir’ şartlarda olmasını talep ediyoruz. Bahsi geçen rakam tabii çok yüksek bir rakam.  Kendi öz sermayesi 500 gram altından daha az olan kuyumcu arkadaşlar da var." diyerek kararlar alınırken sektörde ki tüm esnafların düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

"Oda ve Dernek Başkanlarının ortak aldığı kararlar çerçevesinde düzenlemeler olması taraftarıyız" diyen Öz, 500 gram altın teminatı maddesinin hayata geçirilmesi durumunda kendilerinin zor durumda kalacağını söyledi. Öz, "Bir takım görüşler var; işte bu 500 gram olmasın da daha uygun bir rakam olsun diyenler de var, böyle bir şey yapmaya gerek yok diyenlerde. E tabii bir de 20 metrekarenin altında dükkan açılmaması olayı var, kuyumcuların uluslararası belgelerinin olması olayı var. Bunlar tabii bizim onayladığımız şeyler ama 500 gram olayı henüz daha görüşülüyor. Fakat bu yürütmelik eğer hayata geçirilirse biz etkileniriz. Biz gelmemesi taraftarıyız, yapılacaksa da daha makul bir rakam üzerinden olması görüşündeyiz." diye konuştu.

"BİZİM TALEPLERİMİZ BELLİ"

Aydın Kuyumcular Odası olarak taleplerini de sıralayan Öz, "500 gram altın teminatı maddesinin yasalaşmasına bizler karşıyız. Eğer ki böyle bir yasa hayata geçirilecekse de kuyumcuların envanterlerinde bulunan mallar üzerinden hesaplamalar yapılarak bankalara yatırılacak miktarlar belirlenmeli. Belirttiğimiz gibi; her kuyumcunun 500 gram altın yatırabilecek gücü yok, yatırabilecek gücü olanında böyle bir maddenin hayata geçirilmesi gibi bir isteği yok.

Öte yandan tasarı da başka maddelerde var tabii. Dükkanlar içerisinde yapılması düşünülen düzenlemeler var; işte 20 metrekareden aşağı dükkanlara izin verilmemesi gibi. Bizim bu konuda ki talebimiz, il ve ilçelerde ki kuyumcu sayılarına kısıtlama getirilmesi. Bu şekilde bir düzenleme kuyumcu esnafları açısından daha doğru ve yerinde olacaktır. Tabii bir madde daha var ki bu çok önemli, kuyumculuk yapacak olan veya yapmak isteyen kişilerin bazı belgeleri elinde bulundurması lazım. Hem sektörün sağlığı hem de vatandaşın güvenli alışverişi için böyle bir madde çok daha doğru olur.

Aydın Kuyumcular Odası olarak sözü geçen yasaya bir maddenin daha mutlaka eklenmesi taraftarıyız, vatandaşın altınını kuyumcuya teslim etmesi sonlanmalı. Bazı teminatlar karşılığında vatandaşlar kuyumcuları banka gibi kullanıyor. Bu hem kuyumcuyu hem de vatandaşı zaman zaman zor durumda bırakabiliyor."
dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler