LEYLEK LEYLEK HAVADA YÜZLERCESİ AYDIN'DA
2021 yılında üremek için Aydın'a gelen leylek popülasyonda artış görüldüğü açıklandı.
Orta ve Güney Afrika’dan her sene Türkiye'ye gelen leyleklerin önemli bir popülasyonu, Büyük Menderes Havzası’nın Aydın ili coğrafyasında üremelerini gerçekleştirmekte. Kentin simgelerinden biri haline gelen leylekler, havaların ısınmasıyla birlikte Şubat ayından itibaren tekrar Aydın'a gelmeye başladı.
Leyleklerin gelmesiyle birlikte çalışmalara başlayan Ekositemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Aydın Şubesi, üremek için kente gelen hayvanların sayımlarını her yıl olduğu gibi bu yılda Nisan ayında gerçekleştirdi. 17 ilçenin tümünde 4 gün boyunca çalışan dernek üyeleri, 104 köyde bulunan leylek yuvalarını ziyaret etti.
Dernek Başkanı Bahattin Sürücü tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan açıklamaya göre, 2020 yılı sayımlarında 386 yuvada 772 leylek tespit edilirken, 2021 yılı sayımlarında bu rakam 447 yuvada 894 leyleğe yükseldi.
EN FAZLA LEYLEK KUYUCAK'TA
Türkiye'de bulunan en büyük kuşlardan olan leyleklerin önemli kısmının elektrik direklerine yuva yaptığını fakat zaman zaman cami kubbesi, ağaç, ev ve terkedilmiş fabrika bacalarına da yuva yaptıklarının görülebildiğini söyleyen Başkan Sürücü, bu sene en fazla leyleğin Kuyucak ilçesine bağlı Yamalak beldesinde kaydedildiğini belirtti. Sürücü, "Yaptığımız tespitlerde en fazla leyleğin bulunduğu yer Kuyucak ilçesine bağlı Yamalak beldesinde olmuştur. 104 köyün hemen hepsinde leylek görülse de Kuyucak’a bağlı Yamalak, Azizabat, Başaran, Bozdoğan, Nazilli ve Hamzallı, Germencik Ovakaraağaç, İncirliova Osmanbükü, Söke Avşar, Koçarlı Çakırbeyli, Yeniköy ve Gödrenli köyleri, leyleklerinin yoğun olarak görüldükleri yerlerin başında gelmektedir.
Köylerde yaptığımız izlemelerde, leylek yuvalarının genellikle ADM Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından yapılan platformlarda olduğu görülmüştür. Yapılan izlemelerde platform olmayan yuvalar belirlenmiş ve bir raporla ADM Elektrik şirketine sunulacaktır. Leylekler gittikten sonra riskli yuvalara da platform yapılması sağlanacaktır. Çok az sayıda olsa da bazı yuvalara leyleksavar yerleştirildiği de görüldü." dedi.
VARLIKLARI ÇOK ÖNEMLİ
Çevre ve hava kirliliğinin leylekleri tehlikeye düşürdüğünü belirten Başkan Sürücü, bu hayvanların doğa ve tarım için öneminden de bahsetti. Sürücü, "Leylekler için en önemli tehditlerden biri de çevre kirliliği olmaktadır. Leylekler yumurtadan çıkacak yavruların altına koymak için, geçmiş yıllarda saman, ot vb. malzemeyi yuvalarına getirmekteydi.
Ancak doğaya atılan plastik poşetler, giysiler, gübre çuvalları vb. atıklar leylekler tarafından yuvaya taşındığı görülmektedir. Daha da önemlisi yavruların hayatını tehlikeye sokan ve dolanarak bacaklarının kangren olmasına neden olan saman ipi olarak bilinen, siyah plastik ipler önemli sorun oluşturmaktadır.
Çiftçilerin tarlalarını sürmeye başladığı bu dönemlerde, leyleklerin traktörlerin arkasında gezindikleri ve beslendikleri görüldü.
Bir leylek ailesinin, bir üreme döneminde binlerce böcek, çekirge, yüzlerce kurbağa, balık, fare, sıçan, yılan ve benzeri tarım zararlısı olarak kabul gören sayısız canlı türü ile beslendiği düşünüldüğünde, çiftçilere ne kadar faydası olduğu bilinmelidir. Leyleklerin çoğalması tarımda kullanılan zirai ilaçların azalmasına yol açacaktır." ifadelerini kullandı.
AİLELERE SESLENDİ
Leyleklerin korunması ve popülasyonunun devamı için ebeveynlere de büyük görev düştüğünü belirten Başkan Sürücü, "Aydın’ın büyük ilçelerinden Nazilli’de yapılaşmaların güneye doğru yayılması ve yüksek katlı binaların çoğalması nedeniyle, geçmiş yıllara göre leylek sayıları azalsa da kentin içinde bulunan Sümer Mahallesinde hala 42 adet leyleğin varlığı çok önemlidir. Nazillili ailelerin kentin içinde bulunan yuvaları ziyaret ederek, leylek yavrularını çocuklarını göstermeleri ve onların korunması için çocuklarını bilinçlendirmeleri bu sevimli kuşların yararına olacaktır." dedi.
Sürücü ayrıca, çalışmaları boyunca kendilerine destek veren Aydın Valisi Hüseyin Aksoy'a da teşekkür etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.