Maske zorunluluğu kaldırılmalı mı?

Maske zorunluluğu kaldırılmalı mı?

Birçok Avrupa ülkesinin ardından Türkiye’de de maske takma zorunluluğunun kaldırılması gündeme geldi. Kararın birçok platformda tartışıldığı bugünlerde Ajans Aydın olarak sahaya indik, vatandaşlara konu hakkında ne düşündüklerini sorduk.

Koronavirüsle mücadelede yeni bir dönem 1 Haziran'da başladı.
Kontrollü normalleşme döneminde vaka sayılarının azalmasıyla ağır hasta sayısında da düşüş görüldü. Aşılanmanın hız kazanası da buna eklenince salgınla mücadelde olumlu bir tablo ortaya çıktı. Şimdi herkesin merak ettiği sorular var. "Maske zorunluluğu kalkar mı?" bu soruların başında geliyor.
Birçok Avrupa ülkesinde ve salgının merkezi olarak görülen Çin’de maske zorunluluğunun kaldırılmasının ardından konu Türkiye gündemine de taşındı. Milyonlarca vatandaş, maske takma zorunluluğunun turizm sezonunda kaldırılacağına inandıklarını belirtti. Tartışmaların, siyasi kulislerde de tartışılmaya başlandığı birçok haber sitesinde yer aldı. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise “Açık alanlarda, belki 1 Haziran’dan sonra, çok kalabalık olmayan yerlerde maske kullanımı azaltılabilir. Ancak kapalı alanlarda sonbahara kadar maske takmaya kesinlikle devam etmeliyiz. Pazar yerine gittiğimizde mesela maske takmamız gerekiyor. Boş bir caddede işe, okula giden kişiler maske konusunda esnek davranabilir. Mutlaka yanımızda maske olmalı. Toplu taşımalarda maskenin geçerli olacağını düşünüyorum. Aşılamanın belli bir düzeye ulaşması maske konusu için çok önemli. Dünyada koronavirüs bitmeden bu tehdit geçmeyecek. Belki son sokağa çıkma kısıtlamasını yaşadığımız bir hafta sonu olacak. Daha dikkatli olursak normalleşmenin hızlanabileceğini düşünüyorum" dedi.

Biz de Ajans Aydın olarak Aydın’ın kalbinin attığı Atatürk Kent Meydanı’na gittik, vatandaşlara “Maske takma zorunluluğu kalkmalı mı?” sorusunu sorduk.

“HİÇ ÇIKARMAYALIM”

Efeler’de yaşayan Ayşe Erdem, “Hiç çıkartmayalım. Artık ne olur bilinmez. Daha kalmalı.” dedi ve ekledi, “Koronavirüs ciddi bir hastalık. Vaka ve ölüm sayıları halen bu kadar yüksekken maske takmanın zararı yok, faydası var.”

Maske takma zorunluluğunun kalkmasını fakat maske takılmasının devam etmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Mehmet Alboğa ise, “Bir kere ceza verilmemesi lazım. Olmaz. Çok para. Yazıktır. Hastalık bitince çıkarsınlar ama şuan daha olmaz. %5 oranlara düşmeli önce. Salak mıyız biz? Sağlık bu.” diyerek cezaları eleştirdi.

“Uygulasınlar ceza virüs bitmeden de çıkmasın maskeler.” diyerek sözlerine başlayan Barkın Çam ise, virüs nedeniyle okul hayatının başarısızlığa sürüklendiğini, bu durumun psikolojisini bozduğunu söyledi. Çam, “Aylardır ne okula gittim ne başka bir şey yaptım. Şu an lise 3. sınıftayım, pandemi öncesinde yüksek olan notlarım dibi gördü. Başarılı bir öğrenciydim, sosyal hayatımın bitmesi ve motivasyon eksikliği beni tembelleştirdi. Olan bize oldu.” dedi.

Maske zorunluluğunun önümüzdeki 11 ay boyunca devam etmesi gerektiğini düşündüğünü söyleyen Nurcan İrten, “Bana kalırsa 2022 Mayısa kadar takılmalı, çıkartmayacağız. Bu zorunlu bir şey keyfi değil. Ayakkabı almıyoruz hastalıkla mücadele ediyor ülke. İnsan sağlığı bu. Millet dayanamıyormuş! O zaman bu dayanamayanlar bu virüsü kapacak hasta olup tavana bakmaya mahkum olunca anlarlar maskeyi.” diyerek sitem etti.

Maske kullanımının sadece birey için değil toplum için gerekli olduğuna dikkat çeken Adnan Abay, “Maske kullanılmalı tabii. Uyacağız kurallara. Milleti, çevremizi, çoluğu çocuğu korumak için bu lazım. Çünkü sen bilemezsin ki ben çarşıdan alıyorum hastalığı eve götürüyorum belki de. Şimdi başka bir şey de çıkacak. Amerika silah yapmıyor artık bunları yapıyor. Şimdi bunu yaptı Çin’ e mal etti. Bu maske çıkar mı hayatımızdan bilemiyorum. Ben tahmin ediyorum ki 2 sene daha çeker.” diye konuştu.

“1 AY SONRA ÇIKARIR ATARIZ”

Maske zorunluluğunun 1 Temmuz’da başlayacak olan yeni süreçte kaldıracağına inandığını söyleyen Melis Silare, koronavirüse hiç yakalanmadığını, bunun sebebinin maske ve sosyal mesafe kurallarına özen göstermesi olduğunu düşündüğünü belirtti. Silare, “Bence maske takılmalı tabii ki. Uyulmalı. Uygun zaman bence 1 ay sonra çıkartır atarız bu maskeleri.” ifadelerini kullandı.

“CEZA YEMEMEK İÇİN TAKIYORUM”

Maske takmasının sebebinin ceza kesilmesi olduğunu, maskenin koruyuculuğuna inanmadığını söyleyen Cem Sezik ise, “Ben zorunlu olduğu için takıyorum zorunlu olmasa takmam. Ceza yememek için takıyorum çoğu insanda bu şekilde yapıyor. Yakında zaten ne virüs kalır ne maske.” dedi.

Kardeşi gibi maskenin koruyuculuğuna inanmadığını söyleyen Onur Sezik, “Ben artık maskenin kesinlikle virüsü engellediğini düşünmüyorum” dedi ve ekledi; “Yeterince maske taktığımızı düşünüyorum. Bilinçli değil halk. Bence kullanmayalım kaldıralım”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler