Meteoroloji Aydın için korkutan raporu açıkladı

Meteoroloji Aydın için korkutan raporu açıkladı

MGM tarafından yayınlanan 2021 Yılı Eylül Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre, Aydın'da geçtiğimiz ay normalin yüzde 80 altında yağış görüldü.

Şubat ayının başından bu yana hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Aydın'da kuraklık tehlikesi baş göstermiş, Aydın Valiliği tarafından alınan karar ile tarımsal sulamada kısıtlamaya gidilmişti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) 2021 Yılı Eylül Ayı Alansal Yağış Raporu'nu yayınladı. Türkiye genelinde Eylül ayında gerçekleşen yağış oranlarının değerlendirildiği raporda şu ifadelere yer verildi;

"Türkiye geneli eylül ayı yağışları normali ve geçen yıl yağışlarının üzerinde gerçekleşti. Eylül ayı yağışı 29.4 mm, normali (1981-2010) 21.8 mm ve 2020 yılı eylül ayı yağışı 9.4 mm’dir. Yağışlarda normaline göre %35, geçen yıl eylül ayı yağışlarına göre %100’den fazla artma kaydedildi. Bölge geneli yağışlarda normaline göre en fazla artış gösteren bölgemiz ise %100’den fazla artışla İç Anadolu Bölgesi oldu. Yağışlar Ege Bölgesi sahil kesimi, Edirne, Bursa, Mersin, Hatay, Adana’nın kuzey kesimleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Hakkari, Van çevrelerinde %80’den fazla azalma gösterirken yurdun iç kesimleri ile Giresun çevrelerinde yer yer normalinin iki katından fazla gerçekleşti. Eylül ayı il geneli yağışlarda en fazla yağış 243.3 mm ile Rize’de, en az yağış 0.4 mm ile Mardin’de kaydedildi.

Yağışlı gün sayıları Marmara Bölgesi’nin doğusu, Karadeniz Bölgesi, Ardahan ve Erzurum çevrelerinde 15-20 gün, Trabzon ve Rize çevrelerinde 20-25 gün aralığında, Aydın ve Muğla’nın batısı, Şanlıurfa, Adıyaman Gaziantep, Diyarbakır, Mardin , Şırnak, Hakkari ve Van’ın doğu kesimlerinde ise 1 gün civarında gerçekleşti."

Raporda Ege Bölgesi'nin Eylül ayı yağışı 10.6 mm, normali 17.1 mm ve 2020 yılı Eylül ayı yağışı 9.8 mm olarak açıklandı. Yağışlarda normaline göre yüzde 38 azalma, 2020 yılı Eylül ayı yağışlarına göre %8 artma gerçekleşti.

AYDIN'IN ACI GERÇEĞİ GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ

Eylül ayının yalnızca 1 günü yağmur yağan Aydın'daki kuraklık tehlikesi rapor ile bir kez daha gözler önüne serildi. Kentin alansal yağış oranı 0-5 mm arasında gerçekleşirken, 2020 yılı Eylül ayı ile aradaki fark yüzde 80-100 olarak açıklandı. Aydın'da geçtiğimiz ay normalin yüzde 80 altında yağış görüldü.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler