Meteoroloji'den Aydın için korkutan rapor

Meteoroloji'den Aydın için korkutan rapor

MGM tarafından yayınlanan Mayıs ayı raporlarına göre, Aydın geçtiğimiz ay 39.4 dereceyi gören sıcaklık ile bölgenin en sıcak kenti oldu. Ayrıca, Mayıs ayında Ege'nin bazı bölgelerinde mevsim normallerinin yüzde 80 altında yağış görüldüğü kaydedildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yayınlanan 2021 Yılı Mayıs Ayı Alansal Yağış Raporu ve Mayıs Ayı Ortalama Sıcaklıklarının 1981-2010 Normallerine Göre Mukayesesi raporları Aydın'da ki tehlikeyi gözler önüne serdi. Rapora göre; Mayıs ayında ortalama sıcaklıklar Kırklareli, Çorlu, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Antakya, Elmalı, Erdemli, Ordu, Rize, Hopa, Bolu, Karabük, Ünye, Boyabat ve Nallıhan çevrelerinde mevsim normalleri civarında; Samandağ çevresinde mevsim normallerinin altında gerçekleşirken; yurdun diğer bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Uzun yıllar Mayıs ayı ortalama sıcaklığı 16.7 °C iken, 2021 Mayıs ayı 19.3 °C olarak gerçekleşti. Mayıs ayında en düşük sıcaklık -5.7 ºC ile Zara’da, en yüksek sıcaklık ise 44.3 ºC ile Ceylanpınar’da tespit edildi. 44.3 ºC Mayıs ayında Türkiye’de ölçülen en yüksek değer olarak kayıtlara geçti. 2021 yılı Mayıs ayı son 50 yılın en sıcak Mayıs ayı olarak gerçekleşti.

Öte yandan raporun Ege bölgesi ile alakalı kısmında yer alan verilere göre; ortalama sıcaklıklar, bölgenin tamamında mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin Mayıs ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 18.6 °C iken, 2021 Mayıs ayı 20.9 °C olarak gerçekleşti. Bölgede en düşük sıcaklık 2.1 °C olarak Simav’da, en yüksek sıcaklık ise 39.4 °C olarak Aydın’da tespit edildi.

YAĞIŞ ORANINDA KORKUTAN DÜŞÜŞ

Mayıs ayında gerçekleşen yağışların geçtiğimiz yıllar ile karşılaştırılması hakkında bilgilerin de yer aldığı raporda; "Türkiye geneli mayıs ayı yağışları normaline göre %50’den fazla azalma göstermiştir. Mayıs ayı yağışı 21.6 mm, normali (1981-2010) 49.3 mm ve 2020 yılı mayıs ayı yağışı 63.2 mm’dir. Yağışlarda normaline göre %56, 2020 yılı mayıs ayı yağışlarına göre %66 azalma meydana geldi. Yağışlar Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne’nin güney kesimleri, Düzce, Zonguldak, Kocaeli, Sakarya çevreleri, İstanbul’un batısı, Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun’un sahil kesimlerinde normallerinin üzerinde gerçekleşirken diğer bölgelerin tamamında normallerinin altında gerçekleşti. Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde yağış azlığının %80’lerin üzerine çıktığı gözlendi. Mayıs ayı il geneli yağışlarda en fazla yağış 97 mm ile Düzce’de, en az yağış 0,5 mm ile Muğla’da kaydedilirken, normaline göre en fazla azalma %98 ile yine Muğla’da gerçekleşti.

Yağışlı gün sayılarının Güney Ege, Antalya’nın batısı ve doğusu, Hatay’ın güneyi ve Gaziantep çevrelerinde 1 güne kadar düştüğü gözlenirken. Batı ve Orta Karadeniz ile Kars çevrelerinde ise 10-15 gün aralığında yağışlı gün görüldü." ifadelerine yer verildi.

Raporda, Ege bölgesinin Mayıs ayı yağışı 6.9 mm, normali 36.7 mm ve 2020 yılı Mayıs ayı yağışı 61.4 mm'dir. Yağışlarda normaline göre %81 azalma, 2020 yılı Mayıs ayı yağışlarına göre %89 azalma gerçekleştiği kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler