Meteorolojinin raporu Aydın'da ki tehlikeyi gözler önüne serdi

Meteorolojinin raporu Aydın'da ki tehlikeyi gözler önüne serdi

MGM tarafından yayınlanan Nisan ayı raporlarına göre, Aydın geçtiğimiz ay ortalama 35 derece sıcaklık ile bölgenin en sıcak kenti oldu. Ayrıca, Nisan ayında Aydın'ın bazı bölgelerinde mevsim normallerinin yüzde 80 altında yağış görüldüğü kaydedildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yayınlanan 2021 Yılı Nisan Ayı Alansal Yağış Raporu ve Nisan Ayı Ortalama Sıcaklıklarının 1981-2010 Normallerine Göre Mukayesesi raporları Aydın'da ki tehlikeyi gözler önüne serdi. Rapora göre; Nisan ayında ortalama sıcaklıklar İpsala ve Samandağ çevrelerinde mevsim normallerinin altında; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Kuşadası, Bodrum, Milas, Isparta, Alanya, Anamur, Köyceğiz, Sivas, Kırıkkale, Pınarbaşı, Akçakoca, İnebolu Gümüşhane, Bayburt, Osmancık, İspir, Oltu, Kahta çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşirken; yurdumuzun diğer bölgelerinde mevsim normallerinin civarında gerçekleşti. Uzun yıllar Nisan ayı ortalama sıcaklığı 12,1 °C iken, 2021 Nisan ayı 13.4 °C olarak gerçekleşti. Nisan ayında en düşük sıcaklık -6.4 °C ile Özalp’te, en yüksek sıcaklık ise 36.9ºC ile Ceylanpınar’da tespit edildi.

Öte yandan raporun Ege bölgesi ile alakalı kısmında yer alan verilere göre; ortalama sıcaklıklar, Kuşadası, Bodrum, Milas çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşirken, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşti. Bölgenin Nisan ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 13.8 °C iken, 2021 Nisan ayı 14.6 °C olarak gerçekleşti. Bölgede en düşük sıcaklık -3.7 °C olarak Tavşanlı’da, en yüksek sıcaklık ise 35.0 °C olarak Aydın’da tespit edildi. 

YAĞIŞ ORANINDA KORKUTAN DÜŞÜŞ


Nisan ayında gerçekleşen yağışların geçtiğimiz yıllar ile karşılaştırılması hakkında bilgilerin de yer aldığı raporda; "Türkiye geneli nisan ayı yağışları normaline göre yarıya yakın azalma gösterdi. Nisan ayı yağışı 30.7 mm, normali (1981-2010) 59.1 mm ve 2020 yılı Nisan ayı yağışı 49.9 mm’dir. Yağışlarda normaline göre %48, 2020 yılı Nisan ayı yağışlarına göre %39 azalma meydana geldi. Yağışlar Antalya’nın batısı, Burdur, Isparta, Denizli, Aydın’ın kuzeyi, Marmaris, Malatya, Elazığ, Van, Ağrı, Muş, Bitlis çevreleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamına yakınında normallerine göre %80’den fazla azalma gösterdi. Batı Karadeniz sahil kesimi, Kırklareli’nin kuzeyi ve Nallıhan çevreleri ise %100’den fazla artış gösteren bölgeler oldu." ifadelerine yer verildi.

Raporda, Ege bölgesinin nisan ayı yağışı 36.1 mm, normali 55.5 mm ve 2020 yılı nisan ayı yağışı 33.0 mm'dir. Yağışlarda normaline göre %35 azalma, 2020 yılı nisan ayı yağışlarına göre %9 artma gerçekleştiği kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler