Mustafa Kemal Paşa, Samsun’da

Mustafa Kemal Paşa, Samsun’da

9. Ordu Müfettişi Mirliva (Tuğgeneral) Mustafa Kemal Paşa, beraberindeki kurmaylar ve mürettebat ile birlikte Samsun’a ayak bastı.

16 Mayıs 1919 Cuma günü Bandırma Vapuru’nun Galata Rıhtımı’ndan demir alması ile yola çıkan Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs Pazartesi günü Samsun’a ulaştı. Bandırma Vapuru’ndan kayıkla kıyıya yaklaşan Mustafa Kemal Paşa, Tütün İskelesi’nden Samsun’a ilk adımını attı. 

Mustafa Kemal Paşa’nın yanı sıra Müfettişlik Kurmayı Başkanı Erkan-ı Harp Mir Alayı Manastırlı Kazım 

Paşa, Müfettişlik Sağlık Daire Başkanı Tabip Miralay İbrahim Tali Paşa, Kurmay Başkan Yardımcısı Erkan-ı Harp Kaymakamı (Kurmay Yarbay) Mehmet Arif Bey, Karargah Erkan-ı Harbi ve İstihbarat ve Siyasi şube Müdürü Erkan-ı Harp Binbaşısı Hüsrev Bey, Müfettişlik Topçu komutanı Topçu Bin Başı Kemal Bey, Müfettişlik Sağlık Daire Başkan Yardımcısı Tabip Bin Başı Refik Bey ile başta olma üzere toplam 76 kişi Samsun’a geldi. İskelede bekleyen bando takımı ve Samsunlular Paşa’yı coşku içinde karşıladı. Mustafa Kemal iskeleden ayrıldıktan sonra Mantika Palas Oteli’ne yerleşti. Otelin balkonuna 9. Ordu Müfettişliğinin bayrağı asıldı. Karargâhı ise Karadeniz Oteli’ne geçti. Burada bir müddet istirahat ettikten sonra, belediye binasına geçerek belediye meclisi üyeleri ile memleketin asayişi ve müdafaasına dair konuları görüştü.

 

Mustafa Kemal Paşa ve Karargahı’nın 25 Mayıs Pazar günü Havza’ya geçmesi bekleniyor.

 

"Haberimiz günün anlam ve önemine binaen nostalji olması için yayınlanmıştır."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler