Ne Olacak Bu İşin Sonu?

Ne Olacak Bu İşin Sonu?

Türkiye’deki otomobil vergileri, dünya ortalamışının en üstlerinde seyrediyor. Sürekli katlanan vergiler ile birlikte otomobillerdeki vergi yükü yüzde 71 düzeyinden başlıyor.

Corona virüsünün etkisiyle ekonomi yavaşlıyor ve devletin tahsil ettiği vergi miktarı artmıyor. Hükümet ise çözümü ithal mallara ek gümrük vergileri getirmekte arıyor. Mayıs ayında Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre inşaat sektöründe kullanılan bazı ürünler, bazı demir-çelik ürünleri, otomotiv sanayide kullanılan yedek parçaları kapsayan 800'den fazla ürüne ek gümrük vergisi getirilmişti.

 

Bilindiği üzere Türkiye'de yıllardır otomotiv sektöründeki yüksek ve karmaşık vergi sistemi tartışılıyor. Yüzde 45 ile 160 arasında çok yüksek oranlarda olan ÖTV uygulaması 3 sene önce bir de matraha dayalı (vergisiz araç fiyatı) kademelendirilerek daha da karmaşık oldu.

 

Bunun üzerine yüzde 18 KDV'nin eklenmesi ve ardından her yıl 2 kez yine kademeli MTV'nin (Motorlu Taşıtlar Vergisi) alınması hem vatandaş hem de sektör için içinden çıkılmaz bir durum yarattı.

 

Yüzde 206’ya çıkıyor

 

Bugün otomobillerin matrah fiyatlarına bağlı olarak ÖTV oranları yüzde 45'ten başlayıp yüzde 160'a çıkarken, bunun üstüne bir de yüzde 18 KDV ekleniyor. Bu da şu an Türkiye'de otomobillerin üzerindeki vergi yükünün yüzde 71 ile 206 arasında değiştiğini ortaya koyuyor.

 

Türkiye, ABD'nin çelik ve alüminyuma koyduğu ek vergi kararına karşı misilleme yaparak ABD menşeli araçların ithalatına 2 yıl önce ek yüzde 60 vergi getirmişti. Bu da eklenince Türkiye'de bir otomobilden alınan en yüksek vergi yüzde 400'e kadar çıkıyor.

 

300 bin TL’lik otomobil 1.5 milyon TL oluyor

 

Örneğin, ABD'den ithal edilen 3 litre motor hacmine sahip bir otomobil, gümrüğe 300 bin TL matrah fiyatla girdiğinde hemen üzerine yüzde 60'lık ek ABD gümrük vergisi ekleniyor. Böylece daha ÖTV ve KDV ödenmeden fiyatı 480 bin TL'ye yükseliyor.

 

Bu fiyatın üzerine motor hacmi 3 litre olduğu için yüzde 160 ÖTV ekleniyor. Yani 480 bin TL'ye 768 bin TL'lik ÖTV eklenince fiyatı bir anda 1 milyon 248 bin TL'ye çıkıyor. Bununla kalsa iyi, bir de üzerine yüzde 18 KDV ekliyoruz. Yani toplamında aracın fiyatı 1 milyon 472 bin TL'ye yükseliyor.

 

Vergilere ek olarak faiz yükü de biniyor

 

Türkiye’de bugün otomobili krediyle almak isteyenlerin, yüksek vergiler dışında bir de faiz yükü ödemesi gerekiyor. Bugün faizlerin düşmesine paralel, 36 ay vadeyle 100 bin TL'lik kredi kullanıldığında aylık yüzde 0.49 faizle toplam 115 bin TL ödenirken, faiz oranı 0.92'ye çıktığında 130 bin TL, yüzde 1.03 olduğunda ise 134 bin TL ödeniyor.

 

Yani 500 bin TL değerinde bir araç almak için 300 bin TL kredi kullanıldığında 45 bin TL ile 100 bin TL kredi faizi de ödenmesi gerekiyor.

 

HABER: FATİH BAŞTÜRK DAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler