OYUN SALONU SAHİPLERİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

OYUN SALONU SAHİPLERİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Ülke genelinde giderek artan koronavirüs vakaları sebebiyle yeni önlemler hayata geçirilmesine karar verildi. Bir çok işletmenin yıl sonuna kadar kapatılmasını da içeren kararlardan en çok etkilenen esnaf gruplarından biri de oyun salonu sahipleri oldu.

17 Kasım Salı günü toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde yapılan toplantı sonrası Türkiye’de yeni önlemlerin hayata geçirilmesine karar verildi. Giderek artan koronavirüs vakaları ve kaynaklı ölümleri sebebiyle alınan kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kararlar; sokağa çıkma kısıtlamaları, belirli yaş gruplarına sokağa çıkma yasağı, bazı işletmelerin mesai saatlerine yapılan düzenlemeler, eğitime ara verilmesi ve bir çok işletme tipinin yıl sonuna kadar kapalı kalması gibi kararlar içeriyor.

Kapatılmasına karar verilen işletmelerden olan internet kafe ve playstation oyun salonları ise durumdan şikayetçi. Geçmiş pandemi döneminde ağır yaralar aldığını belirten oyun salonu esnafları devletin bu süreçte kendilerini düşünmediğini belirtti.

whatsapp-image-2020-11-19-at-22-29-51.jpeg

“NE DESTEK YAPTILAR, NE YARDIM ETTİLER”

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde playstation oyun salonu işletmecisi olan Anıl Künter, devletin geçmiş dönemde kendilerine kredi vermediğini belirtti. Künter, “Valla ne düşünelim ki? Geçen seferde zaten 3 buçuk, 4 ay civarında kapalı kaldık, ne destek yaptılar ne yardım ettiler, bir yaptırımda yapmadılar bizimle ilgili. Yani biz esnaf olarak sürekli eksiye gidiyoruz. 4 buçuk ay kapalı kaldık, 15-20 bin lira civarında bir masrafım oldu pandemi yüzünden. Denetlemeler arttığı için, cezası yüksek ve ağır olduğu için yani bilmiyorum. Valla bu sefer harbiden bilmiyorum.

Geçen sefer kredide çekemedik, bize vermediler. Biz bankaya başvurduğumuzda olumsuz yanıt geliyor.  Bu sefer bir yazıda gelmedi bizlere.

Bu seferde alınan önlemler yeterli değil bence.  Devletten tek isteğimiz madem bir yasak geliyor, sert bir şekilde gelsin.  Bizim burada normalde 60 makinemiz var, 20 makineyi pandemi dolayısıyla aralardan aldık. Almayan dükkanlarda var, bizim kadar dikkat etmeyen dükkanlarda var. Ben dikkat ederken o etmezse tabii artar vakalarda ölümlerde.”
dedi.

DOLMUŞLARA BAKARSAK OYUN SALONLARI AÇIK KALMALI

Tekrar hayatımıza giren yasakların yeterince sert olmadığını belirten Nihat Sezik, oluşan yeni durumdan şikayetçi olan bir diğer esnaf. Sezik, “Belli bir kiramız var, belli bir ödememiz var, çalışanlar var. Kuaförlerin açık kalıpta bizim kapanmamız tamamen saçma. Halkın dışarda olması, bizim kapanmamız tamamen saçma.  Komple bir kapansan ülkece, bu da ekonomiyi etkileyecek gerçi, bununda farkındayız.  Halı sahalar, spor salonları, kahveler ve biz kapatıldık sadece. Gerçi kahveler açık kalsada okey olmadığı için pek iş yapmıyorlardı.

Geçen pandemi döneminde kira konusunda falan devlet sağolsun yardımcı oldu kredi vererek, düşük bir faizle verdi gerçi, ama sonuçta o da ödenecek. Biz yaklaşık 4 ay kapalı kaldık, yani 20 bin lira gibi bir kira ödemesi yaptık, şimdi tekrar 45 gün heralde kapalı kalacağımızı düşünüyorum, bu zamanda bizim için 10 bin lira demek, diye umuyorum tabii.

Geçmiş kapanmadan sonra burada 3 internet kafe kepenk kapadı, pandemiden sonrada açmadı, karşıda ki giyim mağazası açmadı, çevremizde farklı sektörlerden başka kapatanlarda oldu. Biz açarız açmayız değil ama bizi de geriye götürüyor. Tabii sonuçta halk sağlığı ama sigara yasağını mantıklı buldum, ben sigara kullanan birisi değilim, herkes içmekte özgür ama o dumanı soluyordum istemsizce ama dolmuşlar bu kadar doluyken bizim boş sisteme geçtiğimizin mekanlarımızın kapatılması çokta mantıklı değil. Dolmuşlara bakınca bizde açık kalabiliriz bence.

Sivil toplumdan da bence bir ekip hazırlayıp bu zaman zarfında bir iş imkanı sağlayabilir bir denetleme yapabilirdik. Yine bir boş bir dolu bu şekilde gitmeye çalışabilirdik. Benim 50 makinem var, 25 çalıştırıyordum, hadi ben yine yapabiliyorum, dükkanım 200 metrekare ama arkadaşım var dükkanı 26 metrekare o adamlar 5 makine 6 makineyle iş yapmaya çalışıyorlar, üzücü bir durum, çay kahve parası dahi çıkmaz. Kiram elemanım şuyum buyum aylık 12 bin lira giderim var benim, ben kendi cebime gircek olanı, kardan zararı hesaplamıyorum bile ama bu paralar bir şekilde çıkartılabilmeli.”
ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2020-11-19-at-22-29-511.jpeg

“ALDIĞIMIZ YARA KAPANMADAN YENİ YARA AÇILIYOR”

COVID-19 virüsünün en fazla etkilediği esnaf gruplarından birisinin oyun salonu sahipleri olduğunu belirten Ercan Yılmaz, “Yazı falanda gelmedi bu sefer, sadece kapatacaksınız dediler, Cuma günü kapatıcaz, bitti. Açılış sözde 31 Aralık. Tamam kapatılabilir, kapatmakta sıkıntı yok eyvallahta, kapatırken bu insanlara ne yiyecek ne içecek, çocuğu var, aldısı var, verdisi var, kredisi var, kredi kartı var bunları düşünen yok. Bizim tek gelirimiz buralar, kapandık 105 gün hiçbir gelirimiz yoktu zaten battık batacağımız kadar, şimdi bir 40 gün daha kapalı kalacağız, sorsan kenarda 1000 lira var mı, inan yok. Çıkaracağız cihazları tek tek satmaya başlayacağız, yapacak bir şey yok. Zaten geçmiş pandemiden sonra işler eskisi gibi olmadı, hiç kimsenin ki eskisi gibi değildi, kazandığımızda gidere anca yetti. Sağolsun benim dükkan sahibim kira almadı bu süreçte, yardımcı oldu da ben döndürebildim, diğer esnaf nasıl yaptı bunu bilmiyorum.

Maalesef tekrar kapanıyoruz. Esnaf zaten perişan durumda. Bunu anlatmamıza söylememize gerek yok her şey ortada. İlk aldığımız yaralar kapanmadan yeni yara alıyoruz. Şu an kara kara düşünüyorum ben, ki çoğu esnafta benim gibi şu an. Ödemelerdir, kartlardır, kiradır, elektriktir, sudur bir sürü şey var, nasıl yapacağım diye düşünüyorum açıkçası. Geçen pandemi dönemi de berbat geçti, kredi çektik onun ödeyemedik o ertelendi, şimdi ne çekeceğiz? Kim vercek? Yapılacak hiçbir şey yok şu an.”
dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler