Özkahraman: Kendimizi ev kadınlarına adadık

Özkahraman: Kendimizi ev kadınlarına adadık

Aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen ev hanımları için evlerinden para kazanmalarına yardımcı olan Gevher Nesibe Sultan Derneği Başkanı Rabia Özkahraman’a Ajans Aydın Gazetesi olarak sorularımızı yönelttik.

Gevher Nesibe Sultan Derneği Başkanı Rabia Özkahraman, iş hayatına girmek isteyen ev hanımlarına, evlerinde çalışma imkanı sağlamaya devam ediyor. Kadınların da iş hayatında olmaları gerektiğini belirten Özkahraman’a Ajans Aydın Gazetesi olarak sorularımızı yönelttik, cevapları sizler için derledik.

BİRAZ KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

“Ben Rabia Özkahraman, Gevher Nesibe Sultan Yardımlaşma Dernek Başkanıyım. 2009 yılından itibaren kadınlar, gençler ve yaşlılar olmak üzere birçok kişiye para kazanmaları için çalışmalar yapıyoruz. Evli ve 2 çocuk annesiyim. Aslen Konyalıyım ama uzun süredir Aydın’da olduğum için kendime Aydınlıyım diyorum. Aydınlılara hizmet etmeye kendimi adadım.

ÇALIŞMALARINIZ NASIL BAŞLADI?

Gevher Nesibe Sultan Derneği olarak 2012 yılından itibaren kendimizi ev kadınlarına adadık. Ev kadınlarımızdan işe gidemeyen ev sorumlulukları olan bütün ev hanımlarının oturdukları yerden para kazanmaları üzerine çalışmalar yapıyoruz. 2 yıldır da çok güzel işler yapıyoruz. 

BU İŞİ YAPMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?

Derneğimizle ilgili yardımlar götürürken kadınların şöyle ifadeleri dikkatimizi çekti “aslında biz böyle yardımlara muhtaç değiliz, çalışma imkanımız olsa da keşke çocuklarımızı bir yerlere bırakıp çalışsak” dediklerine şahit oldum. Çocukların annelerinden ayrı kalmalarını istemediğimiz için ne yapabiliriz diye düşündük. Aydın Valiliği mütevellit Heyetinde 4 sene çalıştım. Orada da çalışırken yardıma ihtiyacı olan kişiler her 2 haftada 1 gelip Devletten yardım isteyerek mahcup olduklarını gördüm. Yardım için gelen kadınlar “evden çalışma imkanımız olsa da evimizde çalışsak dediklerini duyardım” buradan yola çıkarak bir çok ilde bu işler nasıl yapılıyor diye baktım. Denizli ve İzmir’de de bunları eve dağıtan firmalar olduğunu gördüm. Bu şekilde derneğimizde başladık. Nasıl yapabiliriz diye. Evde çalışmak isteyen kadınlarımız ile firmalar arasında aracı oluyoruz. 

KADINLAR SİZE NASIL ULAŞIYORLAR?

Kadınlar bizlere derneğimize gelerek, telefonla ve bizimle çalışan kadınlarımız aracılığıyla ulaşıyorlar. Yaklaşık 450-500 kadınımız bir fiil çalışıyor. Bu rakam bazen binlere ulaşabiliyor. Ayrıca sosyal medya ve Facebook’tan ulaşan kadınlarımızda var. 

KADINLARA HANGİ İŞ KOLLARINI SUNUYORSUNUZ?

Bize ulaşan kadınlarımızın yeteneklerine göre, evde yaptıkları çalıştıkları işlere bakarak onlara uygun işleri bularak yardımcı oluyoruz. İğne oyası, dikiş, tığ işi, makrome, günümüzün trend el işlerinin hangilerini yapıyorsalar maske, şalvar dikimi yapan kadınlarımız da var. Bu işleri yapan kadınlarımızı gruplandırıyoruz her sipariş geldiğinde onlara ulaştırıyoruz. Derneğimizden makine desteği sağlıyoruz. Evlerinde dışarıdaki firmalara sipariş hazırlıyorlar dikiş yapıyorlar. Şu an 6 kadınımız bizim makinelerimizi kullanarak üretim yapıyorlar. 

İŞ-KUR ARACILIĞI İLE DEVAM ETTİĞİNİZ PROJELERİNİZ NELERDİR?

Aydın'da İŞKUR desteği ile Gevher Nesibe Sultan Yardımlaşma Derneği’nde çalışan kadınlarımızla birlikte sosyal sorumluluk projelerinde de katkı sağlıyoruz. Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketi nedeniyle bölgeye yardımda bulunduk. Batı Karadeniz'de 11 Ağustos'ta meydana gelen sel felaketi nedeniyle 81 kişi hayatını kaybetmişti. Felaketin ardından bölgeye Türkiye'nin dört bir yanından yardım yağmıştı. Felaketin ardından çıkan haberlerde bir afetzedenin, "Bize şort gönderiyorsunuz. Biz bunları giyemiyoruz, destekte bulunmak isteyen kişilerden talebimiz şalvar ve etek göndermeleri." sözlerini duyduktan sonra harekete geçerek hayırseverlerin de desteğiyle edindiğimiz kumaşları üyeler ile birlikte şalvara dönüştürdük. Öte yandan, afet bölgelerindeki kadınların kışlık giyim ihtiyaçlarını karşılamak için kışlık pardesülerde hazırladık. 8 adet küçük koli her birinde 5 adet kışlık kadın manto ve pardesü vardır. 5 adet küçük koli 15’şer adet büyük boy şalvar mevcuttur. Toplam 13 adet koli kolilerde toplam 40 adet bayan montu ve üst giyim kıyafet vardır. 69 adet şalvar büyük boy 8 adet küçük boy çocuk şalvarı vardır. Kastamonu, Bartın ve Karabük’teki afet bölgesine gönderilmek üzere dernek üyelerimizle birlikte hazırladığımız paketleri, Aydın Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na teslim ettik.”

img-6087.jpg

img-6089.jpg

img-6092.jpg

son.png

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler