Pamuk hasadı beklenileni vermedi

Pamuk hasadı beklenileni vermedi

Kuraklık ve sıcaklar nedeniyle verimin düştüğü 'Beyaz altın' olarak bilinen pamukta hasat beklendiği gibi olmadı. Pamukta istenilen verim elde edilemediği için ip fiyatlarında da artış oldu.

Son zamanda iklim değişikliğiyle meydana gelen kuraklık, sıcaklık ve anlık aşırı yağış sebebiyle “Beyaz altın” olarak bilinen pamukta hasat beklendiği gibi olmadı. Pamukta istenilen verim elde edilmediği için ip fiyatlarında da fiyatlar yükseldi. Ajans Aydın Gazetesi olarak Yüncü Lütfiye Sarıgün’e, “Pamuktaki verimsizlik sizlere nasıl yansıdı?” sorusunu sorduk, cevaplarını sizler için derledik.

“PAMUĞA GELEN ZARAR BİZE DE YANSIYOR” 

Pamuğa gelen zarardan çok etkilendiklerini belirten Lütfiye Sarıgün, “Pamuğa gelen her türlü zarar bizi derinden etkiler. Bu durum ister istemez bize yansıyor. Özellikle iklim değişikliği sebebiyle oluşan kuraklık veya tam tersi aniden gerçekleşen yoğun yağış sebebiyle pamuk çok zarar gördü. Pamuğa gelen zarar bize de yansıyor. O yüzden satış fiyatlarımız da bu sebepten bayağı yükseldi. Biz bu durumdan hoşnut değiliz ama elden de bir şey gelmiyor.” ifadelerini kullandı. 

“HAMMADDE BULAMIYORUZ”

İplerdeki fiyat artışlarını etkileyen en büyük nedenlerden biri de hammadde olduğunu söyleyen Sarıgün, “Biz satıcılar, pamuktan ötürü gelen zararı bir şekilde düzeltmeye, idare etmeye çalışıyoruz ama zarara uğratan ürün hammadde olunca yapacak bir şey kalmıyor. Bu defa çok zor durumda kalıyoruz. Hammadde bulamıyoruz. Yünlerin boyaları ihracat, Türkiye Çin’den alıyor. Pandemiden ötürü Çin de kapıları kapatınca Türkiye’de sadece bir firma bu boyaları üretip bize ulaştırıyor. Firma da bu durumu fırsat bilip hammaddeye zam üstüne zam yapıp o şekil ulaştırıyor bize. Hal böyle olunca bizim satış fiyatlarımız da yükseliyor sonra alıcı bulamıyoruz.” dedi.

“ÇİÇEĞİ BURNUNDA BİR ZAM DAHA GELİYOR GİBİ”

Bir zam daha beklediğini söyleyen Sarıgün, “Son bir yılda altı zam yapıldı. Şuan sezon bitmeden çiçeği burnunda bir zam daha geliyor gibi. Ben bekliyorum kesin yapılır. Bu durum insanlar üzerinde bir korku oluşturmuş resmen. Bir zam daha gelmeden bir renkten birkaç tane alan var. Bu bizim için iyi oluyor ama zam söz konusu olunca buradan bu şekilde kazandığımızı zam döneminde kaybediyoruz.” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler