Pazarcı esnafı, hayat mücadelesini Ajans Aydın'a anlattı

Pazarcı esnafı, hayat mücadelesini Ajans Aydın'a anlattı

Aydın’da uzun yıllardır pazar esnaflığı yapan vatandaşlar Ajans Aydın'a konuştu. Sabahın erken saatlerinden itibaren maratona başlayan pazarcı esnafının mücadelesi takdir topluyor.

Haber: Özge ÇÜMLEK - Berna AYDIN

Efeler ilçesinde kurulan meşhur Salı pazarında esnaflık yapan vatandaşlar Ajans Aydın’a pazarcılığın güzel ve zor yanlarını anlattı.

İşte pazarcı esnafının sabaha karşı başlayan zor maratonu ve geçim mücadelesi.

“1 AY PAZARA GELMESEK BU İNSANLAR NE YAPAR?"

“13 senedir bu işi yapıyorum. Pazarcılık zor iş. En geç sabah 5’te uyanıyoruz. Biz 1 ay pazara gelmesek bu insanlar ne yapar? Kazandığımız zaten bize yetmiyor. Ayrıca mazottan çok şikâyetçiyiz. Sigorta yok, emekli yok, hiçbir şey yok. Pazarcılıktan başka geçim şansımız yok. Maliyeti de karşılamıyor zaten.”

“40 SENEDİR BU İŞİ YAPIYORUM”

“40 senedir bu işi yapıyorum. Kendi malım, kendim üretiyorum. Sabah ezanıyla beraber uyanıyorum. Hayvanlarım var onlara bakıyorum sonra hazırlanıp geliyorum. Zor iş bizimkisi ama alışkanlık. Mesela dün yağmur yağdı ona rağmen ürünleri gidip topladım. Buraya satmaya getirdim bir şekilde. Taze ürün zaten geldiği gibi dayanmıyor. Kazanıyoruz, geçimimizi buradan sağlıyoruz.”

“PAZARCILIK GÜZEL”

“30 senedir bu işteyim. Sabah 7 gibi keyfiye kalkıp geliyorum. Ürünler bana ait maliyeti yetiyor. Pazarcılık güzel. Zamlar zaten zincirleme şekilde ilerliyor. Halimizden memnunuz şükür.”

“GECELERİ ARABADA KALIYORUZ”

“Ben ilkokul bittikten sonra pazarcılığa başladım. Elde limon, maydanoz sattım. Tırmana tırmana bu yerlere geldik. Pazarcılık zor iş gecemiz gündüzümüz yok bizim. Geceleri arabada kalıyoruz sabaha karşı geliyoruz pazara. Bunun haricinde maliyet işleri zor. Alım-satım gücü zorlaştı, masraflar da çok. Bu durumda herkesin işi zor, üreticisinden tüketicisine herkes haklı.”

“PAZARCILIKTA SOSYAL FAALİYET SIFIR”

“15 senedir bu işin içindeyim. Ve işimiz zor. Ürünleri yerinden alıp getiriyoruz. Boş günlerimizde de ürün getiriyoruz. Anlayacağınız boş günümüz yok. Pazarcılıkta sosyal faaliyet sıfır. Ayrıca maliyetler çok yüksek. Alım gücü az. Pazarcının mal almaya gücü yetmiyor. Herkes gibi geçim derdimiz var. Önceden bir araba dolusu mal satıyorduk şimdi ise kasa hesabı yapıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler