Piyasa fırsatçıları mahallemize zarar veriyor

Piyasa fırsatçıları mahallemize zarar veriyor

Cuma Mahallesi Muhtarı Bekir Aydoğdu, öğrencilerin geri gelmesiyle birlikte mahallede bulunan kiralık evlerde görülen fahiş fiyat zamlarının çevre mahallelerin ekonomisini dahi etkilediğini söyledi.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Osman Selçuk Aldemir'in üniversitenin tüm kampüslerinde eğitimin yüz yüze olarak 13 Eylül'de başlayacağını açıklamasının ardından Aydın sokakları hareketlendi. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında ADÜ'de okumaya hak kazanan fakat pandemi nedeniyle eğitimlerini uzaktan sürdüren öğrenciler ile 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında üniversiteyi kazanan öğrencilerin şehre gelmeye başlaması başta Efeler olmak üzere Aydın'ın tüm ilçelerinde nüfusu arttırdı. ADÜ Aytepe Kampüsü'nde okuyan öğrencilerin üniversiteye yakınlığı nedeniyle ev ve yurt tutmak için tercih ettiği Zafer, Orta ve Cuma Mahalleleri'nde bulunan kiralık evler kısa sürede tükendi. Birçok ADÜ öğrencisi, bu mahallelerde ev sahibi olan kişilerin kira fiyatlarında fahiş zamlanmalar yaptığını iddia ederek tepkilerini sosyal medyada dile getirdi. Öğrenciler tepkisi, kısa sürede Türkiye gündemine oturdu.

"ÖĞRENCİLER BİZİM İÇİN BAŞ TACI"

ADÜ öğrencilerinin kente dönmesi ile birlikte şehir ekonomisinin tekrar canlanacağını, işletmelerde pandemi döneminde oluşan yaraların kapanmaya başlayacağını söyleyen Cuma Mahallesi Muhtarı Bekir Aydoğdu, öğrencilerin kendileri için baş tacı olduğunu belirtti. Aydoğdu, "Üniversitede eğitimin yüz yüze başlaması elbetteki mahallemize bir canlılık getirecek. Yaklaşık 2 yıldır öğrencilerin pandemiden dolayı gelmemesi mahallemizde bir boşluk yarattı. Biz öğrenci ağırlıklı bir mahalle olduk. Bu benim kendi görüşüm; öğrenciler bizim için baş tacı. Niye baş tacı? Kültürel, ekonomi gibi katkıları ile, her yönüyle mahallemize değer katıyorlar. Dışarıdan bakanlar "Öğrenci geliyor, bozuyor." falan diyor ama ben buna inanmıyorum. Bu algı artık günümüzde bitmeli" dedi.

AÇ GÖZLÜLÜK OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Yaşanan fahiş kira artışlarını aç gözlülük olarak değerlendiren ve bundan Cuma Mahallesi başta olmak üzere çevre mahallelerinin esnaflarının dahi zarar göreceğini söyleyen Aydoğdu, "3 ay önce 900 liraya ev bulabiliyordu öğrenciler, memurlar, aileler ama şu anda bu evler bin 500 lira oldu. Bu aç gözlülüktür. Öğrenci bunun altından nasıl kalkar? Yurtlara giderlerse bu işten yine bu mahallede evi olan vatandaşlarımız zarar görür. Ekonomik olarak bakkalımız, marketimiz, küçük işletmelerimiz zarar görür. Bu işin bir oluru araştırılmalı, oluru fiyatlar istenmeli.

Bizim bu konuda mahalle muhtarı olarak yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Bu mahallelere zarar veriyor, bir tek Cuma Mahallesi değil diğer komşu mahallelerimize de zarar veriyor. Mahallemizde 5 bin öğrenci kalsa günde 5 bin ekmek fazla çıkıcak fırınımızdan. Ev kiraları ne yazık ki bunu kesiyor" diye konuştu.

"DEVLET EL ATMALI"

Öğrencileri şehre getiren velilerin de duruma tepkili olduğunu söyleyen Aydoğdu, yetkililere seslenerek çözüm talebinde bulundu. Aydoğdu, "Buna devlet el atmalı, fiyatları belli bir çizgide tutmalı. Ev sahibi evini emlakçıya vermiş, emlakçı da evi kiraya verirse komisyon alabilecek. Fakat kira yüksek, emlakçılarda bu durumda komisyonu aşağıya indirmek zorunda kalıyor. Yani yüksek olursa öğrenci tutamıyor, çıkılmaz bir üçgen oluyor. Dışarıdan gelen öğrencilerin, durumu olmayan öğrencilerin Allah yardımıcı olsun" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler