SALGININ ÖNÜNE NEDEN GEÇİLEMİYOR?

SALGININ ÖNÜNE NEDEN GEÇİLEMİYOR?

Aydın'da giderek artan koronavirüs vakaları vatandaşları endişelendirdi. Kısıtlamaların kısa süreliğine kaldırılmasının ardından tekrar hayata geçirildiği kentte, vatandaşlar maske ve sosyal mesafe kuralına uymayan kişilere isyan etti.

2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline dönüşen koronavirüs nedeniyle bugüne kadar milyonlarca vatandaş hayatını kaybetti. Türkiye'de de bir yıldan uzun süredir görülen salgın nedeniyle kısıtlamalar hayata geçirildi.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında hayata geçirilen kısıtlamalardan bazıları; sokağa çıkma yasakları, birçok işletmenin kepenk indirmesi, eğitim ve öğretimde uzaktan eğilim modeline geçilmesi ve maske zorunluluğu oldu. Geçtiğimiz turizm sezonunda vaka sayılarında görülen azalma nedeniyle kısıtlamaların esnetildiği Türkiye'de 'pandemisiz dönem' kısa sürdü, havaların soğumasıyla birlikte koronavirüs kaynaklı ölümler hızla artmaya başladı.

1 Mart günü düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından Türkiye'nin 81 ili düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak kategorilendirildi. İllerin risk grubuna göre kısıtlamaların kaldırıldığı Türkiye'de vaka sayılarında yaşanan artış tekrar hızlandı, 1 aylık esnemenin ardından 59 ilin 'çok yüksek' riskli kategorisine giriş yapmasıyla birlikte tedbirler tekrar hayata geçirildi.

Öte yandan, Türkiye'de "İllere göre her 100 bin kişide görülen vaka sayısı haritası" Sağlık Bakanlığı tarafından Şubat ayından itibarenhaftalık olarak yayınlanmaya başladı. Bu haritaya göre, Aydın'da her 100 bin kişide 8-14 Şubat arasında 35,21, 15-21 Şubat arasında 37,71, 20-26 Şubat arasında 42,24, 27 Şubat-5 Mart arasında 49,42, 6-12 Mart arasında 58,71, 13-19 Mart arası 69,07, 20-26 Mart arasında 109,11, 27 Mart-2 Nisan arasında 153,16, 3-9 Nisan arasında 223,67, 10-16 Nisan arasında ise 268,8 vaka görüldü. Vaka artışının önüne geçilemeyen kentte Vali Hüseyin Aksoy son yaptığı açıklamada, "Kıymetli Aydınlılar, son açıklanan verilere göre pozitif vaka sayımızda artış devam ediyor. Konulan kurallara titizlikle uyarak hep birlikte başaracağız" diyerek vatandaşları uyardı.

Vaka sayılarının yükselmeye devam ettiği fakat yayılma hıının düştüğü kentte Ajans Aydın olarak Efeler ilçesinde bulunan Atatürk Kent Meydanı'na gittik, salgının önüne neden geçilemediğini Aydınlılara sorduk.

"AŞI OLMAKTAN KORKUYORLAR"

Köşk ilçesinde yaşayan ve öğretmen emeklisi olduğunu söyleyen İbrahim Üzümcü, salgının yayılma hızının önüne geçilememesinin aşı olmayan vatandaşlar olduğunu söyledi. Üzümcü, "Yav var mı böyle bir şey? Adam aşı olmaktan korkuyor. Neymiş aşı oymuş, buymuş. Var mı böyle bir cahillik? Sıran geldiyse gidicen aşını olucan, bunun lamı cimi yok" dedi ve ekledi, "Geçenlerde internette gördüm, İl Sağlık Müdürümüz Osman bey sanırım ev ev gezerek aşı olmayan vatandaşları ikna ediyormuş. Valla tebrik ederim, çok başarılı bir uygulama"

"HERKES İÇ İÇE TABİİ BİTMEZ"

Efeler ilçesinde yaşayan 64 yaşındaki Sürreya Mutlu ise kısıtlamaların yetersiz olması nedeniyle vaka sayılarının arttığını söyledi. Tam kapanma uygulanması gerektiğini vurgulayan Mutlu, "Yahu kafeyi, restoranı kapadı da ne oldu? Herkes yine dışarıda iç içe. Bilinç yok bilinç. Adam akıllı uygulayacaksın kısıtlamaları, kapatıcaksın herkesi evine olup bitecek. Böyle giderse 10 sene daha çekeriz biz bu virüsü" diye konuştu.

Efeler'de bulunan özel bir kurumda çalıştığını söyleyen 29 yaşındaki Yusuf Muratoğlu ise iş yerlerindeki durumdan şikayet etti. Çalışanlar gün içerisinde ister istemez kalabalıkların içinde bulunduğunu belirten Muratoğlu, "Kardeşim iş yerinde var 20 kişi, bütün gün beraberiz. Biri yakalandığı zaman hepimiz gidiyoruz. Mesai saatleri düzenlendi de ne oldu sanki, bu virüs saat 16:00'dan sonra mı bulaşıyordu?" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler