Süt severler dikkat! Uzmanı uyarıyor; “Sütü böyle içmeyin”
Vejetaryen ve vegan beslenmeden sonra sosyal medyada çıkan çiğ beslenme akımı sonrasında, bazı vatandaşlar süt başta olmak üzere besinleri çiğ bir şekilde tüketmeye başladı. Çiğ süt beslenmenin, insan sağlığına karşı etkisini Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Begüm Dalgeç, Ajans Aydın’a anlattı.
Haber: (Yusuf KONRAT)
Çiğ sütte, özellikle dışarıdan bulaşan bakterilerin çoğalma olasılığı yüksektir. Pastörizasyon, sütün zararlı bakterilerin öldürülmesi veya çoğalmasının önlenmesi amacıyla ısıtılması işlemidir.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Begüm Dalgeç, çiğ sütte önemli olanın sağılma şekli olduğunu belirtti. Dalgeç, “Çiğ süt inekten sağıldığı anda sterildir. Fakat nasıl sağıldığı bu konuda çok önemlidir. Hayvan dışkısının bulaşması, hayvanda hastalığın bulunması, hayvan derisinde yaşayan bakteriler, böcekler ile teması, İşleme ve sağma ekipmanların hijyeni, işleme tesisindeki sağlıksız koşullar gibi birçok risk teşkil eden durum mevcuttur” diye aktardı.
YAŞILAR VE HAMİLE KADINLAR DİKKAT
“Çiğ süt patojen bakterileri içerebilmesi nedeni ile özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, yaşlı yetişkinler, hamile kadınlar, bebekler ve çocuklar için tehlikeli olabilir. Bu nedenle çiğ süt doğrudan tüketime uygun değildir.”
SAKLAMA KOŞULLARI ÖNEMLİ
“Saklama koşulları, taşıma koşulları, patojen mikroorganizmaları içeren ögelere temas gibi durumlarda da dışarıdan bulaş riski bulunur. Çiğ sütte bulunabilecek olası patojen mikroorganizmaları tahrip edebilmek ve sütün besin değerini koruyabilmek için uluslararası normlarda kabul gören ısıl işlemler uygulanmaktadır.”
ISITMA ( PASTÖRİZASYON ) DERECESİ ÖNEMLİ
“Pastörizasyon, insan tüketimi için çiğ sütü güvenli hale getirmek için etkili bir yoldur. Sokak sütlerini yani açık sütleri alıp kaynattığımız zaman maalesef zararlı mikroorganizmaların yanında yararlılar da kayba uğruyor. Bu nedenle en sağlıklı ve besin değeri açısından da güvenilir ve faydalı olan sütlere kontrollü olan pastörize ve UHT yöntemleridir.”
DİĞER GIDALARA DİKKAT
“Süt dışında diğer gıdaların da çiğ tüketiminden bahsetmek gerekirsek yumurta, çiğ veya az pişmiş et ve tavuk ile Salmonella bakterisinin bulaş riski artmaktadır. Bazı sebzelerin de pişmiş halleri çiğ hallerine göre daha sağlıklıdır. Bu sebzeler; karnabahar, brokoli, lahana, havuç, mantar, ıspanak ve domatestir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.