SÜT ZAMMI HERKESİ KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR

SÜT ZAMMI HERKESİ KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR

Süt ve süt ürünleri fiyatlarına getirilen zamlar son günlerde ülke genelinde en çok konuşulan konulardan biri oldu. Toptancılar ise şu an ki durumda ne üreticinin, ne kendilerinin, ne de esnafın gelen zamlara rağmen para kazanamadığını belirtti.

2021 yılı itibariyle süt ve süt ürünleri fiyatlarına uygulanan yüzde 30'luk fiyat artışı son günlerde ülke genelinde en çok konuşulan konulardan biri oldu. Temel gıda ürünlerinden olan süt mamüllerine yapılan zamlar sonrası vatandaşlar çeşitli mecralarda artık bu ürünleri alamayacak noktaya geldiklerini belirtti.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık bir yıldır ekonomik olarak zorlandıklarını söyleyen vatandaşlar, halihazırda zor durumdayken temel gıda ürünlerine uygulanan zamların yanlış olduğunu ifade etti. Üreticiler ise kendilerinin de bu mamüllerden para kazanamadıklarını belirtti. Hem üreticinin hem tüketicinin şikayetleri ise akılllara uygulanan zamlar ile kimin kazançlı çıktığı sorusunu getirdi.

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Toptan Gıda Çarşısı'nda toptan şarküteri ürünü satışı yapan İsmail Kızılay, zaten az olan satışların zamlarla beraber dibe vurduğunu belirtti. Kızılay, "Süte gelen 50 kuruşluk zam, yüzde 30 olarak perakendeye yansıdı. Vatandaşın alım gücü dehalihazırda düşüktü. Emekliye ve çalışanlara uygulanan yaklaşık yüzde 8'lik zammında ne yazık ki bir faydası olmadı. Enflasyon şuanda zorluyor vatandaşı, alınan zam maalesef giderleri karşılayamıyor.

Geçen seneden beri süte zam yoktu. Pandemi nedeniyle bu kez yılda bir sefer yapıldı, normalde her 6 aylık zamanda artış olması gerekirken bu süre 1 yıl olunca süt fiyatlarında böyle bir artış görüldü. Eğer yüzde 15'lik zam Haziran ayında uygulanmış olsaydı artış dengelenmiş olacaktı." diyerek bir anda uygulanan yüksek zammın nedenini açıkladı.

"SÜT ÜRETİCİLERİ YEM FİYATLARINDAN DOLAYI ZATEN PARA KAZANAMIYORLAR"

Kızılay, üreticilerinde zamlar nedeniyle mağdur olduğunu dile getirdi. Yem fiyatlarında ki artış nedeniyle ürünlerinden gelir elde edemez hale gelen üreticilerinde fiyatlardan şikayetçi olduğunu belirten Kızılay, "Süte gelen zam süt ürünlerinde de yaklaşık olarak yüzde 30 oranında bir fiyat artışına sebep oldu. Bu da pandemiden dolayı kötü olan işlerimizi daha da aşağıya çekti.  Vatandaşın alım gücü azaldı bu sadece süt ürünlerinde değil çoğu sektörde görülüyor. Süt ürünleri şuanda yıllık zam aldığı için göz önünde bulunuyor." ifadelerini kullandı ve fiyat artışının aslında her üründe olduğunu dile getirdi.

"ZAM UYGULANMAMALI MALİYET DÜŞÜRÜLMELİ"

Gelinen noktada üreticiden tüketiciye herkesin zararda olduğunu söyleyen Kızılay, "Şu anda sütten üretici kazanmıyor, toptancı kazanmıyor, esnaf kazanmıyor. Burada amacımız zam yaparak para kazanmak değil maliyeleri düşürmek olmalıdır. Burada en basit kaçış noktası yakıt, yem vb. ürünlere verilen destekler artırılması olmalı. Fiyatları düzenlemek bizim elimizde olan bir durum değil bu konu da teşviklerle maliyet indirimine gidip üzerine çalışılması gerekir." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler