Tam kapanma esnafı vurdu

Tam kapanma esnafı vurdu

17 günlük tam kapanma nedeniyle Ramazan Bayramı'nda bekledikleri satışı yapamayan esnaflar durumdan şikayetçi oldu.

Türkiye'de koronavirüs ile mücadelede yeni adım olan tam kapanma süreci 29 Nisan Perşembe günü ülke genelinde başladı. Ramazan Bayramı'nı da içerisine alan tam kapanma süreci nedeniyle, 2020 yılında olduğu gibi, bayram öncesi sokaklar ve çarşılar boş kaldı. 

13 Mayıs Perşembe günü (yarın) başlayacak olan Ramazan Bayramı öncesi dükkanlarında müşteri bekleyen esnaflar, 'yılın en bereketli zamanı'nda iş yapamamaktan şikayet etti. Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Adnan Menderes Bulvarı üzerinde baklavacılık yapan Nurettin Temiz, bayram için 1 tepsi dahi sipariş almadıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıllarda Ramazan Bayramı öncesi 150 ile 200 tepsi sipariş aldıklarını belirten Temiz, "Hiç siparişimiz yok. Bir tepsi dahi sipariş gelmedi. Geçtiğimiz yıllarda çok daha iyiydi, ilk defa böyle bir şey yaşıyoruz. Tabii bunun sebebi belli; tam kapanma. İnsanlar evlerine çekildi, mahalle içindeki yerlerden alışveriş yapmaya yöneldi. Fakat mahalle içindeki yerlerin ne kadar sağlıklı olduğu da belli değil.

Geçtiğimiz yıllarda 150-200 tepsi arası sipariş alıyorduk. Bu sene hiç yok, 0. Tatlı sektörü tabii lükse kaçan bir sektör. İnsanlarda para yok, olmayan parasını da tatlıya harcamak istemiyor. Halbuki bayram öncesi kıyafetçi, ayakkabıcı ve tatlıcı iş yapar. Bir tatlıcı her zaman bayramı bekler." dedi ve Kurban Bayramı'nda kaybettikleri ciroyu toplamayı umut ettiklerini belirtti.

"ÖNCE HİJYEN"

Vatandaşları hijyen kurallarına uyan, kaliteli işletmelerden tatlı almalarının önemi konusunda uyaran Temiz, "Tabii bir de yeni yeni türeyen ucuzcular var, 20 liraya 30 liraya baklava satıyorlar. Bu ucuz baklavaların ne olduğu belli değil, insan sağlığı için ne kadar güvenilir olduğu belli değil. En basiti dün bir arkadaş geldi, “Ben 20 liraya alıyım, yeter ki ağzım tatlansın, eve tatlı girsin.” dedi. Böyle olduğu zaman sen insanlardan kalkıpta bir şey bekleyemezsin ki. Allah herkesin rızkını versin tabii ama ülkemiz öyle bir ekonomik darboğazda ki insanlar neye harcayacağını şaşırdı." diyerek pandemi sürecinde ortaya çıkan ekonomik sıkıntıların bugün yaşananlara neden olduğunu belirtti.

"HİÇ DESTEK ALAMADIK"

Tam kapanma süreci öncesinde başvurdukları 'Ciro Kaybı Desteği'nden yeme-içme sektöründe oldukları için olumsuz yanıt aldıklarını belirten Temiz, durumdan şikayet etti. Bulvar üzerinde bulunan birçok işletmenin bir daha açmamak üzere kepenk indirdiğine dikkat çeken Temiz, "Pandemi döneminde hiç destek alamadık. Başvurduk, cevabı geldi ve yiyecek-içecek satışı yapan işletmelerin Ciro Kaybı Desteği’nden faydalanamadığını öğrendik. Ben bundan şikayetçiyim. Kime veriyorsun sen bu desteği, şirketlere mi? Şirketlerin zaten imkanı var, belki kendilerini 2 yıl amorte edecek paraları var. Biz öyle değiliz ki. İnsanların aldandığı konu bu, Türkiye’yi ayakta tutan küçük esnaftır. Türkiye’yi ayakta tutan zincir marketler değil, bakkaldır. Son 6 aylık süreçte benim dükkanımın hizasında 6 iş yeri bir daha açmamak üzere kapattı. Ne yazık ki bu dükkanlar destek alamadı, şirketler aldı." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler