TOPLAM VAKA SAYISI 53 MİLYONU GEÇTİ

TOPLAM VAKA SAYISI 53 MİLYONU GEÇTİ

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hastalığı Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte etkisini arttırmış durumda. Vaka sayısı 53 milyonu geçen hastalığın tedavisi için çalışmalar devam ediyor.

2019 yılının son çeyreğinde, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan COVID-19 virüsü kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. 14 Kasım tarihi itibariyle vaka sayısında ilk sırada ise Amerika Birleşik Devletleri bulunuyor. 10 milyon 800 bin vakayla ilk sırada bulunan ABD’yi, 8 milyon 770 bin vaka ile Hindistan takip ediyor.

Sonbahar’ın gelişiyle birlikte vaka ve ölüm sayılarında tekrar artış görülen COVID-19 virüsü dünya çapında toplam 53 milyon 500 bin vakayı geçmiş durumda. Bugüne kadar 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne sebep olan virüsten kurtulan hasta sayısı ise 34 milyon 500 bin.

Türkiye’de de etkileri yoğun şekilde hissedilen virüs, son zamanlarda tekrar yükselişe geçti. Yaz aylarında vaka ve ölüm sayılarında düşüş görülen koronavirüsü, Sonbahar’ın gelişi ile birlikte tekrar yükselişe geçti. Yeni önlemlerin hayata geçtiği son günlerde vatandaş gergin. Türkiye’de hastalığın görüldüğü ilk günden günümüze kadar toplamda 408 bin vaka görülmüş durumda. 11 bin 326 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan virüsten kurtulan vaka sayısı ise ülkemizde 349 bin.

AŞIDA SON DURUM NE?

Vaka ve ölüm sayısı gün geçtikçe artan koronavirüsün aşı çalışmaları yönünde umut verici son gelişme ise ülkemizden geldi. Türk bilim insanları tarafından kurulan Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in, ABD’li ilaç firması Pfizer ile birlikte geliştirdiği aşı, tüm dünyada büyük ses getirdi. BioNTech firmasının yaptığı açıklamada  araştırmaya 43 bin 538 gönüllünün katıldığı belirtildi.

Pfizer’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Albert Bourla yaptığı açıklamada, “Bugün bilim ve insanlık için harika bir gün. Enfeksiyon oranları yeni rekorlar kırarken, hastaneler aşırı kapasiteye yaklaşırken ve ekonomiler açılmakta zorlanırken dünyanın buna en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda aşı geliştirme programımızda kritik dönüm noktasına ulaşıyoruz.” dedi.

Alman BioNTech’in kurucusu ve CEO’su Profesör Uğur Şahin, “Küresel üçüncü fazın ilk analizinde Covid-19 aşısının etkili bir şekilde virüsü engellediğini gösteren sonuçlar var. Bu inovasyon, bilim ve küresel iş birliği çalışması için bir zaferdir. Bu yolculuğa 10 ay önce başladığımızda ulaşmak istediğimiz noktadayız. Özellikle tam da salgının ikinci dalgasının ortasındayken ve birçoğumuz karantinadayken bu başarı çok büyük bir öneme sahip ve normale dönmek için bir fırsat.” dedi. Şahin, çalışmaların devam edeceğini dile getirirken, “Bu çok önemli başarıya katkı sağlayan herkese teşekkür etmek istiyorum.” Şeklinde açıklamada bulundu. Şahin açıklamalarını “Aşının koruma etkisi bakımından yapılan sonuçlarında iyimserdim. Aşının en az 1 yıl boyunca koruma sağlaması bekleniyor. Bu sonuçlar bize Covid-19'un kontrol altına alınabileceğini gösteriyor. Günün sonunda bu gerçekten de bilimin zaferi.” diyerek sonlandırdı.

Almanya Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklama ile aşının 2021’in ilk çeyreğinde gelmesinin beklendiği duyuruldu. Açıklamada, “Olumlu bir risk-fayda oranının teyit edilebileceği varsayılırsa, ilk onayların en erken 2021'in ilk çeyreğinde gelmesi bekleniyor.” denildi.

Şu ana kadar koronavirüsün tedavisi için onaylanan aşı sayısı ise 5. Çin ve Rus yapımı olan 5 aşı “acil durumlarda kullanım” için onay almış durumda.

COVID-19 NASIL YAYILIR?

COVID-19'a neden olan virüs, genellikle enfekte kişinin öksürmesi, hapşırması veya nefes vermesi sonucu oluşan damlacıklar yoluyla bulaşır. Bu damlacıklar çok ağır olduğundan havada asılı kalamaz ve hemen yere ya da yüzeylere düşer.

COVID-19 ile enfekte birinin yakınındayken virüsü solursanız veya virüsün bulaştığı bir yüzeye dokunduktan sonra gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunursanız enfekte olabilirsiniz.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Koronavirüsün bir çok semptomu bulunmakta. Virüsün en yaygın semptomları; ateş, kuru öksürük, yorgunluk. Daha seyrek görülen semptomlar ise; ağrı ve sızı, boğaz ağrısı, ishal, konjunktivit, baş ağrısı, tat alma veya koku duyusunun kaybı, ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi. Ciddi olarak belirlenen semptomlar ise, solunum güçlüğü veya nefes darlığı, göğüs ağrısı veya göğüste baskı, konuşma veya hareket kaybı. Ciddi semptomlar gösteriyorsanız derhal tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

EN ETKİLİ KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Uluslararası WHO Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamalara göre virüsten korunmam en etkili yolları; elleriniz sık sık temizlenmesi, sabun, su veya alkol bazlı dezenfektan kullanımı, öksüren veya hapşıran kişilerle aranızda güvenli mesafeyi korumak, maske takmak, gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmamak, öksürürken veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı dirseğinizin iç kısmıyla veya bir mendille kapatmak, kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalmak ve ateş, öksürük ve solunum güçlüğü şikayetleriniz varsa tıbbi yardım almak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler