Turizm sezonu öncesi Aydın'da sevindiren gelişme

Turizm sezonu öncesi Aydın'da sevindiren gelişme

Hayat Eve Sığar uygulamasında bulunan ve sürekli güncellenen koronavirüs risk haritasında turizm sezonu öncesinde Kuşadası ve Didim'de görülen düşüş dikkatlerden kaçmadı.

2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline dönüşen COVID-19, Türkiye'de ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde görüldüğü. Bir yıldan uzun süredir ülke üzerinde ki etkisini sürdüren salgın nedeniyle on binlerce vatandaş hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte artan koronavirüs vaka ve kaynaklı ölüm sayıları nedeniyle Kasım ve Aralık aylarında kısıtlamalar tekrar hayata geçirildi. Birçok işletmenin tekrar kepenk indirdiği, yüz yüze eğitime tekrar ara verildiği ve sokağa çıkma kısıtlamalarının tekrar uygulanmaya başladığı ikinci pandemi dönemi yaklaşık 5 ay sürdü.

Ocak ayında Türkiye'de başlayan aşılama süreci ile birlikte vaka sayıları azalmaya başladı. Olumlu düşüş nedeniyle 1 Mart tarihinden itibaren ülke genelinde kademeli normalleşme süreci başladı. 81 ilin düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırıldığı süreçte, Aydın orta riskli iller arasında yer aldı ve kısıtlamaların birçoğu kaldırıldı.

Kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte vaka sayıları tekrar yükselmeye başladı. Günlük vaka sayısının 40 bini aşmasının ardından düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda alınan kararlar kapsamında birçok kısıtlama tekrar uygulanmaya başlandı. Nisan ayının ilk günlerinde toplanan kabinede alınan kararlar kapsamında, ülke genelinde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması tekrar hayata geçirildi, eğitim-öğretimin birçok kademesinde uzaktan eğitime dönüldü. Ayrıca yayınlanan koronavirüs risk haritasında Aydın'ın da aralarında bulunduğu onlarca il 'çok yüksek' riskli kategorisine giriş yaptı.

Artan vaka sayıları sonrasında Türkiye'de kısmi kapanma ve tam kapanma uygulamaları arka arkaya geldi. Ramazan ayı boyunca uygulanan yasaklar sayesinde koronavirüs kaynaklı vaka ve ölüm sayılarında ciddi düşüş görüldü. Son olarak, geçtiğimiz akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yayınlanan 15-21 Mayıs haftasına ait İllere Göre Koronavirüs Haftalık Vaka Sayısı Haritası'nda Aydın'da görülen düşüş dikkat çekti. Aydın, geçtiğimiz hafta en az vakanın görüldüğü dördüncü il oldu.

TURİZM SEZONU ÖNCESİ SEVİNDİREN GELİŞME

Salgının yayılma hızında görülen düşüş haritalara da yansıdı. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen Hayat Eve Sığar uygulamasında bulunan ve bölgelerde koronavirüs vakalarının yayılmasının görülebilirliğini sağlayan harita, Aydın'ın birçok bölümünde maviye büründü. Vaka sayılarının yükseldiği bölgelerde kırmızılaşan harita, birçok bölgede tehlikenin azaldığını göstermeye başladı.

Haritada yaşanan düşüş vatandaşların dikkatinden kaçmadı. Turizmin göz bebeği Kuşadası ve Didim'de 26 Mayıs tarihi itibariyle harita adeta beyaza büründü. Turizm merkezlerinin bazı bölgelerinde mavileşen harita, esnaf ve işletmeciler tarafından mutlulukla karşılandı.


2611111.png

2622222.png

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler