Türk Kızılayı Aydın şubesi çölyak hastalarını unutmadı

Türk Kızılayı Aydın şubesi çölyak hastalarını unutmadı

Türk Kızılayı Aydın Şubesi ve AFAD İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tatbikat ile, kentte yaşanabilecek herhangi bir afet durumunda çölyak hastaları içinde hazırlıklı olunduğu ortaya kondu.

Türk Kızılayı'nın 153. yıldönümü nedeniyle Aydın'da anlamlı bir etkinliğe imza atıldı. Türk Kızılayı Aydın Şubesi ve AFAD İl Müdürlüğü tarafından kentin afet sonrası merkez toplanma alanında gönüllülerin de katıldığı etkinlik ile tatbikat düzenlendi. Tatbikatta, çölyak ve TİP-1 diyabet hastası bireyler için Türk Kızılayı tarafından hazırlanan gıda kolileri de tanıtıldı.

Türk Kızılayı'nın her türlü afete hazırlıklı olduğunun gözler önüne serildiği tatbikat sonrası konuşma yapan Şube Başkanı Mesut Mezkit, "Kızılay'ın Ege Bölgesi'nde ki merkezi İzmir, yani 2 saatlik bir mesafe. Biz Aydın Türk Kızılayı olarak bu 2 saat öncesinde hemen sahada olup vatandaşın mağrumiyetini gidermek zorundayız. Aynı zamanda çölyak hastası vatandaşlarımızın ihtiyacını gidermekte bizim görevimizdir. Yani bizim ana gayemiz, temel yardım gelene kadar can simidi olmaktır. Bizim buradaki uygulamamızın nedeni de budur." dedi.

AYDIN'DA 200'den FAZLA ÇÖLYAK HASTASI VAR

Aydın Glutensiz Beslenme ve Çölyak Derneği'ni temsilen etkinliğe katılan ve kendisi de çölyak hastası bir çocuğun annesi olan Sevilay Durmuş, Efeler'de 70, Aydın kent genelinde ise 200'den fazla çölyak hastası olduğunu dile getirdi. Yetkililere afet durumlarında çölyak hastalarını da düşünerek gerekli önlemleri almalarından dolayı teşekkür eden Durmuş, "Ev sahipliklerinden dolayı Türk Kızılayı Aydın Şubesi ve AFAD İl Müdürlüğü'ne teşekkür ederim.  Bilindiği üzere, olası bir afet durumunda beslenme en temel ihtiyaç haline geliyor. Fakat bu çölyak hastaları için daha büyük problemlere neden oluyor, çünkü bu hastalığa sahip bireyler normal beslenme programlarına uyamıyor, özel diyetleri var.

Çölyak kronik bir hastalıktır ve tedbiri sıkı bir diyettir, hiçbir şekilde diyetin bozulmaması gerekir. Bu günlük yaşantımızda da bizi zorlayan bir durum çünkü glutensiz gıdalar normal ürünlere göre daha pahalı ve bu ürünlere ulaşmak daha güç. Olağanüstü durumlarda ise, tahmin edileceği üzere, bu gıdalara ulaşmak daha da zorlu bir hale geliyor. Biz, dernek olarak, bu durumlarda glutensiz gıdaları içeren yardım kolilerinin hazırlanmasını tavsiye ediyoruz. Çölyak hastaları afet durumlarında hazırlanan yemeklerden yiyemez, çorba veya ekmek dahi yemesi durumunda yıllarca özen gösterdiği diyet bozulacaktır. Kızılay'ın desteği ile özel eğitim almış aşçılara ihtiyacımız var. Bunun önceden tatbikatlar ile hayata geçirilmesi ve planlanması gerekiyor.

Çölyak hastalığı ile birlikte TİP-1 diyabette sıklıkla görülüyor. Benim kızımda bu 2 hastalığa sahip, bu durumda bizi daha zor bir durumda bırakmakta. Bu tatbikatın bugün burada yapılmış olması çölyaklı ve TİP-1 diyabet sahibi hastalarımız için daha büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle Türk Kızılayı'na teşekkür ederim."
diye konuştu.

whatsapp-image-2021-06-11-at-22-44-10.jpeg

whatsapp-image-2021-06-11-at-22-44-11.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler