Üyelerimiz hayal kırıklığına uğradı

Üyelerimiz hayal kırıklığına uğradı

Aydın Bakkallar Odası Başkanı İlyas Seçkin, birçok büfe ve tütüncünün yeni tip koronavirüs önlemleri nedeniyle mağdur olduğunu dile getirdi.

2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel bir salgın haline dönüşen koronavirüs, bugüne kadar 3 milyon 500 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Ekonomiyi derinden etkileyen salgın nedeniyle Türkiye'de milyonlarca esnaf ve işletmeci aylar boyunca iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı. Kısıtlamalar zaman zaman kalksa da esnaflar yeterince iş yapamamaktan şikayet etti.

Türkiye genelinde 29 Nisan ile 17 Mayıs tarihleri arasında uygulanan 18 günlük tam kapanma süreci nedeniyle vaka sayılarında düşüş görüldü. Salgının son bulması yönünde umutları adeta yeşerten düşüş, esnaf ve vatandaşlar tarafından mutlulukla karşılandı. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile pandemiden olumsuz etkilenen milyonlarca esnafa 3 bin lira ile 5 bin lira olarak değişen hibe destekleri sağlanacağı müjdelendi.

"BİRİ YER BİRİ BAKAR KIYAMET ONDAN KOPAR"

Aydın Bakkallar Odası Başkanı İlyas Seçkin, açıklanan hibe desteklerinden büfe ve tütüncü esnafının yararlanamadığını dile getirerek mağduriyet yaşandığını söyledi. Seçkin, "Bakkallar Odası'na kayıtlı özellikle büfecilik ve tütüncülük yapan üyeler COVID-19 salgını ile başlayan kısıtlamalar nedeni ile (kısıtlama olan saatlerde ve günlerde) işyerlerini kapatmış ve ciddi anlamda gelir kaybına uğramıştır. Esnaflarımız işyeri kiraları, vergiler, taksitleri, SGK ve Bağkur ödemeleri, elektrik, su gibi giderleri derken büyük bir çıkmaza girmiştir. Ev kirası çoluk çocuk cabası. Cumhurbaşkanlığımızın açıklamış olduğu yeni destek paketi kararları ile maddi anlamda merhem olacağını düşünen birçok üyemiz NACE kodunun kendi vergi levhalarında olmaması nedeni ile hayal kırıklığına uğramıştır." dedi.

"MAĞDURİYET GİDERİLMELİ"

Pandemiden olumsuz etkilenen ve hibe desteğine ihtiyacı olan üyelerin NACE kodu nedeniyle yaşadığı mağduriyetin giderilmesini talep eden Seçkin sözlerine şöyle devam etti;

"Öncelikle 472601 NACE kodu ile tütüncülük yapan üyelerimiz ile 471101 NACE kodlu büfe ruhsatlı üyelerimiz hem hafta sonu kısıtlamalarında hem de tam kapanma sürecinde (17 tam gün) kapalı kalmıştır. Büfe ruhsatlı 471101 ile tüm tütüncülük yapan üyelerimiz için 472601 NACE kodları kapsam dışı kalmıştır. Kısıtlamalarda işyeri ruhsatı baz alınıp, hibeler vergi levhası olunca birçok büfe ve tüm tütüncü üyelerimiz NACE farkından dolayı mağdur duruma düşmüştür. Kısıtlamalarda tam kapanan (472601) tüm tütüncü esnaflarımız ile büfe ruhsatlı (471101) esnaflarımızın haksızlığa uğradığı bir gerçektir. Bu konuda 471101 ile 472601 NACE kodlarının da bu destekten faydalanması ve bu mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler