Uzaya giden ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı'nın yanında götürdüğü 5 şey!

Uzaya giden ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı'nın yanında götürdüğü 5 şey!

Milli Uzay Programı kapsamında, Türkiye'nin ilk astronotu olarak adını tarihe yazan Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı. Gezeravcı, çalışmalarına başlamak için harekete geçti. Peki ama yanında neler götürdü detaylar haberimizde..

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Milli Uzay Programı kapsamında "ilk insanlı uzay misyonu"nu başarıyla hayata geçirdi.

Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı SpaceX'e ait uzay aracı, 19 Ocak Cuma günü Türkiye saati ile 00.49'da NASA'nın Florida'da bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.

Fırlatmayı sağlayan Falcon 9 roketi, görevini tamamladıktan sonra başarıyla Dünya'ya iniş yaptı. Böylece Türkiye'nin uzay yolculuğu başlamış oldu.

Türk, İspanyol-Amerikan, İtalyan ve İsveçli olmak üzere çok uluslu Ax-3 mürettebatını taşıyan Crew Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yolculuğuna devam ediyor.

Kapsül, 20 Ocak Cumartesi günü Türkiye saati ile 13.15'te dünya yörüngesindeki laboratuvar olarak tanımlanan Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenecek. Buna göre uzay yolcularının ISS'e ulaşmaları yaklaşık 36 saat sürecek.

UZAYDA 13 BİLİMSEL DENEY YAPILACAK

Kenetlenme işlemi gerçekleştikten sonra Gezeravcı ve 3 takım arkadaşı, halihazırda 7 astronotun bulunduğu ISS'te, bilimsel deneyler gerçekleştirecek.

Gezeravcı, uzayda kaldığı 14 gün boyunca çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında misyon için hazırlanan, TUA ve TÜBİTAK Uzay Komisyonunca belirlenen 13 önemli deney çalışmasını başlatacak.

Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazeden seçilen deneyler, bilimsel literatüre katkı sağlayacak.

OCAK SONUNDA DÖNMESİ PLANLANIYOR

14 günlük görev süresinin dolmasının ardından Gezeravcı ve mürettebatın, ocak sonunda aynı uzay aracıyla dünyaya dönmesi planlanıyor.

Florida eyaletinin doğusunda ve batısında tespit edilmiş farklı iniş noktaları, dönüşte hava ve deniz yüzeyinin şartlarının uygunluğuna göre tercih edilecek.

İŞTE YANINDA GÖTÜRDÜĞÜ 5 ŞEY

Türkiye'nin ilk astronotu unvanını kazanan Alper Gezeravcı'nın, uzaya çıkarken yanında götürdükleri merak uyandırdı.

Alper Gezeravcı, daha önce yaptığı açıklamada uzaya giderken yanında götüreceklerini açıklamıştı.

Gezeravcı, açıklamasında "Silifkeliyim, Yörük kökeninden geliyorum. Yörük kültürüne ilişkin hazırlanmış bazı sembolleri, küçük yeğenimin ve ailemin fotoğraflarını, ilk görev yaptığım hava kuvvetlerimdeki filomun peçini ve bizi uzaya taşıyan Türk bayrağımızı götürüyorum." ifadelerine yer vermişti.

Gezeravcı, uzayda gerçekleştireceği "Extremophyte" adlı deneyde kullanılmak üzere Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen 'Schrenkiella Parvula' bitkisini de yanında götürdüğü ortaya çıktı.

Söz konusu deneyde, Schrenkiella Parvula bitkisinin uzay ortamında tuz ve diğer stres etkenlerine verdiği tepkiler araştırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler